3 tips om het noorderlicht eindelijk te zien!

In het decembernummer van Pasar Wandelen 2022 kon je lezen hoe Ingrid Ooms in Noorwegen op zoek ging naar het noorderlicht. Hoe kan je je kans om de Aurora Borealis te zien groter maken?

1

Het noorderlicht of poollicht spotten: het staat op de bucketlist van heel wat mensen. Dit bijzondere natuurverschijnsel wordt veroorzaakt door zonnewind, die magnetische deeltjes in het heelal lanceert. Die deeltjes lichten op in de aardatmosfeer en zorgen voor een opvallende groene gloed, die zelfs rood en paars kan worden. Het poollicht lijkt wel te dansen door de hemel, omdat het continu van vorm verandert. De wetenschappelijke naam voor het poollicht is Aurora Borealis. 

Hoe heb je het meeste kans om het licht te zien? 

1. Check je app 
Er bestaan heel wat Aurora-apps, die aangeven hoeveel kans je hebt om die nacht het noorderlicht te zien. Deze apps geven ook vaak aan of er veel bewolking is; hoe meer wolken, hoe kleiner de kans dat je het noorderlicht te zien krijgt.  
• Aurora Apps: Norway Lights, Visit Norway , Aurora forecast 3D 2.  

2.Heb geduld 
Er zijn geen garanties, de natuur kan je niet commanderen. Dat betekent in de praktijk dat je soms lang moet wachten voor de omstandigheden goed zijn. Lange avonden buiten terwijl je wacht tot je het licht gezien hebt: dat vraagt geduld. En warme kleren.  

3. Zoek de juiste spot 
Het noorderlicht kan je alleen zien als het helder is. Zoek dus een plek waar het donker is, zonder lichtvervuiling. En check bij het begin van de avond of er al sterren te zien zijn: als je ze ziet, heb je te maken met een heldere avond met geen of weinig bewolking. En die avonden is de kans dat je het poollicht kan zien, het grootst.  

4. Timing is alles 
Check wanneer het noorderlicht op jouw bestemming het best te zien is. Over het algemeen heb je tussen half augustus en half april het meeste kans. Vanaf 15 augustus korten de dagen in het Hoge Noorden al aanzienlijk: hoe donkerder, hoe beter. Dat vergroot je kans. Hoe dichter je bij de poolcirkel bent, hoe meer kans ook.  

5. Neem een camera mee 
Je camera ziet het noorderlicht vaak eerder dan jezelf… Zorg dat je op de donkerste plek in de ogevegin bent, met zo min mogelijk verlichting in je omgeving. Wil je het noorderlicht fotograferen? Gebruik dan een statief, zodat je geen bewogen beeld hebt. Je hebt namelijk een lange sluitertijd nodig. Kies ook de ISO-waarde zo laag mogelijk: zo neemt je camera het meeste licht op en zie je echt wat er in de lucht is gebeurd. 

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!