5 nieuwe expotips voor je stadstrip

Wereldsterren van Anton Corbijn, dorpskunst van Patrick Van Caeckenbergh, juwelen gesigneerd Dalí of Picasso? Pasar-reporter Gert Corremans selecteert vijf bijzondere expo’s die nieuw zijn in de museumzalen.

4

Antwerpen: Anton, Fernand en hun wereldsterren

Wat hebben Depeche Mode, Nick Cave en Fernand Huts gemeen? Juist geraden, ze werkten allemaal samen met de Nederlandse rockfotograaf Anton Corbijn. Hoezo, Huts ook? Jawel. Voor Katoen Natie. The People vroeg hij Corbijn om de diversiteit binnen zijn bedrijf vast te leggen. Gingen gretig op de foto: 120 werknemers met de meest uiteenlopende achtergronden. ‘Onze wereldsterren’, noemt Huts hen. In de Handelsbeurs krijgen hun portretten gezelschap van de expo IKONEN, die drie fotoreeksen van Corbijn verenigt. Cemeteries toont historische begraafplaatsen; Lenin, USSR neemt je mee naar communistisch Leningrad in 1982 en a.Somebody bestaat uit zelfportretten waarvoor Corbijn zich vermomde als overleden rocksterren.

Tot 16 april, www.antoncorbijnexpo.com

Gent: Wie was Theodoor Rombouts?

Een tijdgenoot van Rubens dus. Liet zich in Italië inspireren door Caravaggio, startte een succesvol atelier op de Meir in Antwerpen en stierf, zoals rocksterren soms ook overkomt, veel te jong, op 40-jarige leeftijd. Better to burn out than to fade away? De roem van Theodoor Rombouts (1597-1637) taande snel na zijn dood. Behalve dan in het MSK Gent, dat dit jaar zijn 225-jarig bestaan viert. Rombouts’ Allegorie van de Vijf Zintuigen was in 1860 het eerste kunstwerk van een oude meester dat het museum aankocht en is altijd een publiekslieveling gebleven. Theodoor Rombouts. Virtuoos van het Vlaamse Caravaggisme is de eerste overzichtsexpo ooit over de bijna vergeten Antwerpse meester.

Van 21 januari tot 23 april, www.mskgent.be

Ieper: la vie en rose?

De Groote Oorlog had ook kleine gevolgen. Louise De Hem (1866-1922), die haar atelier in Ieper had, stopte met schilderen en pikte het penseel na de oorlog niet meer op. Haar zus liet na haar overlijden 45 werken na aan de stad Ieper. Louise/Edith. Op handen gedragen in het Yper Museum is niet zomaar een herdenkingsexpo voor haar 100ste sterfdag. De prachtige pastels en portretten van De Hem krijgen een hedendaagse repliek in videokunst van Edith Dekyndt, evenees een internationaal succesvolle kunstenaar uit Ieper. Als je de zachte, zonnige kleuren van De Hem ziet, lijkt het alsof ze het leven door een roze bril bekeek, maar ze moest als vrouwelijke kunstenaar in de 19de eeuw veel tegenstand overwinnen en was zich erg bewust van sociale problemen zoals armoede. Het Yper Museum huist in de Lakenhallen, waar je ook het In Flanders Fields Museum kan bezoeken.

Tot 12 maart, https://www.ypermuseum.be/louise-edith

Brussel: beelden en juwelen

Vanaf Villa Empain kan je het hele jaar de nieuwe beeldenroute Een uitnodiging om te reizen volgen in het Ter Kamerenbos. De Boghossianstichting, die het kunstencentrum in Villa Empain oprichtte, selecteerde zes sculpturen van kunstenaars uit Europa en Azië. De monumentale werken stellen universele, eenvoudige vormen voor, zoals cirkels, bogen of poorten, en zijn ontworpen om weer, wind en bezoekers te trotseren. Aanraken mag, doorheen de werken lopen ook, en intussen ontdek je hoe ze het parklandschap veranderen. In Villa Empain bewonder je dan weer kunst van compact formaat: Ornamentum toont 200 kunstjuwelen uit de collectie Diane Venet, gecreëerd door topkunstenaars als Dalí, Picasso, Braque, Koons.

Tot 14 mei (Ornamentum) en 1 december (beeldenroute), www.villaempain.com

Leuven: bij ons in het dorp

Van 1997 tot 2017 woonde Patrick van Caeckenbergh met zijn gezin in Sint-Kornelis-Horebeke, een klein dorp in de Vlaamse Ardennen. Op de expo Fragile neemt hij je op wandel door de dorpsgemeenschap aan de hand van voorwerpen, collages en installaties. Niet de grote geschiedenis, maar alledaagse verhalen en ontmoetingen met buurtbewoners drukken hun stempel op zijn werk. Van Caeckenbergh kan je kennen van Het Sigarenkistje in het MSK Gent: een reusachtige sigarenkist waarin hij zijn atelier onderbracht. Ook dat werk stamt uit de periode die hij doorbracht in Sint-Kornelis-Horebeke. Fragile is te zien bij PARCUM, het museum van de Abdij van Park.

Tot 26 februari, https://www.parcum.be/museum/fragile

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!