5 expotips voor een Waalse cultuurtrip

Een uitstapje in Wallonië gepland tijdens de kerstvakantie? Pasarreporter Gert Corremans selecteert de vijf mooiste expo’s aan de andere kant de taalgrens.

4

Luik: zet de tijd (bijna) stil

Blijft top of the bill, nog tot half april: de grote overzichtsexpo van Bill Viola bij Museum La Boverie. Achttien video-installaties dompelen je onder in een bijna hypnotiserende beeldenstroom. De Amerikaanse pionier van de videokunst werkt vaak met de vier elementen (water, aarde, lucht, vuur) en vertraagt zijn beelden tot in het extreme. Vlammen laaien langzaam op, golven breken druppel voor druppel. Door iedere seconde op te rekken en iedere beweging te fragmenteren beeldhouwt Viola met de tijd.

De werken die je op Sculptor of time te zien krijgt, zijn geïnspireerd door schilderkunst uit de renaissance, het boeddhisme en de christelijke mystiek, en kaarten thema’s als leven, dood, eeuwigheid en sterfelijkheid aan.

Bill Viola. Sculptor of time, tot 28 april, Museum La Boverie, Luik

Charleroi: sant in een half land

Bij BPS22, het kunstmuseum van de Provincie Henegouwen in Charleroi, kan je je afvragen waarom je nog nooit van Laurence Dervaux gehoord heeft. Omdat Waalse kunstenaars even moeilijk de taalgrens oversteken als popsterren of schrijvers? Haar foto’s, installaties, schilderijen en collages brengen de complexe schoonheid en kwetsbaarheid van het menselijk lichaam in beeld. Niet letterlijk of expliciet, ze gebruikt vormen en symbolen, of verwerkt botten, schedels, organen en bloed in haar kunstwerken, die in de honderd jaar oude industriële hal van BPS 22 uitstekend tot hun recht komen. Over de titel van de expo is duidelijk nagedacht: Wij, acht miljard mensen, min zevenentwintig, plus zeventig, de tijd om deze titel te lezen 

Laurence Dervaux, tot 7 januari, BPS 22, Charleroi

Namen: binnenkijken in het atelier

Kan kunst een 9-to-5-job zijn? Félicien Rops keek neer op Brusselse kunstenaars die ’s morgens naar hun atelier gingen alsof het hun kantoor was. De kunstenaar is geen braaf burgermannetje dat zijn arbeid onderbreekt voor de lunch! Als Rops inspiratie had, at of sliep hij niet. Hij werkte tot de creatieve koorts hem velde!

Klinkt romantisch, niet? Zou het er in Rops’ tijd, de tweede helft van de negentiende eeuw dus, echt zo aan toe gegaan zijn? Op de expo Aan het werk! in het Ropsmuseum mag je binnenkijken bij Rops en zijn tijdgenoten. Je venster zijn de schilderijen waarop ze hun atelier of dat van een collega afbeeldden: nuchter en realistisch, ingetogen als een stilleven of romantisch op het kitscherige af.

Aan het werk! Tot 10 maart, Ropsmuseum, Namen

Mons en La Louvière: tijdelijk nationaal keramiekmuseum

Zonder kunstonderwijs geen kunstgeschiedenis. Daarom heet de belangrijkste keramiekexpo in België sinds lange tijd ‘Mentors’. Op twee locaties, in Mons en La Louvière, maak je kennis met het werk van 66 docenten en leermeesters die hun stempel op het Belgische keramiek hebben gedrukt. Daarbij ook toppers die internationaal potten braken en van wie je werken in prestigieuze musea vindt, zoals José Vermeersch, Piet Stockman en Johan Creten.

Noem Mentors gerust een tijdelijk museum voor moderne en hedendaagse keramiekkunst. De dubbelexpo strijkt neer in de Anciens Abattoirs in Mons (oude slachthuizen) en bij Keramis, het keramiekmuseum op de historische site van de aardewerkmanufactuur Royal Boch.

Mentors. Keramisten en leermeesters in België. Tot 18 februari, Keramis, La Louvière, Anciens Abattoirs, Mons.

Waterloo: victorie kraaien met ABBA

My my, at Waterloo, Napoleon did surrender… Vijftig jaar nadat ABBA Eurosong won met Waterloo, kan je in het echte Waterloo naar een heuse ABBA-expo. Aan de voet van de leeuw dus, waar de keizer der Fransen zijn laatste, fatale nederlaag leed. Voor ABBA betekende Waterloo de internationale doorbraak.

Op de expo ABBA 1974-2024, van Waterloo tot de wereld, doorloop je de carrière van de vier Zweden, van hun solodebuten in de jaren 1960 tot de virtuele concerten van ABBA Voyage. Twintig blitse podiumoutfits stelen de show. Het gaat niet om authentieke kostuums, maar om replica’s gecreëerd door een Zwitserse stylist.

Leuk weetje: niet alleen de outfits van ABBA trokken in 1974 de aandacht op Eurosong. De Zweedse dirigent leidde het orkest verkleed als Napoleon. 

ABBA 1974-2024, van Waterloo tot de wereld, Domein van Waterloo 1815, Braine-l’Alleud

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!