5x schaatsen in de natuur

2 minuten leestijd

Nederlanders schaatsen en Belgen stappen op bevroren vijvers. Vanwege dat culturele verschil moet de ijslaag in ons land dikker zijn voor er groen licht wordt gegeven om het ijs te betreden. Na verschillende opeenvolgende strenge vorstnachten kan je op deze prachtplekken midden in de natuur genieten van schaats- en glijpret.  

 

reportage
  • Uitstappen en vakanties

Damse Vaart (Damme)

Het is van 2009 geleden dat de Damse Vaart tussen Brugge en Sluis dik genoeg bevroren was. Elk jaar wordt er reikhalzend naar uitgekeken. Zalig om over deze 15 kilometer lange Vaart te glijden, dwars door de natuur en langs vergeten Zwinhavens. Damme zet in de winter ook een stukje stadswallen langs het Zuidervaartje open voor schaatsers. 
www.visitdamme.be 

Kraenepoel (Aalter)

In de middeleeuwen vond je in deze toen nog onvruchtbare regio wel vaker veldvijvers waar vis werd gekweekt. Ze zijn allemaal verdwenen, op één na. De Kraenepoel in de Lotenhullestraat in Aalter is een relict uit die tijd. De ondiepe vijver is 22 hectare groot en na groen licht van de ijsmeesters, lees: als het ijs 10 centimeter dik is, wordt het gebied vrijgegeven voor schaatsers.  
Schaatsvriendelijke gebieden beheerd door Natuur en Bos: www.natuurenbos.be/schaatsen 

Kasteelvijver van Horst (Sint-Pieters-Rode)

In het kasteel van Horst in Sint-Pieters-Rode is de Rode Ridder kind aan huis. Het kasteel staat momenteel in de steigers om vanaf 2024 weer bezoekers te ontvangen. De toren van de donjon staat in afwachting midden op de kasteelvijver. Duimen dat het ijs dik genoeg is om eens heel dicht bij de middeleeuwse spits te kunnen komen! 
www.herita.be/helphorst 

De Schorre (Boom)

De Rupelstreek ligt bezaaid met oude kleiputten. De bekendste is ongetwijfeld provinciaal recreatiedomein De Schorre in Boom waar elk jaar Tomorrowland plaatsvindt. In de winter wordt hier – als covid-19 geen roet in het eten strooit – halfweg december Putteke Winter georganiseerd. En heel misschien valt dat te combineren met een schaatsbeurt op de vijver?  
www.deschorre.be  

Zwart Water (Turnhout)

Het fietspad - en voormalige spoorverbinding - Bels Lijntje passeert het vengebied van Zwart Water ten noorden van Turnhout. Vlakbij staan twee uitkijkplatformen vanwaar je een goed zicht hebt op de vele watervogels in het heidegebied. Hier schaats je midden in een beschermd cultuurlandschap. Zwart Water is één van de grootste vennen van het land. 
www.natuurpunt.be  

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer