Minder bekende regio's zitten in de lift

Volgens de eerste boekingscijfers voor het zomerseizoen 2020 zullen deze minder bekende bestemmingen dit jaar nog sterker doorbreken. De aandacht voor kleinere en authentiekere vakantieplaatsen vindt men bij zowel vliegvakanties, autovakanties als citytrips terug. Dat meldt reisorganisator TUI. 

Januari, traditioneel de sterkste boekingsmaand voor zomervakanties, geldt bij de touroperators ook als een uitstekende barometer om nieuwe tendensen uit af te leiden. TUI, de grootste reisorganisatie van het land, merkt een opvallende stijgende trend: in elk land zijn het niet de klassieke bestemmingen, doorgaans voor iedereen ‘top of mind’, die het sterkst groeien. Wel integendeel, kleinere bestemmingen die vaak al jaren door een belangrijke topbestemming worden overschaduwd, winnen spectaculair veel terrein. Rustige vakantieregio’s waar het hotelaanbod eerder beperkt is, zijn succesvoller dan ooit.

In Spanje is het Canarische eiland Lanzarote veruit de grootste stijger. Deze kleine broer van succesbestemmingen Tenerife en Gran Canaria heeft zijn aantal reizigers intussen al meer dan verdubbeld.  Ook de Costa de Almería, gelegen naast de zeer populaire Costa del Sol, kent een spectaculaire groei van 50%.

Ook in Italië leiden niet alle wegen naar Rome of trekt niet elke Belg naar Toscane. Het veel minder bekende Calabrië groeit met liefst 230%, gevolgd door Sicilië (60%). Zelfs in Egypte is er een grote belangstelling voor het vrij onbekende maar zeer verfijnde duikparadijs Marsa Alam, dat grote broers Hurghada of Sharm El Sheikh op de hielen zit.

Bij de autovakanties zijn niet de alom bekende Spaanse costa’s de populairste vakantiebestemmingen, maar boomen de groene bestemmingen met de bergen en meren in het Oostenrijkse Tirol als absolute favoriet. Denemarken kent zelfs meer dan een verdubbeling van het aantal boekingen (+135%) en ook Andorra (+35%) en Slovenië (+30%) doen het opvallend goed. Ook in topland Frankrijk moeten de  klassiekers Azurenkust en Provence de eerste plaats afstaan aan de Languedoc-Roussillon en is Normandië fors in opmars (+40%). In Duitsland hetzelfde verhaal: het aantal liefhebbers van het Zwarte Woud blijft gelijk, terwijl - minder bekend maar dichter bij huis - de Moezel (+80%) en de Eifel (+40%) in de lift zitten.

Zelfs bij de citytrips is er eenzelfde trend: verrassend Valencia zit de Spaanse klepper Barcelona nauw op de hielen en laat hoofdstad Madrid zelfs ver achter zich. Modestad Milaan boomt (+75%) terwijl de eeuwige stad Rome een status quo kent. Oost-Europese hotspot Krakau wordt zelfs populairder dan klassieker Wenen.