Boeken om bij weg te dromen

Boeken lezen, da’s reizen in je hoofd. Dwars door België, door Europa, door de natuur, door de geschiedenis, door heel de wereld: deze boeken nemen je mee en laten je dromen van fijne wandelingen dichtbij huis, maar net zo goed op exotische bestemmingen.  Meteen een ideaal cadeutje onder de kerstboom: compact verpakt, maar bomvol wandelplezier! 

1

De kaart van Europa

Als prille twintiger vindt Jeroen Theunissen in een winkeltje een kaart van Europa, vol dikke paarse lijnen: allemaal langeafstandswandelingen. Eén van die wandelingen is een tocht van zes maanden, van Zuidwest-Ierland tot aan de Bosporus. In 1933 wandelt de Brit Patrick Leigh Fermor in van de Hoek van Holland tot in Constantinopel. Adolf Hitler is dan net aan de macht gekomen, het is een scharniermoment voor Europa. Als Jeroen Theunissen zelf op een scharniermoment in zijn leven staat – met een mislukkend huwelijk, angstaanvallen en depressies – besluit hij radicaal alles en iedereen – incluis zijn twee kinderen – achter te laten om die ene tocht op zijn kaart te gaan doen. Het boek is een verslag van een wandeltocht, maar eentje met vele lagen: Jeroen wandelt dwars door Europa in crisis, met klimaatverandering, nationalisme en de vluchtelingencrisis. En dwars door zijn eigen persoonlijke crisis… Pas als hij alles in kaart heeft gebracht, kan hij terug naar huis keren om een plaats in de wereld te vinden voor zichzelf en zijn kinderen.

Ik = cartograaf van Jeroen Theunissen is verschenen bij De Bezige Bij, €24,99.

Scandi-wandelen

Als Scandinavië hoog op je verlanglijstje staat om volgend jaar te gaan wandelen, dan is dit boek het ideale kerstcadeau voor jou. Van het Groenlandse ijs over fjorden voor de kust van Noorwegen tot het magische IJsland: kriebelt het al? Cam Honan schreef een fantastische gids over deze regio met niet alleen adembenemende foto’s, maar ook superhandige tips uit eigen ervaring om te genieten van al dat moois en de prachtige landschappen een voor een te gaan verkennen.  Moet je daarvoor een stevige stapper zijn? Er staan uitdagende hikes bij, maar net zo goed toffe dagtochten die je met je (klein)kinderen kan doen. Op naar het Hoge Noorden!

Wanderlust - Scandinavië van Cam Honan, uitgegeven bij Gestalten, € 45.

Avontuurlijke tante

Al gehoord van Tamar Valkenier? Op haar achtentwintigste gooide de sterrenchef en psychologe haar leven helemaal om om full time avonturierster te worden. Twee jaar lang fietste ze rond, eerst nog ‘dichtbij’ in Europa, maar haar avontuur werd steeds groter… Dus reisde ze vier maanden door Mongolië met haar hond, paard en (!) kameel en liep ze 600 km door Jordanië. De Nederlandse reisjournaliste Floortje Dessing bezocht bezocht Tamar in Nieuw-Zeeland voor haar tv-programma Floortje naar het einde van de wereld: Tamar doorkruiste er samen Miriam Lancewood – schrijfster van Mijn leven in de wildernis – het hooggebergte om er te leven als jagers-verzamelaars. In haar e-book Fulltime avonturierster vertelt Tamar enthousiast over haar vrije leven.

Fulltime avonturier van Tamar Valkenier, e-book, www.fulltimeavonturier.nl,  € 9.99

De kust of de Ardennen?

Wat wordt het, een literaire uitstap naar de kust of naar de Belgische Ardennen?

De Nederlandse schrijver Thomas Heerma van Voss koopt een notaboekje en stevige schoenen voor een wandelvakantie met de schoonfamilie in de Ardennen. Terwijl hij als onervaren wandelaar langs de Semois stapt, weet hij nog niet dat dit de laatste keer is dat hij in deze familie schoonzoon, zwager en geliefde is…

Met de Belgische schrijfster Annelies Verbeke wandel je van De Panne naar Oostende en van Oostende naar Knokke. Daar ergens tussen de dijk en de zee duikt ze helemaal onder in de golven van haar herinneringen aan zeevakanties en de verhalen van kunstenaars die aan zee woonden en inspiratie vonden in de koude soep en de wereld onder het wateroppervlak. ‘Het zeetje’ blijkt een sterk Belgisch verhaal in zich te hebben.

Koude soep van Annelies Verbeke en Omwegen van Thomas Heerma van Voss zijn allebei verschenen bij Van Oorschot Uitgevers in de reeks Terloops, € 13.50.

WWW: wandelen door het wilde België

Genoten van de sterke natuurdocumentaire Onze natuur. De Film over de verbazingwekkende mooie en diverse natuur in onze eigen achtertuin? De film was niet voor niets een gigantisch succes.

Na de film is er nu eindelijk ook het (wandel)boek met maar liefst 20 natuurwandelingen die je ver van alle platgetreden paden voeren door de mooiste - en wildste - stukken natuur van België. Michaël Cassaert gidst je door bos en hei, door zoet- en zoutwatergebieden, door open natuurgebieden en door de verrassend levendige stadsjungle.

Wandelboek Onze natuur van Michaël Cassaert, uitgegeven bij Lannoo, € 27,99.

Lang leve de Brabantse Wouden

Met de Brabantse Wouden is ons land sinds 13 oktober een Nationaal Park rijker. En die erkenning is terecht: samen vormen het machtige Zoniënwoud, het Hallerbos, het Meerdaalwoud en Heverleebos een fantastisch – een eeuwenoud - groen gebied van meer dan 10.000 hectare.  Je kan er wandelen in een aaneenschakeling van robuuste bossen en open velden. Daartussen meanderen de Dijle, IJse en Laan. En klim je uit de riviervalleien, dan kom je terecht op het Brabants plateau, een heerlijke plek voor natuurliefhebbers; daar vind je de eikelmuis, de das, de sleedoornpage, het vliegend hert en de geelgors tussen de heggen en houtkanten. Die biodiversiteit vind je terug in Leven in de Brabantse Wouden. Hoe dat landschap is gegroeid, met kasteeldomeinen, kerken en kapelletjes, watermolens en oude brouwerijen, dat lees je in het tweede boek over dit groene nationale park in het hart van Brabant.

Leven in de Brabantse Wouden – Een blik op biodiversiteit en Het verhaal van een landschap – Brabantse Wouden zijn allebei uitgegeven bij De Boekenmaker, € 59,95.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!