5x schaatsen in de natuur

Nederlanders schaatsen en Belgen stappen op bevroren vijvers. Vanwege dat culturele verschil moet de ijslaag in ons land dikker zijn voor er groen licht wordt gegeven om het ijs te betreden. Na verschillende opeenvolgende strenge vorstnachten kan je op deze prachtplekken midden in de natuur genieten van schaats- en glijpret.  

Tekst Marijn Follebout 

4

Damse Vaart (Damme)

Het is van 2009 geleden dat de Damse Vaart tussen Brugge en Sluis dik genoeg bevroren was. Elk jaar wordt er reikhalzend naar uitgekeken. Zalig om over deze 15 kilometer lange Vaart te glijden, dwars door de natuur en langs vergeten Zwinhavens. Damme zet in de winter ook een stukje stadswallen langs het Zuidervaartje open voor schaatsers. 

www.visitdamme.be 

Kraenepoel (Aalter)

In de middeleeuwen vond je in deze toen nog onvruchtbare regio wel vaker veldvijvers waar vis werd gekweekt. Ze zijn allemaal verdwenen, op één na. De Kraenepoel in de Lotenhullestraat in Aalter is een relict uit die tijd. De ondiepe vijver is 22 hectare groot en na groen licht van de ijsmeesters, lees: als het ijs 10 centimeter dik is, wordt het gebied vrijgegeven voor schaatsers.  

Schaatsvriendelijke gebieden beheerd door Natuur en Bos: www.natuurenbos.be/schaatsen 

Kasteelvijver van Horst (Sint-Pieters-Rode)

In het kasteel van Horst in Sint-Pieters-Rode is de Rode Ridder kind aan huis. Het kasteel staat momenteel in de steigers om vanaf 2024 weer bezoekers te ontvangen. De toren van de donjon staat in afwachting midden op de kasteelvijver. Duimen dat het ijs dik genoeg is om eens heel dicht bij de middeleeuwse spits te kunnen komen! 

www.herita.be/helphorst 

De Schorre (Boom)

De Rupelstreek ligt bezaaid met oude kleiputten. De bekendste is ongetwijfeld provinciaal recreatiedomein De Schorre in Boom waar elk jaar Tomorrowland plaatsvindt. In de winter wordt hier – als covid-19 geen roet in het eten strooit – halfweg december Putteke Winter georganiseerd. En heel misschien valt dat te combineren met een schaatsbeurt op de vijver?  

www.deschorre.be  

Zwart Water (Turnhout)

Het fietspad - en voormalige spoorverbinding - Bels Lijntje passeert het vengebied van Zwart Water ten noorden van Turnhout. Vlakbij staan twee uitkijkplatformen vanwaar je een goed zicht hebt op de vele watervogels in het heidegebied. Hier schaats je midden in een beschermd cultuurlandschap. Zwart Water is één van de grootste vennen van het land. 

www.natuurpunt.be  

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!