Boeken voor onder de boom

4 minuten leestijd

Pak je schoonvader, petekind of kleindochter in met een boek dat laat reizen vanuit de sofa.

actua
  • Uitstappen en vakanties

Outdoor voor dummies

In een recent onderzoek antwoordde bijna 80 procent van de mensen die in hetzelfde land als ik leven dat ze in de afgelopen twaalf maanden minstens één tocht in de bergen of de bossen hadden gemaakt. Ik heb de afgelopen dertig jaar geen enkele tocht gemaakt, niet in de bergen en niet in de bossen. Dan kom je op een punt dat je je moet afvragen: is er dan misschien iets mis met mij? Are Kalvø, een van de populairste stand-upcomedians van Noorwegen wil weten wat hij mist en trekt daarom de Noorse bossen en bergen in.

De outdoorwaanzin. Hoe de trek naar buiten ons vroeg of laat te pakken krijgt – € 21,99 – Uitgeverij Balans.

België door de eeuwen heen

Na de dood van Karel de Grote in 814 werd het rijk verdeeld onder zijn drie zonen. Karel de Kale kreeg het latere Frankrijk, Lodewijk de Duitser het latere Duitsland en het middenstuk ging naar Lotharius. Lotharingia (tegenwoordig België, Nederland, Groothertogdom Luxemburg maar ook stukken Zwitserland, Frankrijk en Duitsland) vormde in alle eeuwen aanleiding tot oorlog en was bepalend voor de Europese beschaving. Na Germania en Danubia schreef Simon Winder opnieuw een geschiedenisles in een meeslepende, persoonlijke stijl.

Lotharingia – € 34,99 – uitgeverij Spectrum.

Het vliegveld van A tot Z

Wat is het verschil tussen de eerste landingsbanen en een moderne luchthaven? Wat doet een bagagerobot? Welke weg leg je af tussen het inchecken en de gate? Dit kartonnen boek met uitklappagina’s en flapjes neemt kinderen mee achter de schermen van de verkeerstoren, onderhoudshangar en de cockpit en legt alles uit met grote tekeningen en kleine tekstjes. Wedden dat de grote mensen mee het boek induiken om zich te verdiepen in de wist-je-datjes?

Hoe werkt een vliegveld? – € 17,50 – uitgeverij Van Holkema & Warendorf .

Kleurrijk koffietafelboek

Fotografe Mirjam Bleeker en stylist Frank Visser reizen al 25 jaar de wereld rond op zoek naar bijzondere interieurs, knappe hotels en interessante mensen. Hun reisverhalen en reportages verschijnen in magazines over de hele wereld. Voor Zuid-Afrika hadden ze een heel boek nodig. De focus ligt op de prachtige beelden die fascineren en laten dromen, maar wie het land zelf graag wil gaan verkennen, vindt in een extra minigidsje adressen om te eten en slapen, en tips voor dingen om te zien en te doen.

South Africa. A road trip – € 39,95 – uitgeverij Luster.

Kaarten krassen

Is Frankrijk blauw, roze of groen? Om dat te weten moet je met de kraspen eerst het laagje goud wegkrabben. Strikt genomen mag je pas krassen als je de plek bezocht hebt, maar het staat vrij de regels te veranderen en lekker die landen weg te krassen die je hoopt ooit nog te zien. Je kan trouwens klein beginnen, met onze provincies of de Franse departementen, en nadien de andere continenten laten kleuren. Als toetje is er ook nog de krasplaat met de vlaggen van de wereld.

Krasatlas – € 22,50 – uitgeverij Manteau.

Zoek de zeven verschillen

VRT-programmamaker Jos Vandervelden en fotograaf Alexander Dumarey zijn op zoek gegaan naar plekken in Vlaanderen die kunstenaars ooit op doek zetten. Hoe ziet de plek er vandaag uit? Is ze nog altijd zo schilderachtig? Het Landschap na de storm van Valerius De Saedeleer ziet er nog net zo uit als toen hij het schilderde vanuit zijn huis in de Vlaamse Ardennen. Maar het contrast tussen de Meersstraat in Gent vroeger en nu zou niet groter kunnen zijn: van groene landweg met koeien naar rijtjeshuizen en geparkeerde auto’s. Boeiend kijkboek met cultuurhistorische achtergrond en tips voor dagtrips.

Op reis met Vlaamse meesters – € 29,99 – uitgeverij Davidsfonds.

Speurtocht door Brussel

Hoe kleiner je bent, hoe groter het avontuur, want alles is altijd nieuw of voor het eerst. Dit kijk- en zoekboek neemt je mee op de tram door onze hoofdstad. Terwijl op de achtergrond bezienswaardigheden en bekende plekken passeren, stappen op elke pagina nieuwe mensen in en uit. Bovendien krijg je vooraan in het boek een paar opdrachten mee. Waarom verstopt die man zich achter de krant? Waar ligt de verloren portefeuille? En kan je op elke pagina zwerfhond Zinneke vinden?

Tram BXL – € 13,99 – uitgeverij Lannoo.

Lid van Pasar? Dan bestel je dit boek via www.lannoo.be/pasar met 10% korting en gratis verzending.

Wereldwijd wandelen

Lonely Planet vroeg 200 reisschrijvers om hun meest memorabele wandelingen te beschrijven. Daaruit kozen ze de vijftig beste routes, van eendaagse tochten (de toppen van Kaapstad) tot trektochten die je maanden bezig houden (Continental Divide Trail, 4.989 kilometer). Van dicht bij huis (de Westweg in Duitsland) tot aan de andere kant van de wereld (Gold Coast in Australië), van makkelijk (de Muur van Hadrianus) tot mythisch (Chileens Patagonië) en van bekend (Camino de Santiago) tot onbekend (Markhavalleitocht in Ladakh).  

Mythische trektochten in de wereld – € 27,99 – uitgeverij Lannoo.

Lid van Pasar? Dan bestel je dit boek via www.lannoo.be/pasar met 10% korting en gratis verzending.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer