Op avondwandeling in de Vlaamse Ardennen

Bij dag en dauw, bij valavond of zelfs overdag, ieder moment van de dag is voor Gilbert Van Hoecke van Pasar Oudenaarde een geschikt wandelmoment. Voor de tiende editie van Pasar Zomert! stippelde hij de slotwandeling uit: een prachtige tocht door zijn geliefde Vlaamse Ardennen. We gingen mee op verkenning.

1

Geheime voetwegen

Vanaf de eerste pas weet ik: Gilbert is een wandelaar. Hij stapt soepel, zonder zich te haasten of te slenteren. We volgen een veldweg van de kerk van Mater naar de heuvels rond het dorp. Daar strekken zich weilanden en graanvelden uit. Ik associeer de Vlaamse Ardennen meestal met de ‘bergen’ en kasseien van de koers, maar te voet ontdek je volgens Gilbert nog idyllischere plekjes dan op de fiets. ‘Ik ben opgegroeid in Mater’, vertelt hij. ‘Deze landschappen en vergezichten zijn de speeltuin van mijn kindertijd. Ik zoek voor Pasar Zomert! graag kleine, bijna geheime voetwegen op. Zelfs mensen die hier al jaren wonen, zijn vaak nog verrast. Opdracht volbracht, denk ik dan.’

Streekbiertjes en wandelvrienden

Achter een gerstakker rijzen de gebouwen van brouwerij Roman op. ‘Een familiebedrijf dat sinds veertien generaties bestaat’, zegt Gilbert. Hij is trots op de Oudenaardse brouwtradities. Na onze wandeling zullen we nog een Ename-biertje drinken in het dorpscafé van Mater. Net zoals de deelnemers aan Gilberts wandeling voor Pasar Zomert!. De tocht die hij uitstippelde, start om 19 uur en is 8 km lang en volgt dus het typische recept van Pasar Zomert!, maar biedt een streekbiertje als bonus. Dat heeft Gilbert mooi geregeld! ‘Gezellig toch als je nog even kan nakaarten met je nieuwe wandelvrienden?’

Iedereen kan meewandelen

Gilbert schat dat hij ongeveer vijftig jaar lid is van Pasar. Hij organiseerde al dauwtochten voor de afdeling Oudenaarde toen het idee van Pasar Zomert! op tafel kwam. ‘We zaten samen met Pasar-bestuursleden uit de Vlaamse Ardennen’, vertelt Gilbert. ‘Netwerkcoach Marie-Claire Martens was ook van de partij. Ze stelde voor om zomerse avondactiviteiten te organiseren om van de lange avonden te profiteren. Wandelen is laagdrempelig, als je de tochten niet te lang maakt. Op 8 km kan je veel van een streek tonen. En iedereen kan

meestappen, zowel kinderen als ouderen. We werkten samen met negen afdelingen uit de Vlaamse Ardennen en organiseerden elke week in juli en augustus een tocht, altijd op weekdagen. De formule sloeg meteen aan.’ Tien edities later vindt Pasar Zomert! in heel Vlaanderen plaats.

Verbondenheid

Bij Noenendal kijken we uit over het mooiste vergezicht van Mater. Gilbert heeft al een vijftiental wandelingen voor Pasar Zomert! begeleid, ook in andere gemeenten. ‘Je springt als vrijwilliger al eens bij voor een andere afdeling’, zegt hij. ‘Dankzij Pasar Zomert! leerden we elkaar beter kennen. Ook de wandelaars raken onderweg in gesprek. Soms ontstaan zelfs vriendschappen. Ik hou als begeleider drie of vier keer halt om uitleg te geven. De rest van de tijd genieten we van het landschap, het avondlicht en het goede gezelschap. Dat is uiteindelijk waar Pasar Zomert! om draait. Om verbondenheid. Met de streek, de natuur en de andere wandelaars.’

Gilbert Van Hoecke begeleidt de slotwandeling van Pasar Zomert! in Mater op 24 augustus. Wandel je mee? Meer info vind je hier.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!