5 kleine, maar fijne expo’s

3 minuten leestijd

Ze blijven soms wat onder de radar: kleine, maar fijne expo’s op minder voor de hand liggende locaties. Pasarreporter Gert Corremans selecteert vijf aanraders.

actua
  • Uitstappen en vakanties

De Oostenrijkse Ensor?

James Ensor schermde zijn privéleven af, maar in het James Ensorhuis kan je toch rondneuzen in zijn leefwereld. De oude schelpenwinkel van zijn tante stalt groteske souvenirs uit, die zijn werk inspireerden, en de wandpiano in de salon getuigt van zijn liefde voor muziek. Nog tot eind deze maand krijgt James zijn tijdgenoot Alfred Kubin (1877-1959) op visite. De Oostenrijkse tekenaar hield van satire en galgenhumor, was gefascineerd door de wereld van het theater en gebruikte karikaturen om sociale wantoestanden te ontmaskeren. Hun werk vertoont meer overeenkomsten dan je op het eerste gezicht zou denken. Op de expo Kubin/Ensor kan je de twee kunstenaars voor het eerst vergelijken in een intieme setting.

Tot 23 april, James Ensorhuis, Oostende

Tip: Ensor componeerde ook muziek. Zijn ballet La Gamme d’Amour, dat in 1924 in Antwerpen in première ging, staat in de kijker op de kleine focusexpo James Ensor en de Muziek, tot 2 juli in het Vleeshuis.

Wielrenner en kunstenaar

Reichmanns, een kunstgalerie in hartje Ieper, laat de voorjaarsklassiekers niet onopgemerkt voorbijgaan en verenigt twee kunstenaars uit de wielerwereld op de expo Cycle.s. Miguel Soro (46) viel na zijn carrière als profwielrenner niet in een zwart gat, maar schoolde zich om tot kunstschilder en stelde inmiddels wereldwijd tentoon, onder meer tijdens de Tour de France. Collagekunstenaar Dirk Van Vreckom is de zoon van een profwielrenner. Hij maakte speciaal voor de expo een aantal werken gewijd aan de wielersport en de carrière van zijn vader Rémi Van Vreckom, die een twintigtal overwinningen behaalde in de jaren 1960.

Tot 30 april, Reichmanns, Ieper

Kunst in het klooster

Intussen is het al twee jaar geleden dat Kunsthal Extra City verhuisde naar het oude Dominicanerklooster achter de Antwerpse Zoo. Je bezoekt de kunsthal niet alleen voor de hedendaagse kunstwerken, maar ook voor de religieuze architectuur, en voor het contrast dat dit oplevert. De tijdelijke expo’s lopen in de kerk en de kapel. Tot 16 april kan je je in de kerk laten overweldigen door het indrukwekkende videowerk Images Mon Amour. Het is een van de tien werken die de Libanese kunstenaar Rabih Mroué toont op zijn eerste solo-expo in België. In de kapel en de gangen die erheen leiden, viert de Zuid-Koreaanse kunstenaar Young in Hong het dierenrijk. Centraal staat de Ring of Animals, een mystieke dierenring die de natuurlijke connecties tussen mensen en dieren moet herstellen. Rond de kerk en de kapel ligt de zogenaamde periferie: zijbeuken, achterkamers en tussenlokalen. Duister, mysterieus, streng, sacraal. Hier ontdek je zes semipermanente kunstwerken, van kunstenaars die zich niet lieten intimideren door de architectuur, of misschien juist wel. 

Tot 16 april (Mroué) en tot 21 mei (Hong), Kunsthal Extra City, Antwerpen

Kempense kluizenaar

Jakob Smits (1855-1928) schilderde de Kempen toen windmolens nog graan maalden, maar zijn expo Landschap in verandering krijgt onderdak bij Tabloo, het bezoekerscentrum over radioactiviteit. Smits studeerde aan kunstenacademies in Rotterdam, Brussel, München, Wenen én Rome, maar werd verliefd de rust en eenvoud van het afgelegen Kempense platteland. Hij kocht een boerenhuisje in Achterbos, een gehucht van Mol, en schilderde het veranderende landschap, niet als een mooi plaatje, maar als een symbool voor de verbondenheid van de mens met de wereld. Omdat het Jakobs Smitsmuseum verbouwd wordt, verlaten zijn werken hun vertrouwde omgeving en komen ze terecht in het uitgesproken moderne bezoekerscentrum.

Tot 11 juni, Tabloo, Dessel

Papieren wolven

Op de expo Wolf! sluipen wolven rond in al hun gedaanten, van aaibaar tot angstaanjagend, en gelukkig vooral op papier. Bekende illustratoren en nieuwe talenten laten de dieren jagen, grommen, huilen en hijgen op affiches en posters en in prentenboeken, sprookjes en graphic novels. Villa Verbeelding maakte er een belevenis van voor jong en oud, met spelletjes en creatieve opdrachten voor de kinderen. Sasha, de 100 jaar oude opgezette wolf, verwelkomt je zo vriendelijk als hij kan op de expo.

Tot 4 juni, Villa Verbeelding, Hasselt

 

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer