4 x laatste kans in de musea

Na de feestdagen volgen stille, wat sombere januaridagen. Begin je jaar in kleur met een bijzonder museumbezoek. Pasar-reporter Gert Corremans selecteert vier topexpo’s die binnenkort uit de musea verdwijnen.

4

Knokke: Cosmopolitan Renaissance

Kunstenaar Koen Vanmechelen heeft de wereld gezien door de kraaloogjes van een kip. Zijn Cosmopolitan Chicken Project bracht hem internationale faam: door nationale rassen te kruisen probeert hij uit te komen bij een kosmopolitische kip, die genen uit de hele wereld meedraagt. Vanmechelens grote expo in Cultuurcentrum Scharpoord roept op tot een kosmopolitische renaissance: diversiteit en duurzaam samenleven met andere dieren hebben de toekomst! Tekeningen, schilderijen, glas- en marmersculpturen, video’s, performances en (levende) installaties dompelen je onder in de denkwereld van Vanmechelen. In de centrale installatie, een reusachtige junglekooi, scharrelt de oerkip rond die 7500 jaar geleden gedomesticeerd werd. Van de kosmopolitische kip is dit jaar de 27ste generatie geboren.

Tot 15 januari, https://www.knokke-heist.be/vrije-tijd/cultuurcentrum-knokke-heist/tentoonstellingen/koenvanmechelen#installatiemaak

Mons: Joan Miró. De essentie van voorbije en aanwezige dingen.

Miró vormt met Picasso en Dalí de grote drie van de twintigste-eeuwse Spaanse kunst, maar is moeilijker te doorgronden dan zijn twee collega’s. Nog tot 8 januari kan je een poging wagen bij Beaux Arts Mons. De eerste overzichtsexpo van Miró in ons land in 65 jaar tijd zet interactieve hulpmiddelen in om zijn creatief proces te verduidelijken. Honderd werken geven je een uniek beeld van zijn ontwikkeling als kunstenaar. Wat Miró volgens de expo bijzonder maakt, is dat hij zijn Catalaanse achtergrond verbond met grote tradities uit de Westerse kunst.

Tot 8 januari, www.bam.mons.be

Tongeren: Imperium Romanum

Op zijn hoogtepunt strekte het Romeinse Rijk zich uit over een gebied dat vandaag 40 landen bestrijkt. De Oostenrijkse fotograaf Alfred Seiland doorkruist deze landen al 15 jaar om er restanten van het verdwenen imperium op te sporen, van afbrokkelende ruïnes tot ongenaakbare monumenten. De Pont du Gard, het Forum Romanum, de zuilen van Palmyra, een tempel in Armenië: Seiland drukte de sluiterknop van zijn analoge camera altijd op het ideale moment in. In het Gallo-Romeins Museum krijg je een selectie van 150 foto’s te zien. 

Tot 15 januari, www.galloromeinsmuseum.be

Brussel: Shin hanga – de nieuwe prenten van Japan

Rond 1900 vernieuwden tekenaars en uitgevers de Japanse prentkunst. Nog twee weken kan je 220 wondermooie prenten uit twee Nederlandse privécollecties bewonderen in het Jubelpark. De expo is de opvolger van Ukiyo-e, waarmee het Museum voor Kunst en Geschiedenis vijf jaar geleden de traditionele Japanse prenten in de kijker zette. De kunstenaars van Shin hanga bleven klassieke thema’s trouw, zoals landschappen, vogels, mooie vrouwen en theateracteurs, maar vernieuwden hun stijl en toonden ook de modernisering van Japan. Uitgever Watanabe steunde en promootte de beweging. Zijn kleinzoon leende schetsen, proefdrukken en prenten uit voor de expo.

Tot 15 januari, www.artandhistory.museum

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!