5 x Kortrijk centraal

5 minuten leestijd

Hotel Cobergher wordt een super-de-luxehotel in een prachtig erfgoedpand midden in de stad. Het typeert Kortrijk. Old meets new, op heel veel plekken. De bijna 8 kilometer lange met klinknagels bewegwijzerde wandeling ‘Metamorfose van de stad’ zoekt die wonderbaarlijke versmelting van geschiedenis met de 21e eeuw op.

Samenstelling Marijn Follebout

reportage
 • Uitstappen en vakanties

Het laatste begijntje wereldwijd stierf op 14 april 2013. Ze woonde in het Sint-Elisabethbegijnhof in Kortrijk, waar onze wandeling start. In het gratis bezoekerscentrum in de Sint-Annazaal achter de Sint-Mattheuskapel duiken we in de onwaarschijnlijke verhalen van de alleenstaande vrouwen die hier leefden.

Tweede (gratis) stop is de beklimming van de Sint-Maartenskerktoren. Het uitzicht op 83 meter hoogte over de stad is werkelijk indrukwekkend.

Bruisend als water

In de gezellige winkelstraten vind je evenveel winkels als cafés. Via de Veemarkt zoeken we het Groeningepark op, waar de vergulde Maagd van Vlaanderen glanst in de zon. Het monument herinnert aan de Guldensporenslag die hier op 11 juli 1302 plaats vond.

Het Guido Gezellepad loopt langs de waterkant. Via een futuristische brug raak je aan de overkant van de Leie. Kortrijk werd in 2020 uitgeroepen tot Vlaanderens beste fietsstad en doet er alles aan om die titel te verlengen.

Tijd voor romantiek

We volgen de rivier stroomopwaarts. Op het plein voor Texture, museum van vlas en textiel, bloeit het voor Zuid-West-Vlaanderen zo belangrijke gewas. Museumkaffee Damast is een aanrader.

Kortrijk Weide is een nieuw stadsdeel waar het bruist van het jonge ondernemerschap. Op het Buda-eiland zoeken we de vroegere kloostertuin van de Augustinessen op, misschien wel de meest romantische plek van Kortrijk. In de Budastraat vind je sfeervolle zaken zoals cultuurcafé deDingen.

Terug naar 1302

Je verlaat het eiland langs de iconische Broeltorens, die deel uitmaakten van de middeleeuwse stadsomwalling. In de Onze-Lieve-Vrouwekerk vind je de gratis beleving 1302. Opstand, slag, keerpunt. We nemen plaats in de Gravenkapel, waar we op de grote ramen het verleden tot leven zien komen. Het wapengekletter klinkt net echt.

Dat is meteen het einde van deze wandeling door Kortrijk. In Huyze Begga, in het hart van het begijnhof, kan je je nog even opwarmen aan een heerlijke kop koffie met gebak.

Praktisch

 • 7,8 km
 • Bewegwijzerd met metalen klinknagels in de straat. Voorzie best ook een plannetje. Gratis te downloaden via www.toerismekortrijk.be of te koop bij de infobalie aan ingang Begijnhof, Begijnhofstraat 4 , Kortrijk.
 • Randparkings zijn gratis (10 minuten wandelen van centrum)
 • Station van Kortrijk ligt op wandelafstand (5 minuten) van de Grote Markt.
 • Camperparking Broeltorens, volledig uitgeruste parking vlakbij het historische hart van Kortrijk. 7 op 7 open. Niet op reservatie. Adres: Dam, Kortrijk

1. Creative city

Kortrijk maakt deel uit van het UNESCO Creative Cities Network. Dat heeft het te danken aan zijn rol als designhoofdstad van Vlaanderen en aan zijn vele creatieve ondernemers die hier onderdak vinden. De Creative Cities Tour (6 km) start aan de verlaagde Leieboorden bij de Broeltorens en trekt door de stad langs hippe restaurants, toffe ontmoetingsplekken, de onvermijdelijke koffiebars en veel meer.

 • Download via toerismekortrijk.be -> zien en doen -> uitgestippelde stadswandelingen.
 • Vlaskamp in Lauwe en andere locaties. Glamping in de vrije natuur langs de Leie. Enkel in de zomer. vlaskamp.be – Op 7 km

Als ridder in de stad

De Guldensporenslag vond op de Kouter plaats, nu een stadspark midden in het centrum. Met de Holder-de-Boldertocht duiken kinderen tussen 9 en 12 jaar in die geschiedenis. Verkleed als ridder trekken ze met een bolderkar door de stad. In de kar: een schatkist vol opdrachten. Op elke historische plek moeten ze als team een opdracht vervullen. Slagen ze in hun opdrachten, dan worden ze op het einde tot ridder geslagen.

 • 3 euro/kind.
 • Reserveer via toerisme@kortrijk.be
 • Camping Zennijs in Sint-Denijs. Kindvriendelijke camping voor tenten, caravans en campers. Open van 1 april tot 19 oktober. In de zomer ook hoevebar en doolhof in maïsveld. campingzennijs.be – op 12 km

Zie(je)Mie?

De Kortrijkse kunstenares Mie Bogaerts verstopte in het centrum twintig vrolijke beelden. Met de wandelzoektocht ZieMie (7 km) passeer je ze allemaal. De beeldjes gaan helemaal op in het stadsweefsel. De stadswandeling is rolstoeltoegankelijk. De wandeling tekent zich trouwens af als een mannetje op het stadsplan van Kortrijk.

 • Download de wandeling via toerismekortrijk.be -> zien en doen -> uitgestippelde stadswandelingen.
 • Camping Groeneveld in Bachte-Maria-Leerne. Open van 1 april tot eind oktober. Tent, camper en mobilhome. Midden het groen, vlakbij de Leie. campinggroeneveld.be – op 30 km

Hugo achterna

Schrijver Hugo Claus woonde in zijn jeugdjaren in Kortrijk. Hij verwerkte delen van de stad in zijn magnum opus Het Verdriet van België. De Hugo Clauswandeling is een audiowandeling van twee lussen, die telkens aan het Begijnhof vertrekken. Eigenlijk stap je in de voetsporen van Claus zelf, die voor een radio-uitzending begin jaren ’80 toonde waar hij zijn inspiratie voor de leefwereld van zijn hoofdpersonage Louis Seynaeve vandaan haalde. Op elke locatie leest Wim Opbrouck een sprekend fragment voor uit de roman.

• Download de wandeling via de IZI-travel app of scan de code op toerismekortrijk.be/nl/hugoclauswandeling.

• Kampeerautoterrein de Mol in Harelbeke. Enkel campers. Heel het jaar door. Alle voorzieningen. Naast provinciedomein De Gavers. harelbeke.be/toerisme/de-mol - op 4 km.

5. Rondje bier

Wist je dat Kortrijk ooit de meeste cafés per aantal inwoners wereldwijd telde? De Beerwalk (2 km) is een stadswandeling met gids langs tientallen historische bierweetjes. Onderweg zijn er vijf degustaties op evenveel hippe pleisterplekken waar telkens een bier van brouwerij Omer Vander Ghinste uit deelgemeente Bellegem wordt gedegusteerd. De Beerwalk duurt gemakkelijk drie uur en is bijzonder onderhoudend.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer