Cádiz, havenstad vol historie

Waarom je deze stad best niet overslaat bij een bezoek aan Andalusië: Cádiz is eeuwenoud, enorm charmant en erg levendig.

Tekst Jeroen Evens

1

De geschiedenis van Cádiz gaat terug tot de tijd van de Feniciërs, toen de stad rond het jaar 1100 vóór Christus werd gesticht als een handelspost. Door de eeuwen heen is Cádiz uitgegroeid tot een belangrijke havenstad, die een cruciale rol had in de handel tussen Europa en de Nieuwe Wereld. De stad heeft bovendien een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Spanje en de Spaanse onafhankelijkheidsoorlog tegen Napoleon. En ze is de plek waar de eerste Spaanse grondwet in 1812 opgesteld en ondertekend werd.

Je voelt het al: bij een bezoek voel je het rijke verleden van Cádiz overal. Van het Romeinse theater, de oude Catedral de Cádiz en het indrukwekkende kasteel tot de vele historische gebouwen en uitkijktorens die overal in de stad te vinden zijn. Liefhebbers van geschiedenis kunnen hier beslist hun hart ophalen en genieten van de talrijke verhalen die de drieduizend jaar oude geschiedenis van de stad met zich meebrengt.

Gezellig in de oude straatjes

Cádiz is inmiddels dus bezig aan zijn vierde millenium, maar de stad is méér dan alleen een plek vol oude gebouwen en standbeelden. Het historische centrum, bijna volledig omgeven door de oceaan, leeft en bruist. Het is een labyrinth van smalle steegjes waar de rook van gebakken kastanjes opstijgt en het scherpe geluid van bestek je voortdurend herinnert aan het belang van de eetcultuur in deze streek.

Cádiz beschikt bovendien over een unieke sfeer en uitgesproken karakter. Haar ligging is daar niet vreemd aan. De stad, in lang vervlogen tijden een eiland, wordt omringd door de Atlantische Oceaan en heeft een prachtige, lange kustlijn met talloze stranden en promenades. Het oude centrum wordt zelfs langs drie kanten geflankeerd door water, waarvan het afgeschermd wordt door eeuwenoude geërodeerde stadsmuren die de klappen van de golven opvangen. Het is dus best logisch dat de oceaan altijd aanwezig is in het dagelijkse leven van de inwoners van Cádiz, los Gitadanos.

Een van de hoogtepunten van het jaar is het beroemde ‘Carnaval de Cádiz’, een van de grootste carnavalsvieringen ter wereld. Tijdens de tien dagen durende festiviteiten worden de straten van de stad overspoeld met feestvierders die uitgedost zijn in de meest fantastische kostuums en maskers. Het is een kleurrijk en vrolijk spektakel, dat laat zien hoe trots de inwoners van Cádiz zijn op hun stad en hun cultuur.

Tip van Pasar

Wil je zélf Cádiz bezoeken? Dan kan je deze stadswandeling volgen die je brengt langs de meest interessante straten, pleinen, parken en gebouwen die de stad rijk is. Parkeren is niet zo duur en doe je het best aan Parking Muelle Pesquero (langs de Avenida Astilleros) op een boogscheut van het centrum. Een onvergetelijke avond beleven? Slenter dan via het door zee omgeven voetpad naar het Castillo de San Sebastián en geniet van een indrukwekkende zonsondergang bij la Playa La Caleta.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!