Op stap met de wandelclub

Tot vorig jaar was ik aangesloten bij wandelclub Denderklokjes uit Lebbeke. Momenteel wacht ik nog even af om mijn lidmaatschap te hernieuwen, aangezien ik in blijde verwachting ben van een kleine wandelaar in juli, die mij de vele kilometers soms belet. Toch geef ik jou graag mijn mening over het al dan niet aansluiten bij zo’n club. Goed idee, of weg ermee?   

“Ne pistolet met preparé en een taske soep, a.u.b.”

Lid of niet, je kan altijd deelnemen aan de tochten die clubs organiseren, tegen betaling van een paar luttele euro’s. In ruil daarvoor ben je verzekerd, wat – zeker in deze modderige tijden – van pas kan komen. Zulke uitgepijlde tochten bieden voor elk wat wils: er zijn allerlei afstanden waartussen gekozen kan worden, en soms wordt er zelfs een wieltjesproof traject gepresenteerd. Omdat zo’n tocht meestal slechts één dag aangeboden wordt, stellen veel gemeenten wegels tijdelijk open, waardoor je zelfs in eigen buurt nog ontdekkingen doet. Angst om verkeerd te lopen is niet nodig, want de bewegwijzering is altijd zeer duidelijk aanwezig. Clubs mogen terecht fier zijn op het werk dat ze hierin stoppen.

Wat mij persoonlijk aantrekt, zijn de tussenstops die in het parcours opgenomen zijn, bijvoorbeeld in een parochiaal centrum of een schooltje. In regentijden kan je er even schuilen, in zonnige periodes afkoelen in de schaduw. Nog toffer is dat wandelclubs er eten en drinken aanbieden. Een goed belegde pistolet stilt de honger en spijst de clubkas; twee vliegen in één klap. Wil je je eigen lunchpakket meebrengen, dan kan dat ook.

Lid worden, of niet, that’s the question

Of je de extra voordelen van een lidmaatschap het inschrijven waard vindt, is een afweging die je zelf moet maken. Een wandelclub is een vereniging en je engagement gaat zo ver als jij dat zelf wil. Ik profiteerde vooral van de gratis lectuur: in de clubblaadjes en het magazine deed ik geregeld inspiratie op. Maar evengoed kan je mee de bus op naar prachtige wandelbestemmingen of de benen losgooien op het clubfeest.

Rustzoeker

Hou je van wandelen om het sociale contact, dan zit je bij (een tocht van) een wandelclub dus goed. Ben je eerder een rustzoeker, dan raad ik je aan om toch maar te opteren voor een zelf uitgestippeld ommetje. Afhankelijk van je vertrekuur kan het immers behoorlijk druk zijn tijdens georganiseerde tochten. Een tip: start zo vroeg mogelijk om geen mensenmassa’s te moeten slikken op wandelclubtochten.

Goedkoop

Mocht je, na het lezen van dit artikel, nog twijfelen, weet dan dat de aansluiting bij een wandelclub echt niet duur is. Om een officieel Denderklokje te zijn tel je 17 euro neer. Veel mutualiteiten voorzien bovendien een tussenkomst, waardoor je maar een deel of zelfs niets van dat inschrijvingsgeld betaalt. Wandelen is een goedkope sport, da’s zeker!
 

Op zoek naar een leuke wandelgroep in jouw omgeving? Bekijk het aanbod van onze Pasar-afdelingen

Lus De Ridder, auteur en blogster, wandelt liefst van al door de natuur en dicht bij huis. Lus schreef De kleine wandelgids 1 & 2 en inspireert graag met haar instagramaccount staycation.belgium