5 x Straffe madammen

Op 11 november is het Nationale Vrouwendag. Hét moment om te wandelen in de voetstappen van deze bekende en minder bekende vrouwen!

Tekst en foto’s Marijn Follebout

1

Sterke vrouwen uit de Suikerstad

Dat Tienen een glooiend centrum heeft, ontdek je tijdens de Vrouwenwandeling (3 km). Deze bewegwijzerde wandeling zet sterke vrouwen uit de Suikerstad in de kijker. Er passeren verhalen over een priorin, een dichteres, een mystica en vele anderen in de gratis audiotour van de izi.TRAVEL app. Het archeologische Museum Het Toreke is de ideale vertrekplaats.

toerisme.tienen.be
 

Lang leve de landvoogdes

Sinds Margaretha van Bourgondië begin 16e eeuw als landvoogdes in Mechelen resideerde, heeft de stad aan de Dijle een nauwe band met sterke vrouwen. Drie wandellussen, brochure bij Visit Mechelen, trekken ‘in de voetsporen van Margareta’ langs Bourgondische paleizen en historische kerken. Via de gratis app Visit Mechelen kan je de stad ook in het thema ‘Bier in vrouwenhanden’ bezoeken.

visit.mechelen.be

Henriette van het verzet

Henriette Hanot, codenaam ‘Monique’, smokkelde tussen 1942 en 1944 vanuit Rumes niet minder dan 135 geallieerde piloten over de grens tussen België en Frankrijk. De wandeling ‘in de voetsporen van Monique’ (11 km) volgt de ontsnappingsroute door smalle boswegen en uitgestrekte plateaus. De brochure van deze bewegwijzerde wandeling vermeldt tal van anekdotes die worden verteld door Monique zelf.

www.visitwapi.be

De gravin en haar kasteel

In het kasteel van gravin Jeanne de Merode huist vandaag het stadhuis. Het deze zomer geopende Gravinnekespad (2 km) is een eerbetoon aan de vrouw. De belevingswandeling voor kinderen vanaf drie jaar trekt door het speelbos De Beeltjens. Balancerend op houten speelelementen leren ze het bos en haar bewoners kennen. De start is aan Jeugdherberg Boswachtershuis, Papedreef 1.

www.toerismewesterlo.be

Vrouwen die het menen

Toerisme Menen dook de vrouwengeschiedenis van de grensstad langs de Leie in. Ze spitten verhalen naar boven van een Russische prinses, een heilige, een soldate in het leger van Napoleon, succesvolle zakenvrouwen… Het resultaat is het boeiende groepsarrangement ‘Pittige vrouwen in Menen’ waarbij een gids je twee uur lang mee op sleeptouw neemt. Wedden dat je aan haar lippen hangt?

www.menen.be/dienst/toerisme

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!