Kunstig wandelen in Oostende en Hasselt

De afgelopen weken was het zoeken naar een zonnig wandelmoment. Kon je er dan eindelijk op uit trekken, dan durfden de natuurpaadjes wel eens ondergelopen te zijn waardoor een route bruusk moest worden ingekort. Nog erger: een gepland stapweekend viel letterlijk in het water. Daarom is een plan B hebben altijd goed. Wandelen, kunst én gezellige schuilplekken, klinkt als een perfect alternatief, toch?

Met een chatbot door Oostende

Ben jij, net zoals ik, iemand die ’s winters graag uitwaait aan onze Belgische kust? Hoe verfrissend het ook is om goed ingeduffeld langs de kustlijn te kuieren, er zijn weersomstandigheden waarin dit ronduit onaangenaam is. Het kan bijvoorbeeld niet de bedoeling zijn om gezandstraald te worden.

Tijdens zo’n onstuimig weekendje in Oostende opteerden wij voor ‘The Crystal Ship: street art tour’. Aan Toerisme Oostende start deze unieke en gratis wandeling langs tientallen kleine, grote en reuzegrote kunstwerken. Wij lieten ons leiden door de chatbot van Facebook Messenger. Deze virtuele gids geeft uitleg, maar stuurt ook ludieke weetjes over je omgeving. Zo meldde de chatbot ons op de Oosteroever dat we zeker eens naar omhoog moesten kijken, om een terras te spotten dat volledig bestond uit … zwembad. Van waar wij stonden, konden we de eigenaars dus gewoon zien plonzen in het azuurblauwe water. Natuurlijk is het vooral de street art die doet duizelen. Het is moeilijk om één favoriet te kiezen, maar het portret van de visser Norbert de Smit door Guido van Helten is zeker een kanshebber.

Laat je je gidsen door de chatbot, zorg dan voor een goed opgeladen gsm. Je kan natuurlijk ook gewoon met een kaart navigeren, te verkrijgen bij de toeristische dienst.

Praktische info:

  • start aan Toerisme Oostende, Monacoplein 2, Oostende
  • navigeren met de chatbot van Facebook Messenger of met een kaart
  • korte route: ca. 7,5km / lange route (met veerboottrip naar Oosteroever): ca. 11,5km

Meer info: https://www.visitoostende.be/nl/street-art-tour-met-chatbot

Met een kaartje door Hasselt

Tijdens een stapdriedaagse in Limburg gunden de weergoden ons twee dagen zonneschijn. De derde dag besloten ze dat het welletjes was. Flexibel zijn was de boodschap, en dus werd een dagje in ‘t groen vervangen door een bezoek aan Hasselt. Maar shoppen en een hele dag koffie slurpen? Neen, da’s niet ons ding. Gelukkig behoort ook Hasselt tot de Street Art Cities, net zoals Oostende. Deze keer gingen we voor een ‘old school’ kaartje, dat we oppikten bij Visit Hasselt, de toeristische dienst van de stad. Zo konden we zelf onze route samenstellen naargelang de werken die ons interessant leken. Uiteindelijk hadden we zo’n 12 kilometer in de benen.

Het leuke aan zo’n straatkunsttoertjes is dat je delen van de stad leert kennen waar andere toeristen niet komen. Grijze industriezones verbergen kleurrijke graffitischilderijen en lieflijke woonwijken pronken met gevels vol moois. Een toffe pauzeplek langs het water is Quartier Bleu, met tal van horeca en winkels. Daar in de buurt vind je trouwens één van mijn lievelingswerken: de gigantische uil van de Gentse ROA.

Praktische info:

  • start aan Visit Hasselt, Maastrichterstraat 59, Hasselt
  • navigeren met een kaart
  • afstand zelf te bepalen a.d.h.v. de kaart

Meer info: https://www.visithasselt.be/nl/streetart

 

Lus De Ridder is auteur en blogster, wandelt liefst van al door de natuur en dicht bij huis. Lus schreef De kleine wandelgids 1 &2 en inspireert graag met haar instagramaccount @staycation.belgium