Op alles voorbereid

4 minuten leestijd

Een tak tegen je smoelwerk, enkel verzwikt of net te lang weggedroomt aan het kampvuur? Op een trektocht zit een ongeluk verscholen achter elke hoek. Voorkomen is beter dan genezen, dat klopt. Maar als voltijds dagdromer en kluns in bijberoep vertel ik je: een handige EHBO-kit in je dagrugzak betekent meer dan gemoedsrust. Het bespaart je een vroegtijdige trip huiswaarts en breidt vooral een fijn vervolg aan je wandelplezier.

praktisch
  • Wandelen
  • Fietsen
  • Kamperen

De beste EHBO-kit is diegene die je altijd op zak hebt. Je bent niet elke dag met een rugzak op stap, daarom vergelijken we kits van verschillende groottes. De Pack I van Coghlan’s en de Light Traveller van Care Plus zijn onze kleinste en meest budgetvriendelijke opties. Op een assortiment aan pleisters en wondontsmettingsdoekjes na, stellen ze inhoudelijk weinig voor. Ze zijn dan ook enkel geschikt om de kleinste schaaf- en brandwonden te verzorgen.

De kleinste pijntjes …

De Pack I van Coghlan’s verrast ons met een mini-EHBO-gids. Maar wat krijg je op één A6’sje? Een behulpzaam diagnoseschema dat symptomen verbindt met de aard van verwonding en een eerste actie ter behandeling voorstelt. En dat in Engels en Frans nog wel! Verwacht geen syllabus, maar een beknopt geheugensteuntje wanneer de nood het hoogst is. Ook krijgen we een stalen naald, een alcoholdoekje om die te ontsmetten, een dikke katoenen beschermpleister en een flexibele variant de lastigste hoekjes. Lees: de basis dus om de meest vervelende blaar te verzorgen.

Toch laat de Pack I wat steken vallen: de kwaliteit van de (niet-steriele) hechtingstrips laat de wensen over, en met slechts één ontsmettingsdoekje is de kit geschikt voor eenmalig gebruik. De vinyl omslag is net iets groter dan een kredietkaart, en zo dun dat je hem quasi in je portefeuille kan stoppen. Maar die maakt dat de kit absoluut niet waterbestendig is. Zelfs bij een spatje regen wordt dit snel een boeltje. Enkel bewaren op een droge plek dus, zoals de binnenzak van je jas.

De Light Traveller van Care Plus pakt het anders aan: je krijgt een hard doosje én de inhoud in een hersluitbaar plastic zakje. Deze kit is dus wel geschikt om op de bodem van je rugzak te verdwalen, en biedt wat bescherming tegen spatwater. Verwacht je aan enkele pleisters, compressen en vier ontsmettingsdoekjes. Geen opties voor voetverzorging dus, en ook geen EHBO-gids. Al zijn deze pleisters wel van hogere kwaliteit dan die in de Pack I.

… en de ernstigste ongemakken

Hier komt het grof geschut: de Trekking 500 UL werd ontworpen op maat van de meerdaagse wandelaar. Kijk maar naar de tekentang, het steunverband, de handzeep, voldoende reinigende doekjes en 2 flesjes vloeibare zoutoplossing. Erg handig dat laatste, voor wond- én oogspoeling. Tot slot vind je nog (steriele) hechtstrips, een verbandschaar en vinyl handschoenen. De etui is onderverdeeld in handige compartimenten, en heeft zelfs voldoende extra ruimte om uit te breiden met je eigen geneesmiddelen of extra materiaal.

Deze kit is niet waterbestendig en het materiaal in de etui is ook niet afzonderlijk verpakt. Goed droog te bewaren dus.

De Waterproof Kit van Care Plus ligt een schuifje hoger dan de rest. In prijs, volledigheid en gewicht, maar verbazingwekkend genoeg is het pakvolume identiek aan de goedkoopere Trekking 500 UL met z’n stoffen etui.

Dit is veruit de meest volledige kit, waarmee je de meest uiteenlopende scenario’s de baas kan. Bovendien weegt hij slechts 160 gram meer dan de Trekking 500 UL, maar biedt hij zoveel meer functionaliteit: van de robuuste, waterdichte rollbag, tot het hulpmiddel voor mond-op-mond-beademing en de (sumiere) EHBO-gids in 12 talen.

Onderkoeling bestrijd je met het bijgeleverd reddingsdeken en ziekte volg je op met de digitale thermometer. Met het driehoeksverband kan je een gebroken arm fixeren, brandwonden bestrijd je met een groot compress gedrenkt in verlichtende en wondhelende gel. Daarbij komt een resem aan pleisters, compressen, verbanden, tapes en desinfectiemiddelen, die jou én je compagnons voor meerdere dagen kunnen voorzien. Je betaalt bijna twee keer meer dan de Trekking 500 UL, maar ik durf te zeggen dat je met deze kit ook twee keer meer kan.

Met dank aan The Camping Store in Evergem voor het uitgebreid advies en ter beschikking stellen van de producten van Care Plus en Coghlan’s.

www.thecampingstore.eu

 

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer