20 mooie wandelingen in Wallonië

Ook over de taalgrens is het bijzonder mooi wandelen. Pasar selecteerde 20 mooie wandelroutes in de Ardennen.

1

1. Ninglinspo (Aywaille)

Ninglinspo is het enige bergriviertje dat ons land rijk is, en is tegelijk de benaming van de wandeling die er langsheen loopt. Het is zonder twijfel één van de mooiste wandelingen die je in de Belgische Ardennen kunt afleggen.

Ontdek de wandeling

2. Le Tombeau du Géant (Bouillon)

De riviermeander met de naam ‘Le Tombeau du Géant’ heeft al heel wat landschapsschilders en fotografen geïnspireerd. Hij vormt het decor voor deze mooie wandeling langs de oevers van de Semois.

Ontdek de wandeling

3. Les Echelles in Rochehaut (Bouillon)

Durf jij met een ladder een steile rotswand op te klimmen of te balanceren op een loopbrug boven het water? Dan is deze wandeling zeker iets voor jou. 

Ontdek de wandeling

4. Le Trou des Fées (Virton)

Le Trou des Fées is een netwerk van ondergrondse galerijen, door de mens in de kalkrots gegraven. Deze vreemde holtes zouden bescherming bieden aan feeën die magische krachten hadden.

Ontdek de wandeling

5. Fondry des Chiens (Viroinval)

Le Fondry des Chiens is een gigantische zinkput in de Viroinvallei. Met zijn unieke fauna en flora is dit natuurmonument een must-see.

Ontdek de wandeling

6. Naar de sprookjeskastelen van Vêves en Walzin (Houyet)

Deze luswandeling van 15 km combineert natuur met geschiedenis. Vanuit Gendron-Celles (gemeente Houyet) stap je naar de sprookjeskastelen van Vêves en Walzin. De wandeling loopt door het nationaal park van Furfooz. 

Ontdek de wandeling

7. In het woud van Blaimont (Hastière)

Laat je wagen achter aan het meer van Virelles (hier vind je een wandeling rond het meer) en volg de 6,5 km lange lus door het bos van Blaimont. Je wandelt voor een stuk langs de Grande Traversée de la Forêt du Pays de Chimay, maar je passeert ook het authentieke Lompret, dat bekend is als een van de ‘Mooiste Dorpen van Wallonië’.

Ontdek de wandeling

8. Feeën en kabouters in Achouffe (Houffalize)

Tijdens deze wandeling stap je door de mooie Feeënvallei, goed voor een avontuurlijke tocht langs ongerepte natuur. 

Ontdek de wandeling

9. Couvin, Ardense grensgeval (Couvin)

De tweede grootste gemeente van ons land ligt nog net binnen de rand van de Ardennen en pal tegen de Franse grens. Je merkt het meteen op deze groene tocht langs enkele gehuchten van Couvin.

Ontdek de wandeling

10.  Avontuurlijk wandelen langs de Hermeton (Hermeton-sur-Meuse)

De vallei van de Hermeton is bij het grote publiek weinig bekend. Dit laatste zijvalleitje van de Maas, voor de Franse grens, is evenwel een parel van ongerept natuurschoon. 

Ontdek de wandeling

11. Op en af rond heksendorp Ellezelles (Ellezelles)

Ellezelles (of Elzele) is een plaatsje in het noorden van de provincie Henegouwen op een goede 5 km van Ronse. De omgeving maakt deel uit van het natuurpark Parc naturel du Pays des Collines.

Ontdek de wandeling

12. Wéris en het Aisnedal (Durbuy)

Wéris, deelgemeente van Durbuy, is beroemd om zijn dolmens en menhirs. Europa’s oudste bouwsels zijn verbonden via meerdere bewegwijzerde wandelingen. Wéris prijkt ook op de lijst van Walloniës mooiste dorpen.

Ontdek de wandeling

13. Torgny, parel in de Gaume (Torgny)

Torgny, het meest zuidelijke dorp van België, is zowat het mooiste wat de Gaume (Belgisch Lotharingen) te bieden heeft. Het hoort dan ook terecht bij de Mooiste Dorpen van Wallonië. De gebouwen zijn opgetrokken in gele streeksteen. Samen met de rode daken met holle dakpannen en de gekleurde luiken zorgen ze voor een mediterrane sfeer.

Ontdek de wandeling

14. Prinsheerlijk langs de Hoëgne (Hockai)

De Hoëgne is een immens populaire rivier om langs te wandelen. Tussen haar brongebied in de Hoge Venen en de monding in de Vesder, nabij Pepinster, zitten zowat dertig kilometer.

Ontdek de wandeling

15. Langs water en door bos in Chaudfontaine (Chaudfontaine)

We stappen naar de roots van het bekende water Chaudfontaine. Trek stevige stapschoenen aan, want de route voert over veel stijgende en dalende wegen, ook door bos.

Ontdek de wandeling

16. Met de zegen van Sint-Hubertus (Saint-Hubert)

Buiten het jachtseizoen kun je honderduit wandelen in de immense bossen van Saint-Hubert. We begeven ons in een wirwar van GR’s, educatieve leerpaden, mountainbikeroutes en lokale wandelwegen. 

Ontdek de wandeling

17. Avontuurlijk Westhertogenwald (Hestreux)

Een bosrijke wandeling combineren we met de oevers van het stuwmeer van Gileppe. Goed voor een portie avontuur.

Ontdek de wandeling

18. De prille sûre in Strainchamps (Strainchamps)

Dicht bij de grens met het Groothertogdom Luxemburg ligt Strainchamps, een klein dorpje met een groot kasteel, waarin een gastronomisch restaurant gevestigd is. Ideetje voor na de tocht?

Ontdek de wandeling

19. Le pays de la Foret d'Anlier (Anlier)

La Forêt d'Anlier is met een oppervlakte van meer dan 7.000 hectare een van de grootste bossen van België. Het bedekt de kam die de stroomgebieden van de Rijn en de Maas scheidt en is een natuurlijk toevluchtsoord voor verschillende grote zoogdieren als hert, ree en everzwijn.

Ontdek de wandeling

20. Naar de skeletbomen op de Hoge Venen

Vanaf het Signale de Botrange wandel je richting de parel van de Hoge Venen: de Noir Flohay, een dood bos vol skeletbomen die spookachtig afsteken tegen de kale omgeving. 

Ontdek de wandeling

Word lid van Pasar en ontvang het hele jaar wandelinspiratie

Als lid van Pasar Wandelen wordt je het hele jaar door verwend met boeiende reisreportages, originele routes en handige tips - in de magazines, de digitale nieuwsbrieven en op de Pasar-website.

Bovendien kan je voordelig deelnemen aan de vele activiteiten van Pasar en geniet je van alle Pasar-voordelen: korting bij Kompas Camping, op het Intersoc Travel-aanbod en voordelige verzekeringen.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!