Schaarbeek op zijn best

4 minuten leestijd

Yassinn El Mensifi (37) leerde Pasar kennen via de Habibi-werking in Leuven. Daar komt een heel diverse groep nieuwkomers – vaak vluchtelingen – samen met Pasar-leden voor een babbel, een wandeling en andere typische Pasar-activiteiten. Bijna twee jaar woont hij nu in Schaarbeek. Daar ontdekte hij volgende plekken. 

 

 

reportage
  • Uitstappen en vakanties

Stop 1: Nieuw geluid

We spreken af in Novanoïs – uitgesproken op z’n Engels klinkt Nova noise als ‘nieuw geluid’. Muriel Gyselbrecht runt het initiatief en licht toe: ‘Het is een oude cinemazaal – Cine Nova – die we hebben omgebouwd tot een complex met repetitieruimtes voor muziekgroepen, dansers en theatergezelschappen. Zo is het uitgegroeid tot een ontmoetingsplek waar creatieve mensen uit verschillende culturen samen creëren. Maar je kan hier ook als koppel een cursus lindy hop, charleston of swing volgen. Er zijn zelfs muzieklessen.’ Yassinn is er kind aan huis. Hoewel hij jaren heeft gewerkt als lichttechnicus in het Midden-Oosten, is hij hier in de eerste plaats acteur. ‘We werken met een groep mensen al een tijd samen aan een voorstelling onder leiding van acteur Hans Van Cauwenbergh’, vertelt Yassinn. ‘De inhoud verklappen we voorlopig nog niet. We moeten er nog flink aan werken en door al die maanden met corona hebben we weinig kunnen doen. Maar als alles goed gaat, staan we in februari op de planken.’ Welke rol er voor hem is weggelegd? ‘Euh … de hoofdrol’, geeft hij haast bescheiden toe. 
Novanoïs, Vleugelsstraat 3, www.novanois.com 

Stop 2: De IJzeren weg

Sinds hij er is komen wonen, steken het station van Schaarbeek en het treinmuseum Train World Yassinn de ogen uit. ‘Ik vind het een heel mooi gebouw en het museum zelf moet meer dan de moeite waard zijn, hoor ik vertellen. Maar ik ben er nog niet binnen geweest’, zegt hij. ‘Het zou ook het enige treinmuseum in België zijn. Dus is het zeker belangrijk.’ Dat willen we voor de gelegenheid proefondervindelijk bewijzen. Meteen is duidelijk dat het museum een prestigieus project is. Het gebouw en de lokettenzaal zijn minutieus gerestaureerd. In kijkkasten staan schaalmodellen van oude stoomtreinen en belangrijke stations. Maar we zijn pas helemaal onder de indruk in de nieuwbouw, het tweede deel van het museum. 
Yassinn verbaast zich over de geschiedenis van onze spoorwegen. ‘Dat het al in 1834 begon en hoe snel het allemaal niet ging. In 1912 kon je in België al bijna overal naartoe met de trein,’ klinkt het verbaasd. We kijken naar puntgaaf gepresenteerde locomotieven en hoe die al gauw met gemak 100 km/u gingen. We zien machinerie, technische hoogstandjes en oude mechanische toepassingen. ‘Je moet toch respect hebben voor wat die ingenieurs en arbeiders vroeger allemaal konden’, zegt Yassinn. Waarna we samen met ontzag langs en door een postrijtuig, een luxestel van de Oriënt Express, een paar koninklijke rijtuigen en een TEE lopen. ‘Echt de moeite waard’, aldus Yassinn. ‘Ik kom zeker nog eens terug.’ 
Train World, Prinses Elisabethplein 5, www.trainworld.be 

Stop 3: Groene long

‘Ik hou van de natuur en van wandelen’, zegt Yassinn. ‘Ik ga minstens twee keer per week op stap. Als het kan trek ik naar het Zoniënwoud, maar als ik minder tijd heb is er altijd nog het Josafatpark. Dat is echt een heel mooie plek en er is van alles te zien en te doen.’ Hij heeft gelijk. Met zijn twintig hectare grasperken, bomen, water- en rotspartijen, zijn speeltuin, minigolf, restaurant en heel wat beelden in brons en steen is het een echte groene long die veel Brusselaars aantrekt. Ontworpen als een Engelse landschapstuin charmeert het met kronkelende paden, niveauverschillen en beekjes. ‘Er is zelfs een bron in het park en bij mooi weer ga ik regelmatig op een grasveldje zitten om te mediteren.’ Of hij echt mediteert? ‘Ik noem het zo’, zegt Yassinn. ‘Ik trek me dan gewoon even terug op een rustige plek om wat te mijmeren en tegelijk te bekomen van de drukte die je in een stad toch altijd hebt. Achteraf haal ik wel eens een ijsje bij Cocozza. Echt een topadres voor Italiaans ijs.’ 
Josafatpark, o.m. Louis Bertrandlaan, bit.ly/josafat 
Glacier Cocozza, Azalealaan 8. 

Stop 4: Vrolijk grafisch

Grafik is nog zo’n artistieke plek waar Yassinn regelmatig over de vloer komt. Het is een trefpunt voor al wie van hedendaagse grafiek houdt. Tekenaars en ontwerpers stellen er hun werk tentoon. Je kan er workshops grafisch ontwerp volgen en de gekste postkaarten, originele T-shirts en prenten kopen. Er is ook een stevig aanbod aan graphic novels, netjes opgesplitst in Nederlandstalige en Franstalige titels. Je kan er zelfs zitten kletsen bij een kop koffie of een Zennebier. Open op woensdag- en vrijdagnamiddag. 
Grafik, Louis Bertrandlaan 30, www.grafik.brussels 

Stop 5: Lekker bio

We sluiten af bij L’archenterre, een grote handel in biovoeding die op vrijdag en zaterdag volk trekt in de Ecuries van den Tram, een van de oudste stelplaatsen van de Brusselse trammaatschappij. Hier brachten de paarden van de paardentram de nacht door. Tegenwoordig is het een bescheiden cultureel en ecologisch centrum met optredens en kinderanimatie. In de oude smederij worden ‘s winters grote vuren gestookt om het zaakje warm te houden.  
‘We leven graag gezond’, zegt Yassinn. ‘Daar hoort gezond eten bij. Als het even kan eten we bio. Vandaag is het mijn winkelbeurt.’ Waarna we langs een uitgebreide keuze aan groenten en fruit lopen, voorbij een koeltoog met vlees, Spaanse en Franse biowijnen, tonnen met granen en zaden, oliën, pasta’s en kazen, zelfs een bakker stalt hier zijn brood uit. Nooit gedacht zo’n keuze in Schaarbeek te vinden. 
L’archenterre, Rubensstraat 95, www.larchenterre.be 

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer