5x Speelbossen

2 minuten leestijd

Ravotten in de bossen maakt gezond en creatief. Eropuit!

Tekst Marijn Follebout

reportage
  • Uitstappen en vakanties

Terug naar de bronstijd in het Kampveld

Kruispunt Waterstraat – Hoogendaledreef, Nieuwenhove (Oostkamp). Ontdek de andere expedities van het Landschapspark Bulskampveld op www.brugseommeland.be.   
Expeditie Nieuwenhovebos (2,7 km) in Oostkamp is een avonturentocht op maat van jonge stappers. Of je nu moet koken of een kamp onderhouden, je leert telkens iets bij over de bronstijd. Het Kampveld bestrijkt de zuidrand van Brugge en bestond vroeger uit heide. Nu vind je hier prachtige bossen, met elkaar verbonden door bruggen over de meanderende Rivierbeek.

Fort van de Spanjaarden in het Stropersbos

Zavelstraat, De Klinge (Sint-Gillis-Waas). www.natuurenbos.be/stropersbos
Het speelfort in het Stropersbos in Sint-Gillis-Waas staat er niet toevallig. Het verwijst naar de Staats-Spaanse Linies die in de 17e en 18e eeuw de grens tussen Vlaanderen en Nederland vastlegden. Dit gevarieerde en grensoverschrijdende bosgebied laat zich nog het best ontdekken met het bewegwijzerde Laarzenpad, natte voeten gegarandeerd.

Slagwerk in het Meerdaalwoud

Naamsesteenweg 72, Blanden (Oud-Heverlee). www.natuurenbos.be/meerdaalwoud
De uitkijktoren aan onthaalpoort De Torenvalk is op zich al een topper voor kinderen. Aan de voet van de toren start het Multimovepad (2 km) door het eeuwenoude Meerdaalwoud in Oud-Heverlee. Onderweg word je uitgedaagd in een reuzenschommel plaats te nemen, een xylofoon te bespelen, te klimmen en nog zoveel meer. Jonge gezinnen met buggy’s kunnen dankzij het mindermobielenpad het bos verkennen.

Geen water in de Hoge Vijvers

Theehuisje De Wouwershoeve, De Lusthoven 58, Arendonk. www.natuurenbos.be/hogevijvers
De bosrijke Hoge Vijvers leunen tegen een Nederlandse landbouwzone aan. In het bos zijn de kronkelende paden een plezier voor de kinderen. De speelzone bevat enkele kleine speeltuigen. Het bos werd in de 19e eeuw aangeplant op een heidegebied vol vennen en visrijke vijvers. Nu is er geen poel meer te vinden. Ontdek het stilste speelbos van het land met wandelnetwerk Kempens Landgoed.

Water pompen in het Joekelbos

Speeltuinstraat, Opglabbeek (Oudsbergen). www.duinengordel.be
Het Joekelbos in Oudsbergen is met zijn 12 hectare het grootste avontuurlijk ingerichte speelbos van Vlaanderen. Je vindt er verschillende spelelementen waaronder twee waterspeeltuinen. Negen dieren zitten verstopt langs een wandelpad en onderweg werden enkele coole rustplekken uitgewerkt. In het amfitheater aan de ingang wordt regelmatig les gegeven in openlucht.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer