5 x leven in de brouwerij

5 minuten leestijd

In de West-Vlaamse Leiestreek zijn maar liefst 22 brouwerijen actief. Ook de biercafés zijn hier rijkelijk vertegenwoordigd. Het hoeft niet te verwonderen dat daar heel wat wandel- en fietsroutes uit voortvloeien. Door de regio trekken met bier als leidraad: dat smaakt naar meer!

Tekst Marijn Follebout

reportage
  • Uitstappen en vakanties

Er valt véél te ontdekken bij de brouwers in de Leiestreek. Eerste stop is Anzegem,waar de brouwers van ’t Verzet pure rock ’n roll in een biervat stoppen. Deze brouwerij weet je te verbazen en steevast omver te blazen, ook tijdens de rondleiding in hun achter een bandencentrale verstopte brouwerij. Koen loodst ons door het brouwproces. Vooral hun Oud Bruin Infusions roepen vragen op. Oud Bruin met eikenbladeren? Geduldig legt Koen uit hoe ze experimenteren met de natuur om tot nieuwe smaken te komen. In de gezellig ingerichte degustatieruimte laten we de Rebel Local, een infusion en de Golden Tricky smaken.

Reserveer je bezoek via brouwerijtverzet.be.

Rondje Beer Golf?

In Roeselare kan je met de FARO Erfgoedapp op stap langs nieuwe en verdwenen brouwerijen en hippe en bruine kroegen. De wandeling is zo’n 4 kilometer lang. De gratis wandelkaart is verkrijgbaar bij de toeristische dienst in het museum KOERS. Nog in Roeselare kan je een partij City Beer Golf spelen. Op een parcours van 3 kilometer speel je golf en onderweg hou je halt bij drie bruine kroegen om een stevig lokaal biertje te degusteren.

Reserveren via visitroeselare.be.

Hoppige hotspots

De Leiestreek ligt bezaaid met, zoals ze het zelf noemen, hoppige hotspots. Wij gaan hutsepot eten bij brouwerij D’Oude Maalderij met zijn eetcafé The Mash in Emelgem. Deze plek werd al verschillende keren na elkaar bekroond tot beste brouwercafé van België door de toonaangevende website Ratebeer.com.

Voor gezinnen is brouwerij/brasserie ’t Gaverhopke in Nieuwenhove bij Waregem dan weer een uitgelezen plek om het weekend te vieren. Het gezellige biercafé bevindt zich in een omwalde historische hoeve met duiventoren. Gudrun stelt de kaart voor met een groot scala aan eigen bieren als Zingende Blondine, Koersklakske en Den 12. ’t Gaverhopke was de eerste brouwerij die het label Terra Brew mocht dragen omdat ze enkel Belgische producten in hun bieren verwerken. ‘De lokale samenwerking werpt zijn vruchten af’, vertelt Gudrun. ‘Met fruitteler Lambrecht – Baart en aardbeienkweker Vanoverbeke hebben we een nauw contact opgebouwd. Onze klanten weten dat echt te appreciëren.’

Het zachte water

Deze trip eindigt n Marke. Ligt het aan het water dat de Leiestreek zo’n actieve brouwerscultuur kent? ‘Die tijden zijn veranderd’, zegt brouwer Geert Toye van Brouwerij Toye. ‘Vroeger vestigden brouwerijen zich waar ze vlot aan schoon water geraakten. Nu is de technologie voorhanden om het water naar eigen wens harder of zachter te maken.’ Met zijn O’de Lys is Toye de enige brouwer die er openlijk voor uitkomt Leiewater te gebruiken. ‘Dat is niet mijn verdienste, wel die van de lokale bierclub Heerlijk Objectief Proeven, kortweg HOP. Zij hadden een artikel gelezen over aardappelproducent Agristo die met gezuiverd Leiewater werkt. Het zachte water bleek bijzonder geschikt voor het brouwen van een blond bier zoals O’de Lys.’ Het kruidige biertje heeft een alcoholgehalte van 5,5% en is verkrijgbaar bij de brouwer of via lokale verdeelpunten.

Info: toerisme-leiestreek.be/bier

Brouwer voor een dag

Het fietsnetwerk gaat dwars door Site Transfo in Zwevegem. Op de voormalige elektriciteitscentrale vind je een avonturenparcours, een duiktank, een tof speelplein en ook een heuse brouwerij. Eén van de zaakvoerders was een vorig leven een circusartiest, vandaar de naam Circusbrouwerij. ‘Het fijne aan brouwen is de creativiteit, maar ook dat onze brouwsels mensen weet samen te brengen’, zegt Bert Deprez. Je kan er een dagvullende workshop beleven en je eigen bier brouwen. Ondertussen proef je van verschillende bierstijlen en bijpassende gerechten.

circusbrouwerij.be

In de buurt: Kampeerautoterrein en camping Zennijs, Moenstraat 10, Sint-Denijs. hoevetoerismetenroodenduifhuize.be

Omer (s) Vander Ghinste

Elke eerstgeboren zoon van de familie Vander Ghinste wordt Omer genoemd. De reden?  Op die manier moeten de glas-in-loodramen in hun cafés niet vervangen worden. Tijdens een rondleiding door deze onlangs vernieuwde brouwerij in het centrum van Bellegem kom je nog veel meer boeiende brouwerij- en familieweetjes te weten. Boven in de mouttoren heb je een prachtig uitzicht over het Land van Mortagne. Na de rondleiding volgt een degusatie van de Omer-bieren en leer je een Omer krachtig en met vaste hand uitschenken.

omervanderghinste.be

In de buurt: Kampeerautoterrein Broeltorens, Damkaai, Kortrijk. Reservatie niet mogelijk.

Van brouwzaal tot blikkenlijn

In Emelgem richtte familiebrouwerij Van Honsebrouck enkele jaren geleden het state-of-the-art Bierkasteel op. In de brouwerij kan je trouwfeesten bijwonen, een gezellige avond met vrienden beleven in Michelle’s Pub of op eender welke dag (uitgezonderd maandag) een exclusieve blik achter de schermen werpen. Iedereen krijgt een headset aangemeten en volgt de gids van de brouwzaal tot de blikkenlijn. Nadien worden een Kasteelbier en Filou gedegusteerd. Je kan zelfs een cadeaubon aankopen om je vriend(en) te verrassen met een brouwerijbezoek.

bierkasteel.be

In de buurt: Camperterrein ’t Meikensbos, Tieltseweg 45, Dentergem. meikensbos.be

Blenden bij De Brabandere

In het centrum van Bavikhove richtte Adolphe De Brabandere samen met zijn zoon eind negentiende eeuw een hoevebrouwerij op. Ondertussen schrijft de vijfde generatie er aan het succesverhaal van de brouwerij van de Bavik, de Petrusbieren en de Kwaremont. Tijdens een rondleiding krijg je het allemaal te zien. De rondleidingen vinden plaats op de eerste en de derde woensdag van de maand om 17 uur. Voor een kleine meerprijs kan je er onder het goedkeurend oog van de brouwer ook je eigen Petrus Sour samenstellen.

brouwerijdebrabandere.be

In de buurt: Camperterrein De Dageraad, Stasegemsesteenweg 21, Harelbeke. Niet op reservatie.

Tuin word hoppeveld

Klondiker in Meulebeke is een artisanale microbrouwerij. Het zijn twee woorden die meteen associaties oproepen met kwaliteit, ambacht en toffe setting. In de tuin, ‘De Lochting’, is een eigen hoppeveld ingericht. Verwacht hier geen standaard rondleiding door de brouwerij, wel een aangename babbel met de brouwer zelf. Met een assortiment van 21 bieren kan je hier behoorlijk wat degusteren. De brouwerij is open op zaterdag vanaf 17 uur en op zondag vanaf 15 uur. Proef er ook de heerlijke brouwerscroque!

huisbrouwerijklondiker.be

In de buurt: Kampeerplaats ’t Meikensbos, Tieltseweg 45, Dentergem. Op reservatie. meikensbos.be 

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer