Verover de ruimte!

2 minuten leestijd

Een heleboel geëngageerde organisaties, actiegroepen en academici sloegen de handen in elkaar om het platform ‘Verover de Ruimte’ op te richten. Dit platform wil lokale besturen oproepen om de publieke ruimte kwaliteitsvol te herinrichten.

actua
  • Uitstappen en vakanties

De laatste weken bleven we allemaal immers noodgedwongen in ons kot en sloegen we massaal aan het wandelen en fietsen.

Zo ontdekten we onontgonnen groene parels in onze buurt, konden we veilig spelen in ons dorp of stad en genoten we volop van de ademruimte die we met de verbeterde luchtkwaliteit zonder zorgen konden innemen. Kortom, de ruimte rondom ons zorgde ervoor dat we met hernieuwde energie en een uitgewaaid hoofd terug in ons kot konden blijven.

Helaas werden we ook geconfronteerd met het onevenwicht in de verdeling van onze publieke ruimte. Met Koning Auto in quarantaine werd pijnlijk zichtbaar hoeveel ruimte deze in onze publieke ruimte opeist.

Meer nog: het was bijna koppen lopen op onze beperkte fiets- en wandelpaden terwijl de gapende leegte op de autoweg zich openbaarde.

Tijd dus om te ijveren voor meer beweeg- en speelruimte in gezonde lucht, meer veiligheid voor fietsers en voetgangers, meer groen en meer ruimte om te sporten. Het mag deze keer dus wel degelijk iets meer zijn! De exit- (of opstart-)strategie na de coronacrisis is in volle opmaak, een unieke kans om duurzame verandering te realiseren.

Pasar ondersteunt de campagne ‘Verover de ruimte’, die pleit voor meer kwaliteitsvolle ruimte voor voetgangers en fietsers.

Ben je ook trots op jouw gemeente, maar zou je in de buurt toch graag iets meer plaats krijgen om veilig te fietsen, wandelen, spelen of sporten? Droom je van een plekje dicht bij huis waar je even op adem kan komen? Of vind je dat jouw straat of buurt iets groener en minder grijs kan? Laat het weten via de alliantie ‘Verover de ruimte’ via dit formulier.  

Tijdens de Week van de Mobiliteit (16 tot 22 september) worden alle voorstellen overhandigd aan de lokale besturen.

Meer info 

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer