15 mooie winterwandelingen

Niets beter dan een verkwikkende winterwandeling om het jaar af te sluiten of de ovenhapjes er af te stappen. Wij tippen 15 mooie winterse wandelingen.
 

Nog meer inspiratie nodig? Check zeker ook onze andere wandeltips.

1

1. Expeditie Bilzen

Expeditie Bilzen: dat zijn drie stevige wandelroutes om op eigen tempo af te werken.Je passeert prachtige landschappen, kunst en natuur, historisch erfgoed en een al even indrukwekkende beverburcht. Een wandelkaart is er niet, maar dat hoeft ook niet: elke route is volledig bewegwijzerd vanaf 14 oktober 2023 t.e.m. 26 februari 2024. 

Bekijk de route

2. Het meer van Nisramont

De bouw van de stuwdam van Nisramont heeft de oostelijke en westelijke Ourthe omgevormd tot een groot meer dat enkel te voet toegankelijk is: welkom op één van de meest ongerepte plaatsen van de Ardennen. Deze uitzonderlijke wandeling van bijna 15 km volgt de oevers van het meer van Nisramont en biedt je de kans om de samenvloeiing van de twee Ourthes te bewonderen.

Bekijk de route

3. Signal de Botrange

Een winterwandeling op het dak van België. Volg de pijltjes met de de blauwe rechthoek en de blauwe bes en je loopt over de beroemde houten vlonder. Zeker in de winter is dit een magische omgeving.

Bekijk de route

4. Langs de Ninglinspo (Aywaille)

De Ninglinspo is een van de charmantste riviertjes van het land. Watervalletjes, avontuurlijke paden en het wilde karakter van de rivier zijn de ingrediënten van een onvergetelijke wandeling langs dit riviertje.

Bekijk de route

5. Margijswandeling (Loonbeek)

Deze wandeling neemt je op pad door het valleilandschap van Dijle en IJse, een mozaïek van kleine akkers en broekbosjes, ruigten en rietvelden, vijvers en grachten. De route gaat door het prachtige natuurreservaat de Doode Bemde naar het mooie Margijsbos.

Bekijk de route

6. Dauwtripwandelroute (Schorisse)

Via charmante paden kom je aan in het natuurgebied Burreken, een van de meest schilderachtige plekjes in de regio. Dankzij het afwisselende heuvellandschap krijg je de streek tussen Brakel, Maarkedal en Horebeke hier steeds weer vanuit een andere invalshoek te zien.

Bekijk de route

7. Door de Lommelse Sahara

De rode wandeling door de Sahara werd vijf jaar geleden gekozen tot mooiste wandeling van België. Het gebied Sahara doet zijn naam alle eer aan: de grote zandvlakte lijkt op een miniatuurwoestijn. Maar er zijn ook helderblauwe meertjes, heidestroken en geurende naald- en loofbossen. De schilderachtige landschappen en de enorme afwisseling maken een wandeling hier in elk seizoen tot een unieke ervaring.

Bekijk de route

8. Vossewegelroute (Wieze)

Prachtige wandelroute tussen de dorpskernen van Denderbelle en Wieze en dit via de boorden van de Dender en de oude Dendmeander. Het parcours loopt via prachtige wegeltjes. Een deel is zelf alleen toegangkelijk voor wandelaars. Een echte aanrader!!

Bekijk de route

9. De Hobokense Polder

Een beetje verscholen Tussen de Schelde, Hoboken en de industrie van Blue Gate (voorheen Petroleum Zuid) ligt de Hobokense Polder: met zijn 170 ha de grootste brok natuur in de stad Antwerpen. De natuur kreeg hier vrij spel en er ontstond een waardevol en prachtig natuurgebied, met een grote verscheidenheid aan landschappen en een enorme rijkdom aan plantensoorten.

Bekijk de route

8. Verlaten wegen rond Saint-Hubert

Rondom Saint-Hubert loopt een 20 kilometer lange wandelroute waar je even kan genieten van de stilte die alleen doorbroken wordt door het geluid van het kabbelende water van een beekje. 

Bekijk de route

9. In het hart van de veldslag van Waterloo 

Deze wandeling van 14 km neemt je mee in het spoor van het slagveld van Waterloo. Vanaf de Heuvel met de Leeuw ontdek je een golvend landschap dat door de Nederlaag van Napoleon het gezicht van Europa heeft veranderd.

Bekijk de route

10. Promenade Meyerbeer (Spa)

Dat de Ardennen één groot wandelwalhalla zijn, is geen geheim. Promenade Meyerbeer is daar het zoveelste bewijs van. In gezelschap van een grillig riviertje beklimmen we rotstrappen, steken bruggetjes over en huppelen over knuppelpaden. 

Bekijk de route

11. Vallei van het Merkske (Hoogstraten)

In 2019 bekroonden wandelaars de Hoogstraatse wandeling, Flirten met de grens in de vallei van het Merkske, tot wandeling van het jaar in de provincie Antwerpen. In de herfst veranderen de dreven van Wortel Kolonie in een bont kleurenspel. Bovendien werd Wortel-Kolonie erkend als stiltegebied, een plek waar de geluiden van de natuur overheersen.

Bekijk de route

12. Langs de oevers van de Demer (Zichem)

Het gloednieuwe wandelnetwerk Demer en Dijle voert je door een bijzonder schilderachtig landschap. Geen wonder dat heel wat kunstenaars hier inspiratie vinden. Vergeet je verrekijker niet.

Bekijk de route

13. Vliegende eekhoorns in het Drongengoedbos

Tussen december en februari zitten eekhoorns in hun paartijd. Als je geluk hebt kan je de eekhoorns zo door het bos zien vliegen, bijvoorbeeld in  het Drongengoedbos, het grootste aaneengesloten natuurgebied in Oost-Vlaanderen. Het is een stukje Hoge Venen in Vlaanderen met loopbruggetjes, heivelden en eiken-berkenbossen.

Bekijk de route

14. Roofridderspad (Affligem)

In het (natuur)gebied rond de abdij Affligem kan je terecht voor een mooie wandeling langs het bewegwijzerde Roofridderspad. Het pad is het resultaat van een goede samenwerking tussen Regionaal Landschap, de gemeente, de milieuraad, landbouwers en buurtbewoners. Vertrek en aankomst aan de abdij van Affligem.

Bekijk de route

15. Kalkense Meersen en Bergenmeersen (Kalken)

Deze route combineert de Galloway-wandelroute door de Kalkense Meersen en de Bergenmeersen in Wichelen. Je wandelt door fenomenale landschappen vol zeldzame vogels en grazende runderen. In het getijdengebied Bergenmeersen loop je op een vlonderpad dwars door slikken en schorren.

Bekijk de route

Zin in meer Wandelen? Download je gratis proefnummer van Pasar Wandelen

Bij Pasar krijg je het hele jaar door massa’s tips en inspiratie voor je vrije tijd. 

Vraag hier je gratis digitale proefnummer van onze magazines Pasar Wandelen, Pasar Fietsen, Pasar Camper & Kamperen aan.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!