Reiswijzer. Kerst in Dresden

Heerlijke kerststollen, honderden kraampjes, flikkerende lichtjes en veel Duitse gemütlichkeit: kerstiger wordt het niet. Op naar Dresden! Je leest er alles over in Pasar Wandelen van december 2023.

ERHEEN

Trein

Met de ICE-treinen van de Deutsche Bahn doe je 8.15 u over de reis van Brussel-Zuid naar Dresden.

Auto

Vanuit Brussel is het 780 km naar Dresden. Daar doe je non-stop 8.30 u over.

Meer info

www.dresden.de: toeristische informatie over de stad.

www.germany.travel: portaalsite van de Duitse dienst voor Toerisme.

4

Eten

Coselpalais Restaurant & Grand Café

An d. Frauenkirche 12, Dresden

www.coselpalais-dresden.de

Stijlvol dineren in een 18de eeuws barokpaleis dat na WO II piekfijn werd heropgebouwd. Uitgebreide kaart met de nadruk op Saksische specialiteiten. Denk aan vleesbereidingen, sauzen, rode kool en streekwijnen. Alles zorgvuldig bereid. Er staan ook lichtere en enkele vegetarische gerechten op de kaart. Het huis is gekend van zijn uitgebreide aanbod taarten. Goed voor een namiddagbreak.

Café & Restaurant Spielzeugschachtel

Hauptstrae 72, Kurort Seiffen

www.dregeno.de

Op het gelijkvloers een atelier en shop met de typische kerstfiguren uit het Ertsgebergte, boven een levendige eetgelegenheid voor koffie met gebak of een correcte koude of warme lunch. Vlotte bediening.

Altwernigeröder Kartoffelhaus

Marktstrabe 14, Wernigerode

www.kartoffelhaus-wernigerode.de/

Naar eigen zeggen presenteert dit Aardappelhuis een gutbürgerliche keuken. Daarmee bedoelen Duitsers dat je geen culinaire hoogstandjes moet verwachten, wel rechttoe-rechtaan eerlijke allemanskost. Zowat alle gerechten verschijnen met een uit de kluiten gewassen aardappel in de schil, verpakt in zilverpapier en opgetuigd met een flinke lepel zure room. Ongedwongen sfeer in een nostalgisch houten boereninterieur.

Brauhaus Wernigerode

Breite Strabe 24, Wernigerode

www.brauhaus-wernigerode.de

Typisch Duitse keuken met soep, vlees, aardappelen, groenten of sla. Verder draait alles er rond bier en Gemütlichkeit, zeker voor groepen. Geen wonder dat je er een plankje met proefbieren bij het eten kan bestellen. Voor de liefhebbers: op televisieschermen kan je altijd wel van een of andere voetbalwedstrijd smullen.

Slapen

Hotel Pullmann Newa

Prager Strabe 2C, Dresden

www.pullman-hotel-dresden.de

Tussen station en stadskern goed gelegen, modern ketenhotel aan het begin van een brede winkel-wandelstraat. Zelfs met veel gasten in huis bieden de correcte maar niet al te ruime kamers voldoende comfort, stilte en rust. Zeer uitgebreid ontbijtbuffet in een gonzende bijenkorf.

Hotel Erbprinzenpalais

Lindenallee 27, Wernigerode

www.erbprinzenpalais.de

Aan de stadsrand, rustig gelegen hotel dat een sfeer van vroeger tijden ademt. Nostalgisch exterieur, ietwat gedemodeerd interieur. Ruime, comfortabele kamers met modern sanitair. In de gemeenschappelijke ruimtes en ontbijtzaal krakend parket. Lekker ontbijt met bediening.

Kamperen

Camperplaats/Wohnmobilstellplatz

Wiesentorstrabe, Dresden

Gelegen in de onmiddelijke nabijheid van de Augustusbrücke op de oever van de Elbe, op wandelafstand van zowel het oude als het nieuwe stadscentrum. Gemengde parking voor auto’s en campers. Voor 25 euro mag je maximaal 24 uur staan. Afvaltank en verswatertap aanwezig (elk 1 euro).

Meer kampeersuggesties in Dresden en Wernigerode.

Doen

Maak zelf een stollenbrood

Söbrigener Strabe 1, Dresden

www.baeckerei-wippler.de

Zeker in de kerstperiode kan je zowat overal stollenbrood kopen in Dresden en omgeving. Met een mooie strik errond of luxueus verpakt. Als het moet sturen ze dat zelfs naar je thuisadres. Maar zelf een schort ombinden, bloem, boter en allerlei extra ingrediënten bijeen kneden onder de kundige leiding van een meester-stollenbakker maakt je zoete brood dubbel zo lekker. Wij beleefden alvast veel plezier aan dat hele proces in de nostalgische bakkerij van de familie Wippler.

Bezoek de kerstmarkt(en) van Dresden

Altmarkt, Neumarkt, Stallhof e.a., Dresden

www.striezelmarkt.dresden.de en www.kulturkalender-dresden.de/festival/weihnachtsmaerkte-dresden-alle-maerkte-alle-adressen-termine-fotos

Er is natuurlijk de aloude Striezelmarkt op de Altmarkt van Dresden, naast andere grotere en kleinere markten in de barokstad. Je krijgt het allemaal niet in één dag belopen. Eind november worden de linten geknipt, tegen kerstdag gaan de meeste kramen dicht. De Striezelmarkt heeft haar eigen website met alle evenementen, de andere markten staan gebundeld op de cultuurkalender van de stad. Met alle locaties, data en uren kan het niet misgaan. Hou je vast, in Dresden en onmiddellijke omgeving zijn er wel zestien!

Slenter door de Kunsthofpassage

Alaunstrabe 70 en Görlitzerstrabe 25, Dresden

www.kunsthof-dresden.de

In vijf verloederde stegen en binnenhofjes van de Neustadt gingen hippe vogels rond de eeuwwisseling aan de slag. Ze wilden er wonen, leven en werken combineren. Vandaag zijn het hoogst originele binnenplaatsen die namen kregen als Hof der dieren, Hof van het licht of Hof der elementen. Stuk voor stuk wonderbaarlijke gevels met op het gelijkvloers steevast een winkel(tje) met handgemaakte spullen. Er zijn ook een huisbrouwerij, eetgelegenheid en een ijssalon. In de omliggende straten barst het van de graffiti.

Loop binnen bij Molkerei Pfund

Bautzner Strabe 79, Dresden

www.pfunds.de

Paul en Friedrich Pfund deden in volle industriële revolutie gouden zaken met hun start-up: verse melk en afgeleide producten ter bevordering van de gezondheid en hygiëne van de medemens en zijn kroost. Wat toen een revolutie op zich was, is vandaag de gewoonste zaak van de wereld. Toch bestaat hun Schönste Milchladen der Welt nog altijd, zo niet voor de melk, de kaas, de zeepjes of de ijsjes, dan toch voor zijn 248 m2 met de hand geschilderde glazuurtegels die ondermeer de geschiedenis van de broers vertelt. Overdonderend genoeg voor een vermelding in het Guinness Book of Records.

Ontdek de Neue Meister

Tzschirnerplatz 2, Dresden

www.albertinum.skd.museum

Ook al is Dresden de barokstad bij uitstek, het loont best de moeite om eens cultureel buiten de lijntjes te kleuren. In de Galerie Neue Meister van het Albertinum kan je genieten van moderner werk, van romantiek tot hedendaagse meesters. Van Kasper David Friedrich tot Gerhard Richter, om maar een paar ronkende namen uit Dresden zelf te noemen. De zalen zijn ook ruim genoeg om grotere werken tot hun recht te laten komen. Ook de ogenschijnlijk ongeordende presentatie van een deel van het archief in kijkkasten werkt verrassend origineel.

Bewonder de houtsnijders van Seiffen

o.a. Bahnhofstrasse 12, Kurort Seiffen

www.schauwerkstatt.de

De Schauwerkstatt Seiffener Volkskunst is goed georganiseerd om op je gemak toe te kijken hoe notenkrakers, kerstpiramides, lichtbogen en rookmannetjes worden gemaakt. Straf hoe vlot houtbewerkers met draaibanken en vlijmscherpe beitels al die vormen in een mum van tijd tevoorschijn toveren. Geen wonder dat het begint te kriebelen om wat van die Ertsbergse volkskunst mee naar huis te nemen.

Bezoek de kerstmarkt van Wernigerode

Marktplatz, Wernigerode

www.wernigerode-tourismus.de/weihnachten-in-wernigerode

Aan de voet van het romantische raadshuis van Wernigerode houdt de stad zijn jaarlijkse kerstmarkt, hier met veel eet- en drankenkraampjes en vooral veel animatie en optredens. Een aanrader.

Neem de stoomtrein naar Brocken

Bahnhofsplatz, Wernigerode

www.hsb-wr.de

Met 17 bedrijfsklare stoomlocomotieven, 88 wagons, 25 stations en 140 km aan sporen hebben de Harzer Schmalspur Bahnen het hele jaar door een ruim aanbod voor nostalgische treinritjes door de natuurrijke Harz-regio.

Wandel bij de Brocken

Brockenplateau, Schierke

www.nationalpark-harz.de

In de DDR-tijd lag de Brocken, met 1.141 meter de hoogste berg van Noord-Duitsland, op de grens tussen beide Duitslanden. Toen ontoegankelijk niemandsland, vandaag een mooi stuk natuur middenin het Nationalpark Harz. Het is er aangenaam wandelen vanuit het bezoekerscentrum op de top, ook bewegwijzerde wandelingen van en naar de Brocken zijn winter en zomer mogelijk. Zorg wel voor goed schoeisel en warme, regenbestendige kleding.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!