7x wandelen with a view

4 minuten leestijd

Met enkele zonnige meidagen achter de rug lijkt het voorjaar nu eindelijk in het land. En smeekt die blauwe lucht niet om oogverblindende panorama’s? Deze zeven architecturale parels leveren uitzichten met een hoofdletter U. Veel kijk- en wandelpret gewenst!

reportage
  • Wandelen

1. Uitzichtpunt Niemandsland

Op de Belgisch-Nederlandse grens, ook wel niemandsland genoemd, gunt een uitkijktoren ons een blik op de omliggende bossen en polders. Als symbool voor de verbondenheid tussen het Waasland en Zeeuws-Vlaanderen kan deze 22 meter hoge mastodont zeker tellen.

Bijhorende wandeltip: de Niemandslandroute (11km) – start: Buitenstraat, Sint-Gillis-Waas – te volgen met Belgische en Nederlandse knooppunten: 78 – 94 – 93 – 77 – 73 – 70 – 69 – 62 – 95 – 84 – 97 – 96 – 93 – 92 – 64 – 63 – 72 – 65 – 78

2. Hotondmolen

Bovenop de Hotondberg bevindt zich deze voormalige windmolen. Binnen is een bar geïnstalleerd die hoort bij het Hotondsporthotel, maar neem je de trap naar boven, dan waan je je op het dak van de Vlaamse Ardennen. Bekomen van al die schoonheid kan op het knap aangelegde terras beneden, voor of na een deugddoende wandeling.   

Bijhorende wandeltip: Op het dak van de Vlaamse Ardennen (6,5km) – start: Hotond Café, Zandstraat 4, Kluisbergen – te volgen knooppunten: richting 13 - 12 - 39 - 18 - 15 - 14 - 94 - 93 - 92 - 13

3. Deurnis

In Maarkedal breit de Z+-wandelroute verschillende zitplekken ‘met een plus’ aan elkaar: origineel ontworpen plaatsjes waar lang verpozen gemakkelijk gaat. Tussen knooppunt 45 en 46 ligt de parel: Deurnis, een poort naar én een venster op het golvende landschap.  

Bijhorende wandeltip: Z+-wandelroute (12km) – start: kerk Kerkem (Maarkedal) – te volgen knooppunten: 47 - 72 - 83 - 84 - 44 - 45 - 46 - 56 - 45 - 44 - 43 - 42 - 41 - 47

4. Tombeau de Géant & Belvedère van Bouillon

Een bouillon van wandelsensaties? Toerisme Wallonië dokterde deze pittige route uit die véél loon naar werk geeft. Behalve een hangbrug over de Semois staan er met Tombeau de Géant en de Belvedère van Bouillon ook twee hoogtepunten op het programma. Het eerste toont de Ardeense bossen, het tweede biedt een blik op het bruisende Bouillon.

Bijhorende wandeltip: Botassart - Waar een rivier stroomt' (13,5km) – start: Rue de Châteaumont 53, Bouillon – via RouteYou

5. Pallox

Een uitkijktoren die gestapelde appelkratten voorstelt, dat kan alleen maar in de fruitstreek. Deze toren is een verwijzing naar vroegere tijden waarin zo’n krattentoren de controle op zwartwerk vergemakkelijkte. Nu is het een puur genot om – in bloesemtijd of daarbuiten – met de haren in de wind neer te kijken op het hemelse Hageland.

Bijhorende wandeltip: Mene- en Jordaanwandelpad (9km) – start: kerk Meldert (Hoegaarden) – via zeshoekige bordjes

6. Uitkijktoren Wijvenheide

Waarom De Wijers het land van 1001 vijvers worden genoemd? Het antwoord vind je bovenaan uitkijktoren Wijvenheide in Zonhoven. Klim vijftien meter en aanschouw een adembenemend waterlandschap waarin menig dier en plant floreert.

Bijhorende wandeltip: Platwijers Wijvenheide rood (9km) – start: Zwanenstraat 105, Zonhoven – via rode driehoek

7. De Stapper en de Kleine Stapper

In de Kalmthoutse Heide is de brandtoren ongetwijfeld het bekendste uitkijkpunt. Toch loont het de moeite om ook eens op zoek te gaan naar De Stapper en De Kleine Stapper. Beide bouwwerken belonen je met een zicht op het kristalheldere Stappersven, al is dat bij de ene van op tien meter hoogte en bij de andere van net boven het wateroppervlak.

Bijhorende wandeltip: wandelpad Ree (24km) – start: parking Noord, Verbindingsstraat, Kalmthoutse Hoek – via RouteYou

 

 

Lus De Ridder, auteur en blogster, wandelt liefst van al door de natuur en dicht bij huis. Lus schreef De kleine wandelgids 1 & 2 en inspireert graag met haar instagramaccount staycation.belgium 

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer