Wat je wil weten over kamperen in Estland: allemansrecht en gratis bivakzones

3 minuten leestijd
Mag je je tentje overal opzetten of je camper zomaar parkeren voor een overnachting? Dit moet je weten als je naar Estland trekt.
praktisch
  • Kamperen

Allemansrecht

Een beetje wildkampeerder weet dat het allemansrecht geldt in Noorwegen, Zweden, Finland en Schotland, maar ook de Baltische staten hebben hun versie. In Estland heet dat - maak je klaar om je tong in een knoop te leggen - igaüheõigus ofte igameheõigus. Dat laat eenieder toe om tijd door te brengen in de natuur om te wandelen, fietsen, skiën of paardrijden, te zwemmen, bessen of paddenstoelen te plukken of een nacht te bivakkeren. Dit allemansrecht geldt eveneens op privaat land, al moet je in dat geval wel wegblijven van landbouwgrond of huizen. Vuur maken mag enkel met toestemming van de eigenaar van het land.

Meer info over het Estse allemansrecht: www.eesti.ee/en/housing-and-environment/nature-protection/everymans-right-and-public-access-to-natural-areas

Bivakzones

Uitzondering op voorgaande regel zijn de zes nationale parken. Om de natuur daar te ontzien, kan je er enkel op aangeduide plekken kamperen. Gelukkig beheert RMK, de Estse overheidsdienst voor staatsbossen, honderden van dat soort gratis bivakzones en dat doen ze niet enkel in de nationale parken, maar verspreid over het hele land. De mogelijkheden zijn eindeloos. Qua luxe is het een stapje hoger dan wildkamperen: RMK rust de meeste kampeerplekken uit met basisfaciliteiten als een picknicktafel, een droogtoilet, een vuilnisbak, een plek om vuur te maken en brandhout. Controleer wel even op de infoborden of er geen brandgevaar is. Elektriciteit of een douche is er niet.

Op sommige bivakzones passen drie tentjes, op andere vijftig. Maar één ding hebben ze allemaal gemeen: hun ligging in de natuur, vaak naast een meer, een rivier of de zee. Ga op zoek naar de ideale plek op de uitgebreide website van RMK of download de app.

https://loodusegakoos.ee/where-to-go

Drie favorieten:

1. Purekkari

Bivakzone aan het noordelijkste tipje van het Estse vasteland, knal in nationaal park Lahemaa. Perfecte plek voor zonsondergangen. Naast een klein zandstrand vind je er veel rotsen, watervogels en vooral rust.

https://www.loodusegakoos.ee/where-to-go/national-parks/lahemaa-national-park/purekkari-campsite

2. Lemme en Krapi

In zuidwestelijk Estland liggen deze twee uitgebreide kampeerplekken op een steenworp van mekaar. Hier kampeer je quasi op de ellenlange zandstranden ten zuiden van Pärnu. Opstaan met zicht op zee? Check!

https://www.loodusegakoos.ee/where-to-go/recreation-areas/parnumaa-recreation-area/lemme-campsite

https://www.loodusegakoos.ee/where-to-go/recreation-areas/parnumaa-recreation-area/krapi-campsite

3. Vanajõe

Op het op een na grootste eiland van Estland, Hiiumaa. Deze bivakzone ligt in de dennenbossen, wat verderop heeft een stroompje een vallei uit het landschap gesneden - habitat voor de laatste overlevende Europese nertsen van Estland.

https://loodusegakoos.ee/where-to-go/recreation-areas/hiiumaa-recreation-area/vanajoe-valley-campfire-site

 

Tips om te kamperen in Estland

  • Esten zijn fervente buitenmensen. Zeker in de zomer of tijdens weekends trekken ze massaal naar bivakzones, soms met de hele familie. Niet enkel om te kamperen, maar ook om uitgebreid te picknicken of barbecueën. Ben je gesteld op je rust, kies dan een kampeerplek die wat verder ligt van de grote steden of de populaire natuurgebieden.
  • In juni en juli duren de dagen lang. Rond midzomer (23 juni) gaat de zon pas onder na middernacht en komt die enkele uren later alweer op. Breng een slaapmasker mee als je gevoelig bent aan licht.
  • Muggen, dazen, knutten: in de Estse natuur hebben zij het voor het zeggen in de zomer. Muggenzalf is dus niet optioneel.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer