Met een mol in de mist

7 minuten leestijd

Zomer of winter, een dropping zorgt altijd voor een paar uur spelplezier. Zeker als je gedropt wordt tussen de velden en akkers van de Brugse polders, met een stel walkietalkies én een mol in het gezelschap.

reportage
  • Uitstappen en vakanties

Tips van onze reporter Lien Lammar

Het concept is eenvoudig: je wordt gedropt op een onbekende plaats en moet – al dan niet in het donker – de weg terug naar het startpunt vinden. Een klassieker in de jeugdbeweging, maar ook als volwassene is dit het perfecte spel om je helemaal in uit te leven.

Voor wie?

Voor iedereen die houdt van een flinke wandeling, een beetje speurwerk en fijn teamwork. Je hoeft geen kompas te kunnen lezen of een doorgewinterde scout te zijn om hier plezier aan te beleven. De wandelafstand wordt bewust laag gehouden (ongeveer 7 km) zodat het haalbaar is voor iedereen.

Met hoeveel?

Een groep van 8 tot 12 mensen is ideaal. Je vertrekt in kleine groepjes van 2 of 3 mensen.

Kleding

Trek niet je mooiste schoenen aan: je loopt over heel wat onverharde, soms erg modderige wegen. Zorg zeker in de koudere seizoenen voor warme (regen)kledij, want je bent toch een aantal uren buiten.

Waar?

Wij namen deel aan een dropping van OutdoorTeam. Zij bieden een ruime waaier aan buitensportactiviteiten zoals paintball, vlottentocht, tandemtochten, adventure trail,… Zowel voor particuliere groepen als voor scholen en bedrijven.

OutdoorTeam – Joerie Plaetevoet, Domein Polderwind, Polderwind 4, Zuienkerke, 0485 81 24 24, info@outdoorteam.be en www.outdoorteam.be

Hoe lang en hoeveel?

Een dropping duurt ongeveer 2,5 uur, afhankelijk van de groep en je wandelsnelheid. Reken in totaal een halve dag, want de activiteit start met een verwelkoming met een woordje uitleg, en een gezellige afsluiter in groep. Prijs: € 450 voor een groep van 6-15 personen. Reserveren verplicht.

Slapen

- Domein Polderwind, een initiatief van Rode Kruis Vlaanderen, is een gloednieuw viersterrenhotel op een rustige locatie. Het hotel heeft het A+ toegankelijkheidslabel en biedt de nodige hulpmiddelen en ondersteuning aan voor wie daar nood aan heeft, maar iedereen is er welkom (met of zonder zorgvraag). Vanaf € 95 (comfortkamer 2 pers).

Polderwind 4, Zuienkerke, 050 23 07 50, info@domeinpolderwind.be en www.domeinpolderwind.be

- ’t Langhof is een vakantiewoning met 8 slaapkamers en 32 slaapplaatsen. Elke kamer heeft een eigen badkamer met douche en toilet. Er is een ruime keuken, zithoek en speelzaal. Vanaf € 1.850 voor 2 nachten (laagseizoen).

Brugsesteenweg 3, Zuienkerke, 0497 88 40 82, info@langhof.be en www.langhof.be

- Jeugdherberg Herdersbrug is een ideale uitvalsbasis om de polders, Brugge of andere badsteden te verkennen. Alle kamers hebben een eigen badkamer. Tussen € 17,45 en € 25,50 per nacht.

Lodewijk Coiseaukaai 46, Dudzele, www.jeugdherbergen.be/nl/brugge-dudzele

Kamperen

- Camping Memling in Brugge heeft een overdekt zwembad en is het hele jaar open. De camping ligt aan een bos, op 3 kilometer van het centrum van Brugge. Vanaf € 25 per nacht (staanplaats 2 pers).

Veltemweg 109, Brugge, info@camping-memling.be en www.brugescamping.be

Gwendolyn Gyssels (43) kwam met plezier – en met een grote groep vrienden - mee de weg zoeken.
Was het een geslaagde namiddag?
Gwendolyn: “Absoluut! We hebben een fijne dag beleefd. De extra spelelementen die de organisatie toegevoegd had – zoals een mol onder de deelnemers, en de communicatie met de andere teams via walkie-talkies – maakten dat het nét iets meer was dan zomaar de weg terug zoeken. Ook de omgeving was prachtig, met veel groen, water, boerderijen,… De perfecte streek voor een wandeltocht.”
Mocht het moeilijker zijn voor jullie?
Gwendolyn: “Het niveau was prima. Als je het té moeilijk maakt, kom je niet toe met twee of drie uur. Eén keer vijfhonderd meter verkeerd lopen, kan gemakkelijk voor een vertraging van een kwartier zorgen. Als je aan elk kruispunt verkeerd gaat, loopt de tijd snel op.”
 
Jij en je man Steven organiseren jaarlijks ook zelf een dropping.  
Gwendolyn: “Onze Maanlichttocht is een nachtelijke wandelzoektocht die je aflegt met een zaklamp en een ‘roadbook’ met raadselachtige aanwijzingen. Intussen zitten we al aan de twaalfde editie. Vorig jaar hadden we ruim 300 deelnemers. Omdat er zoveel tijd kruipt in de uitwerking, organiseren we om de twee jaar een kleinere kinderversie. Vanaf drie jaar kan je meedoen met onze Toverlichtjeswandeling – uiteraard ook in het donker!”
 
Meer info over de dropping van Gwendolyn en Steven vind je op www.maanlichttocht.be

Een grijze lucht, wuivend riet, stille waters tussen uitgestrekte akkers. Je moet ervan houden, maar wij vinden mistige polders een prachtig decor. Het is zondagnamiddag en we zijn in Zuienkerke, een dorp vlak bij Brugge. Ik heb mijn wandelschoenen stevig aangesnoerd, want vandaag gaan we op dropping. Met een groep van tien hebben we afgesproken aan domein Polderwind. Twee van mijn teamgenoten, Gwendolyn en Steven, organiseren jaarlijks zélf een dropping – bij maanlicht – en hebben speciaal voor vandaag een boel vrienden opgetrommeld die al even graag op buitenavontuur trekken als zij. Voor mij is het mijn allereerste dropping. Dat komt ervan als je nooit bij de jeugdbeweging hebt gezeten, en vroeger liever in de turnzaal zat dan met bottinnen in het bos. Ik ben dus best blij dat ik het gezelschap krijg van stappers met iets meer ‘droppingervaring’. Voor we de koude velden in gestuurd worden, geeft Joerie van OutdoorTeam ons koffie, warme chocolademelk én de nodige uitleg. We zullen gesplitst gedropt worden, in vier groepjes. Om de weg terug te vinden, krijgen we een ‘bolletje-pijl-kaart’ mee. Klein detail: we krijgen de kaart mee van een ánder groepje. Via walkietalkies zullen we elkaar de juiste richting moeten wijzen. Telefoons of Google Maps behoren niet tot de hulpmiddelen. Oh, en er zal ook een mol zijn die de boel probeert te saboteren. Die wordt aangeduid via spelkaarten die Joerie uitdeelt. Gniffelend én geblinddoekt stappen we in het busje dat ons op een onbekende locatie zal afzetten.

Volg het mos

Zodra elk groepje gedropt is, kan het spel en de zoektocht naar ‘huis’ beginnen. Volgens de aanwijzingen van team Gwendolyn en Annelies beginnen teamgenoot Tijs en ik te stappen. Over de walkietalkies heen wordt druk gecommuniceerd. Moeten we rechtdoor, linksaf of rechtsaf? De bolletje-pijl-kaarten zijn gelukkig vrij eenvoudig te lezen. Af en toe zien we in de verte een ander groepje wandelen, of kruisen we elkaar op een modderige veldweg. We dragen allemaal een fluovestje, dus zelfs in de mistige polders hoef je niet erg je best te doen om elkaar te spotten. Dat maakt het misschien wat minder spannend, maar het behoedt je ook voor kilometers fout lopen. Zonder al te veel problemen komen we na een paar kilometer aan bij Gwendolyn en Annelies op ‘meeting point 1’. Daar moeten we volgens de aanwijzingen in oostelijke richting samen verder wandelen. Hier speelt de mist ons wél parten, want de zon is nergens te bespeuren. Gelukkig kennen mijn teamgenoten nog wat andere oriëntatietrucjes. Het mos op boomstammen en palen bijvoorbeeld, dat vaak aan de vochtige zuidwestenkant groeit. Of de wind, die in ons land meestal uit het zuidwesten komt, waardoor bomen vaak wat gebogen staan naar het noordoosten. Ondanks deze tips blijven we twijfelen. We zeggen luidop dat we elkaar niet verdenken, maar je voelt toch wat achterdocht: zou de mol hier verwarring aan het zaaien zijn?

Vuur en glühwein

Na tien minuten discussiëren en één keer terugkeren, slaan we de weg in die ons naar ‘meeting point 2’ moet leiden. Daar staat de rest van de groep al een tijdje in de koude. Gelukkig was er een thermos thee én een zak Chocotoffs mee om het wachten te verzachten. De laatste kilometers leggen we samen af, terwijl we verwoed een poging doen om een stuk van het getal pi uit ons hoofd te leren. Die cijfertjes zouden ons weleens van pas kunnen komen bij het kraken van de code van de toegangspoort van Polderwind. Daar worden we, intussen in het halfduister, opgewacht door Joerie en door een gesloten hangslot. Aan de hand van de aanwijzingen op het hek proberen we de code te ontcijferen. Het is een race tegen de klok – we krijgen maar tien minuten – die we helaas niet halen. De teleurstelling over ons eigen falen zijn we vijf minuten later bij een bekertje glühwein aan de vuurmand alweer vergeten. Het antwoord op de vraag ‘en wie is nu de mol’ zorgt nog voor een hilarisch moment wanneer zowat iedereen Tijs aanwijst, maar het uiteindelijk Steven blijkt te zijn. Zijn sabotagepogingen blijken goed mee te vallen, maar zeker is wél dat het zoeken naar de mol voor extra spelplezier heeft gezorgd. Rond het vuur vatten we de middag samen: we hebben goed gewandeld en goed gespeurd, maar vooral goed gelachen. En dat is helemaal wat je op een grijze zondag nodig hebt.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer