Het grootste Duitse eiland: Rügen

Ken je het eiland Rügen? Erik Van de Perre trok met de camper naar Mecklenburg-Voor-Pommeren en deed ook het bijzondere eiland aan. Het relaas van zijn roadtrip lees je in Pasar Camper en Kamperen van maart 2024.

Tekst en foto’s: Erik Van de Perre

 

1

Het eiland Rügen genoot al grote populariteit onder de schilders van de romantiek. Ook Caspar David Friedrich (1774-1840) was een fan. Zijn olieverfschilderij Krijtrotsen op Rügen (1818) geldt als een van de grootste meesterwerken van de romantiek. Vandaag de dag trekt het grootste Duitse eiland massa’s natuurliefhebbers. En die komen op het 926 km² grote eiland in het uiterste noorden van Mecklenburg-Voor-Pommeren prima aan hun trekken.

De bekendste attractie zijn de krijtrotsen van het schiereiland Jasmund, in het noordoosten van Rügen, die sinds 1990 deel uitmaken van het 30 km² grote Nationaal Park Jasmund. Dwars door het kleinste nationale park van Duitsland loopt een prachtig kustpad: de Hochuferweg. Dit spectaculaire pad, dat langs de bovenrand van de krijtrotsen slingert, is misschien wel het mooist in april, wanneer het frisse lentegroen van het beukenbos een heerlijk contrast vormt met het blauw van de zee en de sneeuwwitte krijtkliffen. De kliffen zijn opgebouwd uit coccolieten, microscopisch kleine calcietplaatjes, afkomstig van eencellige zeealgen die 70 miljoen jaar geleden in de Krijtzee leefden, die toen Noord-Duitsland bedekte. Bij het afsterven van de algen zonken de coccolieten naar de zeebodem en vormden een dikke sliblaag, die later versteende, door tektonische krachten werd opgeheven en uiteindelijk door erosie gemodelleerd tot spectaculaire kliffen.

Een goed startpunt voor de 9 km lange wandeling is de Nationalparkparkplatz aan de rand van Sassnitz. Vandaar kronkelt het pad door mooie, door de Unesco als werelderfgoed beschermde beukenbossen en biedt onderweg tal van fascinerende doorkijkjes op beroemde krijtformaties, zoals de Wissower Klinken. Ter hoogte van de Kieler Bach daalt een trap af naar het strand, waar fossielenjagers zee-egels en belemnieten kunnen buitmaken. De tocht eindigt na 3 uur bij de Königsstuhl, waar de kliffen tot 118 m hoog oprijzen. Vandaar kun je met de bus (lijn 23) terugkeren.

Op de Königsstuhl ligt ook het Nationalpark-Zentrum Königsstuhl, het bezoekerscentrum van het Nationaal Park Jasmund, met exposities over de beroemde krijtrotsen en beukenbossen. Het ticket is ook geldig voor de Skywalk Königsstuhl, een spectaculair, 90 meter lang uitkijkplatform, dat in april 2023 werd geopend.

Aan de noordpunt van het eiland wenkt Kap Arkona met de beroemdste vuurtoren van Duitsland. Op de kaap kom je niet met de auto. Die blijft achter op de grote parkeerplaats bij Putgarten, op 2,5 kilometer van de vuurtoren, die te voet, per fiets of met de bus te bereiken is. Er staan overigens niet één maar twee vuurtorens op de 46 m hoge kaap. De oude is de Schinkelturm, een vierkante toren die al in 1828 in gebruik werd genomen. Hij werd in 1905 vervangen door de huidige. Vanaf de 75 m hoge, ronde toren kun je op een heldere dag zelfs het Deense eiland Møn zien liggen.

Een ander symbool van het eiland is de Seebrücke Sellin (1906), een 394 meter lange pier, bekroond door een prachtig Brückenhaus met een ruim gastronomisch aanbod. De pier is trouwens een filiaal van de burgerlijke stand van Mönchgut-Granitz. Je kunt er dus ook trouwen. De duikgondel aan de kop van de pier brengt je naar de bodem van de Oostzee.

Tot slot is er de havenstad Sassnitz met haar drukke haven en prachtige villa’s in de stijl van de rond 1900 populaire Bäderarchitektur. In de vissershaven wordt nog steeds verse vis aan land gebracht. Van hieruit vertrekken ook rondvaartboten naar Kap Arkona en de Königsstuhl. Een unieke kans om de krijtkliffen vanuit een ander perspectief te bewonderen.

www.ruegen.de

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!