Zo was je een caravan

3 minuten leestijd

Klaar met het technische deel van de check-up van je caravan? Dan rest je enkel nog je caravan een goede poetsbeurt te geven, zodat hij straks glimmend naar de camping kan.

praktisch
 • Kamperen met de caravan
 • Kamperen
 1. Gebruik geen hogedrukreiniger. Daardoor kan schade ontstaan aan de sandwichpanelen en vochtgevoelige onderdelen.
 2. Gebruik geen slijpende reinigingsmiddelen.
 3. Goed afspoelen met water om zandkorrels te verwijderen.
 4. Was het dak. Kan je er niet goed bij, kniel dan op het dak op een plankje met tapijt eronder. Zo voorkom je deuken in het dak. Blijf aan de zijkant.
 5. Was de zijwanden van onder naar boven. Zo blijft alles vochtig.
 6. Gebruik een vuiloplossend wasmiddel, laat het middel werken. Neem het losgeweekte vuil op met een vochtige microvezeldoek. Regelmatig uitspoelen.
 7. Zeer vieze plekken, zwarte strepen, vogelpoep en spinnenpoep met een microvezeldoek of autowasborstel met lichte druk oplossen. Bewerk een groter oppervlak om zichtbare  ‘poetsslijtage’ te voorkomen.
 8. Goed naspoelen.
 9. In de was zetten met vloeibare was.
 10. Geprofileerde plaat met een borstel uitpoetsen.

Polyester en kunststoffen reinigen

Vogelpoep of hardnekkige stipjes uitwerpselen van spinnen moeten er vanaf. Gebruik wasmiddelen die veilig zijn voor polyester en de gelcoat, de op lak lijkende beschermlaag van polyester. Je vindt ze in de campingshop en ook bij winkels met scheepsbenodigdheden. Gebruik na het wassen een speciale was voor kunststoffen, waarin ook UV-bescherming is opgenomen. Gebruik op polyester geen schurende poets- of reinigingsmiddelen, maar oplossende zeep en vloeibare was. Poetsen met een schurend middel kan gaatjes veroorzaken op plaatsen waar luchtbelletjes zijn ingesloten.

Aluminium en onderhoud

Niet alle reinigingsmiddelen van thuis of voor auto’s zijn veilig voor aluminium van caravans. Lees van een onderhoudsmiddel altijd de toepassingen in de gebruiksaanwijzing. Aluminium buitenbeplating is voorzien van een zeer sterke, maar dunne laklaag. Poetsen met schurende middeltjes (cleaner) beschadigt die lak snel. Gebruik daarom vuiloplossende wasmiddelen. Opa gebruikte lauw water met Biotex, of zuivere zeep. Dat wasmiddel lost vuil en vet goed op uit de profilering.

Gebruik op geprofileerd aluminium een zachte autowasborstel of microvezel borstel om dieper liggend vuil te bereiken. Daarna goed naspoelen en in de was zetten met vloeibare was. Uitpoetsen op geprofileerde plaat kan met een microvezel poetshandschoen of halfharde borstel.

Vensters polijsten

Met enige zorg blijven vensters helder en krasvrij. Stevig poetsen op een vlek of op hardnekkig vuil veroorzaakt een doffe poetsplek. Spoel vensters voor het schoonmaken af met ruim water en gebruik daarna een zachte doek. Schurende en bijtende middelen zoals alcohol, terpentine, (was)benzine, vaatwasmiddel of oplosmiddelen zijn schadelijk voor het acrylaat. Een wasstraat met roterende borstels zal krassen achterlaten op de ramen. Ondiepe krassen kan je verwijderen met behulp van acrylaatpolish met merknamen van raamfabrikanten zoals Polyplastic, Dometic of Seitz.

Spindels hoeksteunen smeren

Uitdraaisteunen of hoeksteunen moeten soepel op en neer kunnen bewegen. De ingevette spindels pikken echter zand en vuil op, waardoor de boel zwaar gaat lopen. Je kan de spindels met een poetslap of keukenpapier afvegen. Schoon zuurvrij vet is gemakkelijk en snel aan te brengen met een spuitbus.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer