Multisporthorloges: wat kunnen ze… en wat niet?

Multisporthorloges zijn tegenwoordig uitgerust voor allerlei activiteiten. Je kan het zo gek niet bedenken of je kan ze gebruiken: klimmen, fitnessen, kajakken, golfen, tennissen... Uiteraard zijn ze ook extreem geschikt voor wandelen en fietsen. Welke werkt het beste voor jou?

Tekst: Yannick Melsen

1

Samsung Watch 5 Pro: de meest geconnecteerde

De Samsung Watch 5 Pro is strak en kan tegen een stootje. Dankzij het saffieren glas is hij nagenoeg krasvrij en de titanium behuizing maakt dit sporthorloge waterdicht tot een diepte van 50 meter. Het AMOLED-scherm is helder en kleurrijk, de touch controls reageren correct en vlot. Tijdens de installatie zorgt Wear OS voor een synchronisatie met je smartphone, waardoor je lievelingsapps ook op het horloge geïnstalleerd worden. De Samsung Watch 5 Pro komt met enkele unieke tools als lichaamsanalyse, bloeddrukmeter en hartritmesensor, al heb je voor enkele van deze functie een Samsung smartphone en -apps nodig. Uiteraard kan het horloge ook jouw slaappatroon analyseren en kan zelfs snurkmomenten herkennen. Die resultaten waren… best confronterend.

Al ondersteunt de Samsung Watch 5 Pro allerlei binnen- en buitensportactiviteiten, toch valt hij misschien toch meer onder de smartwatches dan de multisporthorloges. Als je de eSIM activeert, heb je vaak je smartphone niet meer nodig en kan je rechtstreeks bellen en berichten sturen via de smartwatch. Een ander groot voordeel is dat je muziekbestanden naar de watch kan downloaden om zonder gsm de deur uit te gaan. Het horloge begrijpt stemcommando’s en met stem-naar-tekst hoef je jouw berichten niet steeds te typen op het kleine scherm van de watch.

Maar: er is een nadeel aan deze connectiviteit. Ook al is dit de Samsung Watch met de grootste batterij, toch gaat hij maximaal vijf dagen mee. Dat is, als je alles uitschakelt en hem enkel als horloge gebruikt in batterijbesparingsmodus. Als je de GPS gebruikt voor een outdooractiviteit, gekoppeld met een stel draadloze oordopjes, slinkt de accu zienderogen. Dat maakt het problematisch om de Samsung Watch 5 Pro te gebruiken voor spontane looptoertjes, lange wandelingen of hikes.

Polar Vantage V2: voor de professionele sporters

De Polar Vantage V2 is een high-end multisporthorloge met een ingebouwde GPS, hartslagmonitor en trainingshulpmiddelen zoals hardloopvermogen, herstel- en slaaptracking. De V2 verkiest functionaliteit boven looks, dat komt zijn batterijduur enorm ten goede. Hij is waterdicht tot 100 meter en heeft een lichte, aluminium behuizing. De Polar Vantage V2 heeft ongeveer dezelfde grootte als de Samsung Watch 5 Pro, maar ziet er minder flitsend uit. Door de brede rand wordt er ook minder ruimte van de wijzerplaat gebruikt om informatie te tonen. De touch controls reageren ook iets minder goed, al geeft de V2 je ook de keuze om reliëfknoppen te gebruiken om te navigeren. Voor installatie en het consulteren van je gegevens maakt de V2 verbinding met de Polar Flow app. Die ziet er nogal droogjes uit met een overvloed aan data en grafieken. Je merkt dat Polar zich richt op het meer serieuze werk, maar daarmee voelt het minder speels en minder overzichtelijk aan.

De Polar Vantage V2 is een zeer uitgebreid multisporthorloge met meer dan 130 mogelijke sportprofielen (al kan je er ‘slechts’ 20 opslaan) en een handige multisportmodus om snel te wisselen. Je kan de V2 zien als een personal trainer die al jouw trainingsresultaten bijhoudt. Al doet hij nog veel meer dan dat. Hij houdt rekening met je inspanningen, herstel en slaapscore om een beeld te geven van jouw fitnessdoelen Hij zal je tips geven over welke koolhydraten en waterhoeveelheid je best inneemt tijdens en na een workout En weet je niet welke activiteit je wil doen, dan zal hij een suggestie geven op basis van jouw herstel, fitnessniveau en trainingsgeschiedenis. Hij biedt zelfs verschillende fitheidstesten aan. Toch is het geen uithoudingscoach, maar zal hij je wel fit houden en aanzetten tot sporten.De batterij gaat ongeveer acht dagen mee op een volledige lading en de GPS-functie zorgt daarbij niet voor een snelle achteruitgang. Dit maakt van de V2 een uitstekend horloge voor hikers en wandelaars.

 

Garmin Instinct 2 Solar: de meest robuuste

De Garmin Instinct® 2 Solar is een multisporthorloge voor avonturiers, klaar voor de zwaarste omstandigheden. De 45mm behuizing biedt krasbestendig, gehard glas om met een gerust hart alle uitdagingen aan te gaan. De smartwatch heeft een hoge mate van thermische- en schokbestendigheid en is waterdicht tot 100 meter.

Installatie en synchronisatie van de smartwatch gebeurt via de Garmin Connect app. Die is veel omvangrijker dan Samsung Health en is overzichtelijker en duidelijker dan Polar Flow. Dankzij de vooruitgang in zonnetechnologie bieden de Instinct 2 Solar-modellen een onbeperkte levensduur in smartwatchmodus. Bij normaal gebruik gaat het horloge ongeveer 10 dagen mee, in GPS-modus zelfs tot 30 uur.

Het multisporthorloge biedt slaap- en gezondheidsmonitoring waarmee je belangrijke gezondheidsgegevens kan registreren. Behalve wandel-, fiets-, golf-, zwem- en fitnessactiviteiten kan je met deze smartwatch gaan hiken, klimmen, skiën en snowboarden, peddelsurfen, roeien, kajakken, vissen en jagen. Er bestaan zelfs speciale edities voor surfers, vrachtwagenchauffeurs en militairen. Door de ABC-functie (altimeter, barometer en kompas) ga je voorbereid de deur uit en kom je steeds veilig terug thuis. Met functies als Training Effect, Training Status en Training Load krijg je veel informatie over je conditie en productiviteit en berekent het horloge jouw hersteltijd.

Door al deze opties is het wel even zoeken om je weg in de knoppen en menu’s te vinden. Zo was ik per ongeluk ineens aan het multisporten, terwijl ik met m’n fiets gewoon stilstond om het horloge uit te puzzelen.

In tegenstelling tot de andere modellen in de test beschikt de Instinct 2 Solar niet over een touchscreen of een kleurenscherm. Het past natuurlijk bij het robuuste off grid imago, maar ziet er niet zo hip uit.

Garmin Fenix 7 Solar: de alleskunner

Het paradepaardje van deze test is de Garmin Fenix 7 Solar. Met 47 mm is hij het grootste en zwaarste multisporthorloge, maar er schuilt ook heel wat in dit horloge waardoor het voldoet aan Amerikaanse militaire normen voor temperatuur-, schok- en waterbestendigheid (tot 100 meter). 

De Fenix 7 Solar combineert het beste van de andere drie multisporthorloges uit de test. Hij heeft een zonnecel met een quasi gelijkwaardige batterij(duur) als de Instinct 2 Solar, een kleurenscherm met touchscreen, vijf knoppen aan de zijkanten én biedt een hele resem aan sport- en gezondheidsfuncties. Dankzij het interne geheugen van 16 gigabyte kan je heel wat bestanden op het toestel plaatsen, zoals muziek, kaarten en GPX-routes.

Sinds de nieuwste update beschikt het slimme horloge over de functie Training Readiness, die factoren als slaapscore, hersteltijd, trainingsbelasting of stress registreert om te vertellen wanneer je lichaam klaar is voor een nieuwe activiteit Via de Garmin Coach functie kan je ook doelen instellen voor je volgende hardloop- of fietsdoel. Geen uitvluchten meer! Elke ochtend geeft het horloge je een ochtendrapport met informatie over je gezondheidstoestand, maar geeft je ook mee wat er die dag op de planning staat, in combinatie met een weerbericht. Handig!

Waar scoort hij dan lager in? Het scherm is niet zo blits en helder als dat van de Samsung Galaxy Watch 5 Pro, er is geen spraakherkenning en je kan er niet mee bellen. Door de vele functies moet je gewend raken aan de menustructuur en verschillende mogelijkheden.

Uiteraard plakt er een stevig prijskaartje aan een multisporthorloge van dit kaliber, het is bijna dubbel zo duur als de andere horloges in deze test.

Conclusie?

Smartwatches worden tegenwoordig volgepropt met technische tools om gezonder en actiever te gaan leven. Toch is de Samsung Watch 5 Pro een échte smartwatch, met allerlei communicatietools om ook zonder een telefoon bereikbaar te zijn. Door de felle kleuren, connectiviteit en alle applicaties boet hij in aan batterijduur. Dat maakt de watch minder aantrekkelijk voor fanatieke wandelaars en fietsers.

De Polar Vantage V2 is een lichtgewicht horloge met prima batterijduur. De praktische en professionele datavergaring springt eruit. Daarnaast bulkt het horloge van nuttige features om jouw fitheid en gezondheid op de voet te volgen.

De Garmin Instinct 2 Solar is stevig en stoer, geschikt voor meerdaagse hikes of enduro’s in de buitenlucht. Veel functionaliteit zonder franjes.

De Garmin Fenix 7 Solar is een alomvattend multisporthorloge. Als je veel chillende sporten beoefent en graag de verschillende kaarten consulteert, dan is hij zijn prijs meer dan waard!

 

 

Samsung Watch 5 Pro

Polar Vantage V2

Garmin Instinct 2 Solar

Garmin Fenix 7 Solar

Gewicht

46,5 gram

52 gram

53 gram

73 gram

Richtprijs

€349

€419

€399

€749

Batterijduur  zonder GPS

ca. 35 uur

ca. 8 dagen

ca. 10 dagen

ca. 10 dagen

Geheugen

7,5 GB

-

10 MB

16 GB

Schermresolutie

Amoled 450x450

MIP 240x240

MIP monochrome 176x176

64 kleuren LED 260x260

Website

samsung.com

polar.com

garmin.com

garmin.com

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!