REISWIJZER. Sigma, een sterk plan in Nationaal Park Scheldevallei

Het Sigmaplan voorkomt watersnood door stormtij op de Schelde en haar zijrivieren, in het gedeelte van haar stroomgebied dat een getijdenwerking kent. Dertien overstromingsgebieden vangen het water op en creëren nieuwe riviernatuur. De Scheldevallei is in 2023 erkend als nationaal park.

Tekst Gert Corremans

Polders van Kruibeke: Bushaltes in Kruibeke, Bazel en Rupelmonde. Waterbus van Antwerpen naar veer Kruibeke-Hoboken of Hemiksem-Bazel.

Zennegat: Bereikbaar met de wagen. Met de bus? Start de wandeling in Rumst, dat goede verbindingen heeft.

Mirabrug: Bus vanaf station Sint-Niklaas. Met de auto parkeer je bij De Koolputten.

delijn.be

dewaterbus.be

WANDELEN
Polders van Kruibeke

Bijleren over de riviernatuur- en cultuur? De Barbiergidsen organiseren iedere maand een gratis wandeling waarvoor je je kan inschrijven.

• barbiergidsen.be

Zennegat
De wandeltip Zennegat van Natuurpunt Rupelstreek verbindt Rumst met het Zennegat via de Sigmagebieden Grote Vijver en Zennegat.

Te downloaden op www.natuurpunt.be

Mirabrug

De wandelroute Sombeke-Oude Durme bestaat uit twee bewegwijzerde lussen (10,5 en 5,4 km), te downloaden op www.routen.be

1

Eten

1. Hofke van Bazel
 Kon. Astridplein 11, Bazel
www.hofkevanbazel.be

Gastronomisch restaurant met groentetuin in de Polders van Kruibeke. Rond de kerk van Bazel vind je ook andere eet- en drinkadresjes.

2. Zennegat 13
 
Zennegat 13, Mechelen
www.zennegat13.be

Café met karakter én geschiedenis in het afgelegen gehuchtje.

3. De Koolputten
Koolputten 2, Waasmunster
www.brasseriehetzomerhuis.be

Bed & breakfast en restaurant in historisch havenerfgoed bij de Mirabrug. Op zondag openen de bar en de galerie van het kunstforum.

4. De Watermolen
Waterstraat 36, Hamme
www.dewatermolen.be

Brasserie met terras in een historische watermolen aan de Oude Durme.

Doen

1. Kasteel Wissekerke
 
Kon. Astridplein 17, Bazel
www.kruibeke.be

Neogotisch waterkasteel. Stap in de teletijdmachine met de burggravin, ze laat je de 19de eeuw beleven met soundscapes, touchscreens en projecties.

2. Getijdenmolen
Nederstraat 2, Rupelmonde
www.kruibeke.be

Van graan naar meel dankzij het Scheldetij. Ontworpen door een ingenieur van Napoleon en uniek in Vlaanderen. Te bezoeken tijdens het weekend, van april tot september.

3. Graventoren
O. L. Vrouwplein 18-20, Rupelmonde
www.kruibeke.be

Ruïne van de waterburcht met 17 torens die in de 13de eeuw de Schelde bewaakte. Bezichtig de kerker waar Mercator gevangen zat en geniet van het panorama op de toren.

4. Mirabrug
Hamveer, Hamme.
Historische brug met filmfaam. Een (brave) naaktscène met Willeke van Ammelrooy maakte van de film Mira een kassucces. Die seventies!

5. Sombeke
Waasmunster
Hoog en droog op een heuvel aan de Schelde: twee met gras begroeide historische dorpspleinen (driesen), een barok kerkje, een kasteel, een schandpaal. Beschermd dorpsgezicht.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!