De wereld van Jean-Michel Folon

Het is alsof je door het hoofd van kunstenaar Jean-Michel Folon (1934-2005) wandelt: de Fondation Folon is een bijzondere ervaring, van het prachtige kasteelpark ernaartoe tot het museum dat de kunstenaar zélf bedacht in zijn laatste levensjaren.

4

Het Solvay domein in Terhulpen is een prachtig kasteelpark. Achteraan huist Fondation Folon in een 19e -eeuwse vierkantshoeve. Donatienne de Vleeschauwer is communicatieverantwoordelijke bij Fondation Folon en leidt ons rond in dit kunstmuseum.Een klas prille tieners is vandaag op bezoek. De kinderen kijken met grote ogen naar een gigantisch boek dat langzaam opent, een idee van Folon zelf, waarmee hij elke bezoeker welkom heet in zijn universum. ‘Een deel van de muziek werd geschreven en uitgevoerd door Toots Thielemans, een goede vriend van Folon.’ De Stichting beheert een schat van 6.000 werken en archiefdocumenten. Het museum is chronologisch opgebouwd en bestaat uit twee delen. Donatienne heeft Folon nooit zelf gekend, maar net als elke medewerker van de Stichting kent ze zijn werk door en door.

Knipoog naar Magritte

Dat het restaurant l’Homme Bleu heet, is geen toeval. ‘Dat personage staat centraal in veel zijn werken en is het archetype van de mens, van jij en ik.’ We zien aquarellen, tekeningen en zelfs een glas-in-loodraam. Folon tekende covers voor toonaangevende Amerikaanse tijdschriften, ontwierp postzegels voor de Franse posterijen en creëerde filmaffiches voor Woody Allen. In de binnentuin draagt l’Homme Bleu een paraplu van regen, een knipoog naar het surrealisme van René Magritte. Donatienne de Vleeschauwer: ‘De deur naar de binnentuin komt iets te vroeg. Er is immers nog een laatste zaal, die veel mensen overslaan. Het is mijn favoriete plek. Wat een verbeelding moet de man gehad hebben! Hier moet je echt de tijd nemen om deze nooit eerder tentoongestelde werken uit recyclagemateriaal in je op te nemen.’

Als bezoeker leg je een reis af door het artistieke oeuvre van de meester. Zijn introspectie en vaak kritisch denken voel je in elke zaal, in elke opstelling. Hij wil je betoveren… en slaagt daar wonderwel in.

Praktisch

  • Drève de la Ramée 6/A, La Hulpe
  • Open van dinsdag tot vrijdag van 9 tot 17 uur en op zaterdag, zon- en feestdagen van 10 tot 18 uur.
  • www.fondationfolon.be

Koop je Museumpas met korting!

Met de Museumpas krijg je voor € 59 een jaar lang toegang tot meer dan 220 Belgische musea; als lid van Pasar krijg je 10% extra korting en betaal je slechts € 53,10. Word lid via www.pasar.be/lidworden en koop je Museumpas via www.pasar.be/museumpas.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!