Zo bouw je een composttoilet

2 minuten leestijd

Ze wonen in een huis, maar zijn nog liever onderweg in de wijde wereld. Niels en Shamira bouwden zelf een bestelbusje om naar een camper waarmee ze off grid kunnen reizen en kamperen. Op hun blog www.wanderrebel.com geven ze inspiratie en zelfbouwtips, bijvoorbeeld voor een composttoilet.

praktisch
  • Kamperen

Niels De Graaf (35) en Shamira van Veenendaal (31): ‘Enkele jaren geleden zijn we op wereldreis geweest. In Nieuw-Zeeland en Australië ontdekten we hoe leuk het is om met een camperbusje rond te trekken. Toen we terug thuis kwamen, hebben we onze eerste bestelbus omgebouwd. Intussen hebben we een tweede en kleiner busje – een tweedehands Mercedes Sprinter L1H1 - verbouwd. Hij voldoet helemaal aan onze wensen, met voldoende opbergruimte, een complete keuken en een off-grid elektrisch systeem waarmee we ook op inductie kunnen koken. Dat laatste heeft ons flink wat opzoekwerk en klustijd gekost, maar we zijn er ontzettend blij mee. Net zoals met het composttoilet: het perfecte milieuvriendelijke alternatief voor een chemisch toilet, en helemaal niet zo moeilijk om te maken als je een beetje handig bent.’

Stap 1

Zoek de nodige onderdelen bij elkaar. Wij kochten DIY-set van Trobolo met een separator of urinescheider, opvangtank, emmer, spilstop en biologisch afbreekbare zakken. De opvangtank is eigenlijk een simpele jerrycan die de urine opvangt. De zakken stop je in de emmer: zij vangen de ontlasting op, waar je na elk toiletbezoek wat houtzaagsel of hennepvezels in gooit om geurtjes te voorkomen.

Stap 2

Maak met hout, schroeven en scharnieren de bekisting. Bepaal de afmetingen aan de hand van de emmer, de jerrycan en de plek in de camper waar het toilet moet komen. Maak de bekisting vervolgens iets breder dan alleen het toilet, zodat je ruimte overhoudt voor een apart bakje waar je het houtzaagsel in kan opbergen. Laat het deksel nog even los.

Stap 3

Zaag op de juiste plaats een gat in het deksel en zet met scharnieren vast aan de bekisting. Lijm de urinescheider vast op de onderkant, de wc-bril op de bovenkant. Maak ook het deksel voor het bakje van het houtzaagsel vast. Plaats de emmer met biologisch afbreekbare zak achter in de kist en de opvangtank of jerrycan onder de urinescheider. Zorg dat alles goed aansluit!

Stap 4

Monteer wieltjes onderaan wanneer je het toilet wil wegschuiven onder een bed of in een kast. Simpele laderails maken het in- en uitschuiven nog gemakkelijker.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer