Zo gaat je tent langer mee

2 minuten leestijd

Als tentkampeerder is een deftige tent wellicht de duurste investering die je maakt. Hoe meer zorg je ervoor draagt, hoe langer die meegaat. Met deze tips verleng je de levensduur van je ‘thuis weg van thuis’ gevoelig.

praktisch
  • Kamperen met de tent

Een en ander hangt af van hoe en hoe vaak je een tent gebruikt, maar de meeste fabrikanten stellen een levensduur van vijf tot tien jaar voorop. Met de juiste behandeling kan een kwaliteitsvolle tent evenwel vijftien jaar of langer meegaan.

  • Kies de juiste plek

Best een glad en relatief effen stukje gras. Neem voldoende tijd om puin te ruimen - denk aan keitjes, dennenappels, stokken. Die kunnen namelijk je grondzeil doorboren. Vermijd ook uitstekende wortels.

  • Overweeg een grondzeil

Sommige kampeerders zweren erbij, een zeil dat even groot is als de onderkant van je tent en dat je eronder kan leggen als extra bescherming. Meestal moet je een grondzeil apart kopen, waardoor het goedkoper te vervangen is dan de tent zelf. Eventueel kan je er ook zelf een maken, bijvoorbeeld uit een tarp, maar dan moet je er wel voor zorgen dat die exact dezelfde oppervlakte inneemt als je tent. Zo niet, dan hoopt bij regen het water snel op.

  • Vermijd direct zonlicht.

Want zonnestralen beschadigen de tentstof.

  • Schoenen aan de deur

Net zoals je niet in huis wandelt met beslijkte botten, zo laat je ook bij je tent de schoenen best aan de deur. Anders breng je gemakkelijk steentjes of ander vuil mee naar binnen. Die kunnen de vloer doen verslijten of zorgen voor gaatjes.

  • Poetsen bij vertrek...

Probeer zoveel mogelijk vuil uit de tent te krijgen voordat je inpakt. Dat kan door de touwen en haringen te verwijderen en je tent grondig uit te schudden.

  • ... en thuis

Zeker na een lange kampeertrip of op het einde van het seizoen loont het de moeite om je tent te poetsen met lauw water en eventueel een milde zeep. Gebruik geen detergent of ander agressief spul, dat beschadigt de naden. Vergeet ook de ritsen niet: als daar zand ophoopt, gaan die minder vlot open.

  • Laat volledig opdrogen

Voordat je je tent opbergt, moet die volledig droog zijn. Een klamme tent leidt namelijk geheid tot schimmels.

  • Berg correct op

Oprollen is beter dan proppen - want: minder druk op de stof. Bewaar thuis op een koele, droge plaats.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer