Drie topwandelingen in de Vlaamse Ardennen

3 minuten leestijd

Het mekka voor de Vlaamse wandelliefhebber. Zo worden de Vlaamse Ardennen wel een keer omschreven. De regio telt tientallen uitgestippelde wandelingen, een eigen streekGR en een uitgebreid knooppuntennetwerk.

Pasar-redacteur Bart Van Belle tipt zijn drie favoriete wandelingen. 

reportage
  • Wandelen

1. Wandelwalhallachallenge 

Het pittoreske dorpje D’Hoppe/La Houppe is het ideale startpunt voor deze challenge. In één van de vele gezellige café’s en restaurants kan je achteraf , met flink wat kilometers (22,6 om precies te zijn) in de benen, gezellig nagenieten. 

De Wandelwalhallachallenge brengt je niet alleen langs de Geuzentoren in het Muziekbos, wellicht één van de bekendste en populairste plekken in de Vlaamse Ardennen, maar ook in het heksendorpje Ellezelles, vlak over de taalgrens.  

Even verderop vind je, in het bos, ook een  charmant fonteintje, met drinkbaar water. ‘Aqua Fons Vitae’, staat erboven.  Vrij vertaald: ‘Water doet leven’. Voor ons wat het vooral een welkome verfrissing vooraleer we de laatste kilometers door het Pottelbergbos met zijn steile padjes aanvatten. 
 
Tip voor wie nog niet een kort vervolg aan de wandeling wil breien: vanuit La Houppe is het maar enkele honderden meters tot het Brakelbos. Daar vind je eind april, begin mei ook heel wat boshyancinten. Wie wil genieten van de paarse bloemenpracht hoeft dit niet per se naar het Hallerbos. 

Bekijk de wandeling 

2. Dauwtripwandelroute 

De Dauwtripwandelroute vertrekt aan de kerk van Schorisse, een deelgemeente van Maarkedal. Het is uiteraard geen verplichting om deze wandeling als dauwtrip te stappen, maar de Vlaamse Ardennen zijn vaak (nog) mooier in het ochtendlicht. Neem zeker je lunchpakket mee, want onderweg kom je nauwelijks horeca-gelegenheden tegen.  
 
De wandeling is zowat 25 kilometer lang en loopt onder meer door natuurgebied Het Burreken. Met een beetje geluk tref je er een kudde grazers aan. Langs een glooiend parcours van holle wegen, bospaadjes en landbouwweggetjes maak je kennis met de typische ingrediënten van een wandeling in de Vlaamse Ardennen. 

Tip: na ongeveer twee uur stappen, loop je voorbij bivakzone Wereldboom, een  fantastische locatie om je lunchpakket te verorberen en goed gewapend aan de resterende wandeluren te beginnen. 

Bekijk de wandeling 

3. Panoramawandelroute 

Wie Vlaamse Ardennen zegt, denkt meteen ook aan de Ronde van Vlaanderen. En wie aan Vlaanderens Mooiste denkt, zegt meteen ook Oude Kwaremont. De Panoramaroute is qua lengte (16km) en moeilijkheidsgraad wellicht de makkelijkste van de drie wandelingen.  De route is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes.

Vanuit het centrum van het kunstenaarsdorpje Kwaremont wandel je door een panoramisch landschap richting het Zulzekebos. Op de Hotond, de hoogste heuveltop van Oost-Vlaanderen, kan je, boven op de oude molen, genieten van een prachtig panorama (en een lekker streekbiertje) alvorens de terugkeer naar Kwaremont aan te vatten. 

Bekijk de wandeling 

De coronaperiode deed de wandelmicrobe bij Pasar-journalist Bart Van Belle alleen maar toenemen. Sindsdien trekt hij er regelmatig op uit voor dagtochten van 20 kilometer of meer. Volg zijn wandelavonturen via zijn Instagram-account.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer