4x lente in de tuinen en parken

De lente is in het land. Krokussen steken de kop op, witte anemonen spreiden tapijten uit in de bossen en kerselaars kleuren de parken roze. Pasarreporter Gert Corremans blikt vooruit naar de kleurrijkste tuinfestivals.

Foto: © Arboretum Kalmthout

4

Heel veel tinten roze

In een vakkundig aangelegde tuin staan haast altijd planten in bloei. Toverhazelaars, sneeuwklokjes, magnolia’s en kerselaars: in het Arboretum Kalmthout volgen ze elkaar normaal gezien aan een rustig ritme op. Maar door het natte, warme winter heeft de natuur weken voorsprong genomen. De knoppen van de kerselaars staan op springen, de eerste roze bloesemgolf spoelt nu al over de tuin. De collectie van het Arboretum bevat heel wat bijzondere, zeldzame en oude kerselaars. De uitgestippelde wandeling leidt je langs de mooiste exemplaren en passeert ook langs andere lentebloeiers zoals magnolia’s en narcissen. Onderweg steek je ook heel wat op ver de historische achtergrond van de tuinen. Het logo van de tuinen is niet toevallig een kersenbloempje. Robert en Jelena De Belder, die het Arboretum zijn huidige vorm gaven, waren dol op kerselaars en kochten in de jaren 1950 iedere cultivar die ze konden bemachtigen.

De kerselaars bloeien, tot 30 april, Arboretum Kalmthout

Picknick onder de kerselaars

De Japanse tuin kleurt dit jaar al lichtroze vanaf zijn openingsdag op 21 maart. Onder de 225 kerselaars, die de trots zijn van de tuin, kan je Hanami Matsuri vieren zoals de Japanners dat doen: op een picknicklaken, met lekkernijen die je meebrengt of koopt bij de eet- en drankstandjes. Zouden ze sakuramochi hebben? Dat zijn mochi, kleefrijstcakejes dus, versierd met een kerselaarblad (sakura).

Hanami wordt in Japan al minstens duizend jaar gevierd. Op televisie en radio wordt zelfs afgeteld naar de bloesemperiode. De kersenbloesem symboliseert de vergankelijkheid van het leven en het belang van samenwerking onder mensen: afzonderlijk zijn de bloempjes frêle en onopvallend, samen vormen ze een prachtig boeket.

Rooskleurige tip voor dit jaar: boek je tijdslot online en vermijd de wachtrij aan de kassa.

Hanami – Kersenbloesemfestival, 21 maart tot 30 april, Japanse Tuin

Tulpen in het kasteelpark

Tuk op tulpen? Keukenhof, het grote lentepark in Nederland, opent al op 21 maart, maar je kan ook nog twee weken geduld oefenen en dichter bij huis Floralia Brussels bezoeken. Het zeventiende-eeuws kasteel van Groot-Bijgaarden, met zijn brede sloot en ophaalbrug, krijg je er bij als historisch decor. Fotogeniek!

In park bloeien vijfhonderd soorten voorjaarsbloemen, waaronder vierhonderd tulpenvariëteiten. De meer dan een miljoen bloembollen zijn met de hand aangeplant door specialisten uit Nederland. Volg het pad door het park, met zijn eeuwenoude bomen, langs de bloemperken in de Franse tuin, het grote hart van rode tulpen en het labyrint. In de grote serre creëren bloemsierkunstenaars grote boeketten. Wist je trouwens dat de meest Hollandse bloem door een Vlaming in West-Europa werd geïntroduceerd? De diplomaat Ogier Gisleen van Busbeke kreeg een handvol zaden mee als presentje van de Turkse sultan.

Floralia Brussels, 5 april tot 2 mei, Kasteel van Groot-Bijgaarden

Kingsize tuinbeurs

De Lifestyle Tuinbeurs Ooidonk gaat kingsize voor haar dertigste editie. Zak tijdens het Paasweekend af naar het Kasteel Ooidonk in Deinze en ongeveer 150 exposanten tonen je hoe je van tuinieren een elegante way of life maakt, en je tuin omtovert in een stukje paradijs op aarde. Sauna, hottub, barbecue of kippenhok installeren? Je plantsoenen, perken en prieeltjes opvrolijken met sculpturen, terracotta of buitenbrocante? De standhouders hebben alles. Je zou haast de tuinplanten vergeten, en die vind je hier natuurlijk ook, van bloembol en siergras tot, voor wie grootse plannen heeft, sequoia. Zelfs je afvalbakken kunnen design zijn. Bij foodtrucks en drankstandjes kan je even bekomen van alle inspiratie die je hier opdoet. Het Kasteel Ooidonk zelf is twee keer per dag te bezoeken met een extra ticket.

Lifestyle Tuinbeurs Ooidonk, 30 maart tot 1 april, Kasteel Ooidonk, Deinze

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!