Langs trage wegen in Denderhoutem

2 minuten leestijd

Op 14 en 15 oktober 2023 vieren we de aanwezigheid van veldbaantjes, kerkwegels en bospaden tijdens de jaarlijkse ‘Dag van de Trage Weg’. Is een weg enkel opengesteld voor wandelaars, fietsers en ruiters, dan valt deze onder de verzamelnaam ‘trage wegen’.

reportage
  • Wandelen
Je vindt ze overal in België, al verdwijnen er soms, omdat overijverige boeren ze wel eens tot hun eigendom durven rekenen. Gelukkig is er de vereniging Trage Wegen die, in samenwerking met lokale overheden, zoveel mogelijk paden probeert te redden van de vergetelheid. Ik tip je alvast één tragewegenwandeling die ’t stappen meer dan waard is.

Aan de kerk van Denderhoutem – ‘Atom’ in de volksmond – spreek ik af met één van mijn vaste wandelcompagnons: mijn vader. De route die op onze planning staat, heet ‘Atom beweegt – 20km’ en is bewegwijzerd met zwarte pijlen op een witte achtergrond. De bordjes gidsen ons door verrassende natuur, over een allegaartje aan wandelwegen. Dat deze zeer vaak onverhard zijn, maakt dat het een autoluw parcours is.

Voor mij is het de tweede keer dat ik deze route afleg, voor mijn vader de eerste. Toch zijn we allebei even enthousiast. Op een kort stuk langs de expresweg na komen we heerlijk tot rust in een zacht glooiend landschap dat langzaamaan zijn herfstpak aantrekt.

 

 

Deze wandeling werd in coronatijden uitgestippeld toen de vraag naar wandelingen piekte door een overschot aan tijd. Aangezien dit even geleden is, zijn sommige pijlen zoek. Gelukkig staat de tocht ook op de website RouteYou, waar je eveneens het gpx-bestand kan downloaden:

Elke tragewegenwandeling staat of valt met het onderhoud van deze wegen. Na een regenachtige zomer waarin het groen goed gedijde floreerden gras en netels als nooit tevoren. Ook in Denderhoutem waren er paadjes die smeekten om een bosmaaier. Hou hier dus rekening mee: waterdichte schoenen en een lange broek zijn geen luxe.

Wil je trouwens zelf actief meewerken aan het openhouden van trage wegen? Ga dan op pad in jouw gemeente als tragewegencontroleur. Zo koppel je het nuttige aan het aangename: een frisse neus halen en tegelijkertijd zorgen voor gemakkelijk toegankelijke paden. De wandelgemeenschap is je dankbaar!

Andere tragewegenwandelingen in mijn buurt voor op je to-dolijstje:

  1. Kèsken Zwingt (Kerksken, Haaltert) – 15,8km - Alle info: https://www.instagram.com/p/CjcW5lXtiHH/
  2. Vierbossenwandeling (Wetteren) – 11km - Alle info: https://www.instagram.com/p/CR1f_RABY0k/
  3. Van Bellebroek naar Wiestermeersch (Denderbelle, Lebbeke) – 11,6km - Alle info: https://www.instagram.com/p/CsJfQsnt9Yt/

Lus De Ridder is auteur van De kleine wandelgids 1 & 2 en blogster, wandelt liefst van al door de natuur & dicht bij huis en inspireert graag met haar instagramaccount staycation.belgium

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer