5 schitterende Scheldeconcerten op STROOM

3 minuten leestijd

Drie keer is scheepsrecht, en dus is de derde editie van STROOM de eerste in een als Nationaal Park erkende Scheldevallei. Op het programma: bijzondere concerten op erfgoedlocaties langs de Schelde. Pasarreporter Gert Corremans selecteert vijf aanraders.

actua
  • Uitstappen en vakanties

Duurzame toekomstmuziek

Over twee weken gaat STROOM van start. Het rivierfestival strijkt neer op de mooiste historische plekken langs de Schelde tussen Gent en Antwerpen. Ieder evenement gaat voor een maximale muzikale impact met minimale ecologische voetafdruk. Het openingsconcert drijft de ambities op de spits. Improvisatieorkest Stegreif uit Berlijn laat zich voor Symphony of Change inspireren door de 17 Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Zet je schrap voor een avontuurlijke reis door zeven eeuwen muziekgeschiedenis. Vier vrouwelijke componisten, van Hildegard van Bingen tot Clara Schumann, reiken melodieën en motieven aan, maar de dertig jonge musici improviseren erop los, zonder dirigent of partituur, en kruiden de oude muziek met een vleugje jazz of hedendaags. De statige Sint-Bernardusabdij in Hemiksem is het tijdloze decor.

Symphony of Change, Stegreif, 20 juni, Hemiksem

Bart en de blazers

Bart Moeyaert en het Nederlands Blazers Ensemble nemen het beroemde oratorium Die Schöpfung van Haydn onder handen. Moeyaert becommentarieert Gods eerste werkweek, met scepsis en verwondering, terwijl zijn Nederlandse muzikale vrienden een ongewone versie van het oratorium uitvoeren. Haydns meesterwerk werd in zijn tijd al in een blazersjasje gehesen door zijn tijdgenoot Josef Triebensee. Je herbeleeft het ontstaan van de wereld in de recent gerenoveerde abdij van Bornem.

Die Schöpfung, Bart Moeyaert en het Nederlands Blazers Ensemble, 26 juni, Bornem

Vivaldi’s klimaatverdriet

In Vivaldi’s tijd had je tenminste nog echte seizoenen! Lentes met kwinkelerende vogels, zomers met traag aanrollend onweer, herfsten met neerdwarrelende bladeren en winters met doodstille ijsdagen. Wat als je Le Quattro Stagioni aanpast aan de klimaatcrisis? Stemt de muziek je dan even triest als een aangebrande pizza? Componist Hugh Crosthwaite adapteerde Vivaldi’s zwierige vioolconcerto’s aan de mogelijke staat van ons klimaat in 2050. Symfonieorkest Vlaanderen voert zijn (Uncertain) Four Seasons uit op de Scheldepromenade in Wichelen. Luister naar de wetenschappelijke toelichting van klimaatexperte Inge Jonckheere en pink tranen van klimaatverdriet weg met een veranderde Vivaldi.

The (Uncertain) Four Seasons, Symfonieorkest Vlaanderen, 27 juni, Wichelen

Brunchen met Dowland en Debussy

Het tweede weekend van STROOM zet de kastelen van de Scheldevallei in de kijker. Volg de muzikale kastelenroute in Destelbergen en pik onderweg twee concerten mee. Bij Kasteel Te Lande ontmoet de luit van Sofie Vanden Eynde haar verre neef uit Bagdad, de ud van Saad Mahmood Jawad. Ze nemen je mee op muziekreis, van traditionele Arabische muziek tot renaissancemuziek van John Downland, en krijgen gezelschap van zangeres Amel Sdiri. In Kasteel Ter Ramen schilderen pianisten Nicolas Callot en Lucas Blondeel natuurimpressies met Claude Debussy. Bij Kasteel Van Acker kan je je muzikale zondag in schoonheid afsluiten met een brunch.

Whirling Waters & Het Palet van Debussy, 30 juni, Drie kastelen, Destelbergen

Royaal rivieruitje

Op 17/7/1717 nodigde de Engelse koning George I een select gezelschap uit voor een boottochtje op de Theems. In het kielzog van de koninklijke schuit volgde een tweede boot met een orkest van 50 musici. Zij speelden de soundtrack bij het royale rivieruitje: Händels feestelijke Water Music. Bij de Spiegelvijver in Aalst kan je het meest barokke moment uit de geschiedenis herbeleven. Het befaamde barokorkest B’Rock bezorgt je het muzikale equivalent van een nat pak. Niet alleen met Händel, maar ook met de Prelude Hamburger Ebbe und Flut van Telemann. Tijdens het slotconcert van STROOM vloeien dus zowel de Theems als de Elbe door Aalst.

Water Music, B’Rock, 5 en 6 juli, Spiegelvijver, Aalst

… en ook: muziek in de zeilen

Tijdens STROOM staan er ook gratis Oeverconcerten op het programma. De CO2-neutrale festivalmuziekboot zeilt over de Schelde en meert aan bij negen steigers. Aan boord zangers, instrumentalisten en woordkunstenaars, die je trakteren op de meest uiteenlopende muziekgenres, van opera tot flamenco. De getijden bepalen het aanvangsuur van de concerten.

Oeverconcerten, 24 juni tot 5 juli, Nationaal Park Scheldevallei

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer