Niet de bekende klassiekers, wel straffe steden

Nieuw jaar, nieuwe reisplannen. Wat dacht je van Helsinki, Lyon of Reykjavik? Drie prijswinnende bestemmingen die in 2019 hun toeristische troeven in de kijker zetten.

4

Slim Helsinki

Toegankelijk, duurzaam, digitaal, creatief en cultureel of om het in een woord te zeggen: slim. De Finse hoofdstad mag zich (samen met Lyon) een jaar lang European Capital of Smart Tourism noemen. De wedstrijd is een nieuw initiatief van de Europese Unie om innoverend toerisme te belonen. Hoe de Finnen zoiets winnen? In hun compacte maar bruisende hoofdstad kan je boottaxi’s bestellen of in een zelfrijdende bus stappen.

Op de website myhelsinki.fi krijg je tips van locals en wie hulp nodig heeft, kan op straat een Helsinki Helper aanspreken. 75% van de hotelkamers mag zich milieuvriendelijk noemen en de beroemde sauna’s draaien op wind-, water- en zonne-energie.

Lekker Lyon

Ook Lyon mag zich in 2019 European Capital of Smart Tourism noemen, maar er is meer. De stad van Paul Bocuse, ook wel de Chef van de Eeuw en de Paus van de Haute Cuisine genoemd, wordt dit jaar Cité Internationale de la Gastronomie. Daarvoor werd Grand Hôtel-Dieu, een iconisch gebouw aan de oever van de Rhône, omgevormd tot een site met restaurants, cafés en winkels. Je kan er producenten, chefs en andere lekkerbekken ontmoeten, deelnemen aan ateliers en uiteraard heel veel proeven van culinaire hoogstandjes en lokale specialiteiten. Probeer bijvoorbeeld eens een stukje jésus, een gekruide droge worst die er volgens de Lyonnais uitziet als een ingebakerd jezuskindje. 

Groen Reykjavik

Met 410 vierkante meter groen per inwoner mag de hoofdstad van IJsland zich de groenste stad ter wereld noemen. Ter vergelijking: in Brussel is dat 19 vierkante meter. De Nederlandse reisspecialist Travelbird vergeleek de groene ruimte in 50 grote steden en telde de sommen van bossen, parken, tuinen, boom- en wijngaarden bij elkaar op. In Reykjavik zijn de inwoners dus het groenst bemeten. 18% van de stad bestaat uit groen en 10% is zelfs deel van natuurreservaten. Vaar naar het eiland Videy om vogels te spotten, zwem in zee bij het geothermisch strand van Nautholsvik, hengel naar zalm of forel in de Ellidaardallur-vallei of wandel de steile Mount Esja op voor een vogelperspectief op al dat groen.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!