15 wandelingen tussen boshyacinten

4 minuten leestijd

Eind april, begin mei trekken heel wat bossen hun mooiste lentejurk aan. Dan bloeien de paarsblauwe boshyacinten, met oogstrelende taferelen als gevolg. Het Hallerbos maakt zich naar jaarlijkse gewoonte op voor een massale toestroom aan wandelaars. Ook elders in Vlaanderen kan je echter van de natuurpracht gaan genieten.

reportage
  • Wandelen

1. Kravaalbos (Aalst)

Het Kravaalbos strekt zich uit over het grondgebied van de gemeenten Meldert,Baardegem, Asse-ter-Heide en Mazenzele. Drie wandellussen (geel, rood en blauw) slingeren door het beschermde bos met zijn vele kleurrijke voorjaarsbloeiers, zoals de witte bosanemoon en de wilde boshyacint.

2. Raspaillebos (Geraardsbergen)

Het Raspaillebos (87 hectare) is een sprookjesachtig stukje Vlaanderen op de flanken van de Bosberg, bekend van de Ronde van Vlaanderen. Dit gebied heeft voor elk wat wils: een bos met kleurrijke bloemtapijten, te midden van een golvend landschap met verbluffende vergezichten.

3. Neigembos (Meerbeke)

Ondanks de naamgeving ligt het overgrote deel van het 65 ha grote Neigembos op het grondgebied van Meerbeke. Wanneer de lente de winter definitief heeft verdrongen palmt de natuur het bos in met grote tapijten van bosanamonen, daslook, dotterbloemen en wilde hyacinten

4. Muziekbos (Ronse)

Het Muziekbos is op haar mooist in de maanden april en mei, dan zorgen de boshyacinten of blauwe kousjes voor een prachtig tapijt. Midden in het bos vind je ook de Geuzentoren, een ronde toren opgetrokken in ijzerzandsteen. 

5. Bos Ter Rijst (Maarkedal)

Bos Ter Rijst is een gevarieerd woud waar weggetjes, bronnetjes en prachtige bomen elkaar afwisselen.

6. Kluisbos (Kluisbergen)

Het grootste bos van de Vlaamse Ardennen? Dat is het Kluisbos. Die heeft zonder twijfel de grootste oppervlakte van alle lokale wouden – en dat wilt toch al wel wat zeggen. Het Kluisbos ligt pal op de taalgrens, op de top van de Kluisberg.  Met zo’n 141 meter hoogte is dit een waar pronkstuk van de Vlaamse Ardennen.

7. Koppenbergbos (Oudenaarde)

De Koppenberg is een heuvel van 80 meter hoog in Melden, een deelgemeente van Oudenaarde én een van de tophellingen uit de Ronde van Vlaanderen. De bossen op de Koppenberg herbergen nog steeds een schat aan bijzondere bosplanten en kleinere dieren typerend voor deze regio.  

8. Livierenbos en Brakelbos (Brakel)

Het Brakelbos en het Livierenbos vormen reeds vanaf de 11de eeuw ononderbroken de grens tussen Vlaanderen en Henegouwen. 

9. Rodeberg en het Hellegatbos (Westouter)

Het Hellegatbos duidt het bosgebied aan dat de top en de noordelijke en westelijke flanken van de Rodeberg bedekt. Een deel van het gebied is ook als speelbos ingericht.

10. Kemmelberg (Heuvelland)

Ook langs de flanken van de Kemmelberg in Heuvelland bloeien de paarse boshyacinten welig. 

11. Hotond-Scherpenberg (Ronse)

Met zijn 150 meter is de Hotond het hoogste punt van Oost-Vlaanderen. Met helder zicht kan je vanaf hier maar liefst 107 kerktorens zien! Op de noordflank van de Hotondberg vind je het natuurgebied Hotond-Scherpenberg

12. Helleketelbos (Poperinge)

Het Helleketelbos bevindt zich in Abele, een deelgemeente van Poperinge op een boogscheut van de Franse grens. Het bos spreidt zich uit over een oppervlakte van 59 hectare. Het bos is niet zo onheilspellend als zijn naam doet vermoeden. Er wonen geen heksen of duivels, maar wel bijzondere diertjes.

13. Tiegembos (Anzegem)

Ook in het Tiegembos in Anzegem kleurt de bodem 50 tinten paars door de bloeiende boshyacinten. De blauwe kouskes – zoals ze in de volksmond genoemd worden – bedekken een groot deel van het kleine bos. 

14. Argendaal- en Bellegembos (Kortrijk)

Argendaalbos en Bellegembos vormen samen één van de oudste bossen in de regio Kortrijk. Het zijn twee uitzonderlijke stukjes bosperceel in een overwegend bosarme regio.

15. Hallerbos (Halle)

Wil je toch liever naar het Hallerbos? Door de massale toeloop van wandelaars in de bloeiperiode van de hyacinten, doe je er goed aan om je op voorhand te informeren. Check daarom eerst de website van het bos. 

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer