De wereld van Jean-Michel Folon

Fondation Folon
2 minuten leestijd

Het is alsof je door het hoofd van kunstenaar Jean-Michel Folon (1934-2005) wandelt: de Fondation Folon is een bijzondere ervaring, van het prachtige kasteelpark ernaartoe tot het museum dat de kunstenaar zélf bedacht in zijn laatste levensjaren.

reportage
  • Uitstappen en vakanties

Het Solvay domein in Terhulpen is een prachtig kasteelpark. Achteraan huist Fondation Folon in een 19e -eeuwse vierkantshoeve. Donatienne de Vleeschauwer is communicatieverantwoordelijke bij Fondation Folon en leidt ons rond in dit kunstmuseum.Een klas prille tieners is vandaag op bezoek. De kinderen kijken met grote ogen naar een gigantisch boek dat langzaam opent, een idee van Folon zelf, waarmee hij elke bezoeker welkom heet in zijn universum. ‘Een deel van de muziek werd geschreven en uitgevoerd door Toots Thielemans, een goede vriend van Folon.’ De Stichting beheert een schat van 6.000 werken en archiefdocumenten. Het museum is chronologisch opgebouwd en bestaat uit twee delen. Donatienne heeft Folon nooit zelf gekend, maar net als elke medewerker van de Stichting kent ze zijn werk door en door.

Knipoog naar Magritte

Dat het restaurant l’Homme Bleu heet, is geen toeval. ‘Dat personage staat centraal in veel zijn werken en is het archetype van de mens, van jij en ik.’ We zien aquarellen, tekeningen en zelfs een glas-in-loodraam. Folon tekende covers voor toonaangevende Amerikaanse tijdschriften, ontwierp postzegels voor de Franse posterijen en creëerde filmaffiches voor Woody Allen. In de binnentuin draagt l’Homme Bleu een paraplu van regen, een knipoog naar het surrealisme van René Magritte. Donatienne de Vleeschauwer: ‘De deur naar de binnentuin komt iets te vroeg. Er is immers nog een laatste zaal, die veel mensen overslaan. Het is mijn favoriete plek. Wat een verbeelding moet de man gehad hebben! Hier moet je echt de tijd nemen om deze nooit eerder tentoongestelde werken uit recyclagemateriaal in je op te nemen.’

Als bezoeker leg je een reis af door het artistieke oeuvre van de meester. Zijn introspectie en vaak kritisch denken voel je in elke zaal, in elke opstelling. Hij wil je betoveren… en slaagt daar wonderwel in.

Praktisch

  • Drève de la Ramée 6/A, La Hulpe
  • Open van dinsdag tot vrijdag van 9 tot 17 uur en op zaterdag, zon- en feestdagen van 10 tot 18 uur.
  • www.fondationfolon.be

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer