E-fietsdragers voor campers

Met de komst van zwaardere elektrische fietsen moesten de fabrikanten hun fietsdragers voor campers aanpassen. Ze brachten modellen op de markt met een extra stevige draagconstructie en draagvlak. Want hoewel de meeste campers een garage hebben met plaats voor één of meer fietsen, blijven camperaars opteren voor een fietsdrager op de achterwand of voor een fietsdrager op de trekhaak. In de garage zitten immers vaak andere kampeerspullen: tafel, stoelen, een barbecue, extra bagage …

103

4 modellen uitgelicht

3 fietsdragers voor de achterwand

Monteer je de fietsdrager op de achterwand hou er dan rekening mee dat dit belastend is voor de achterwand. Met een fietsdrager én twee e-fietsen moet de achterwand jarenlang zo’n tachtig kilo torsen. En je camper wordt zo ook zeker een halve meter langer.

De Lift V16 van Thule

Met de Lift V16 brengt Thule een fietsdrager op de markt met een draagvermogen van 50 kilo. De Lift V16 kan je stabiel en stevig bevestigen tegen de achterwand van de camper. Standaard voor 2 e-fietsen, maar als je 3 e-fietsen wil vervoeren, kan je (optioneel) een extra rail verkrijgen.

De basis van de Lift V16 kan je laten zak­ken en stijgen met een zwengel, maar dit model is er ook met een 12V-motor. Zo kan je de fietsen eenvoudig verplaatsen en een hoogte van 70 cm overbruggen. Het vergrendelbare platform houdt de fietsen tijdens het rijden stevig op hun plaats. Bij niet gebruik kan je het handmatig vergrendelen en omhoog zetten. Extra geïntegreerde veiligheidsriemen zorgen voor een dubbele beveiliging. Dankzij de verschuifbare wielhouders past praktisch elke fiets op deze drager. De vergrendel­bare afstandhouders kan je met een slot beveiligen.

www.thule.com

De Bike Lift van BR Systems

De Bike Lift is een van de innovatiefste fietsdragers op de markt en ideaal voor e-fietsen. Dankzij de 12V-motor met schakelaar kan het platform een hoogte van 110 centimeter overbruggen. Bij de meeste campers kan het zakken tot grondniveau. Zo hoef je de fietsen niet te heffen en plaats je ze makkelijker in de juiste positie. Het maximale laadvermogen is 60 kilo. Dit komt overeen met 3 klassieke fietsen of 2 e-fietsen.

Als de motor het laat afweten, kan je de drager bedienen met de zwengel. De Bike Lift heeft een dubbele beveiliging, zodat hij niet spontaan kan dalen tijdens het rijden. Bovendien is hij uitge­rust met een manuele stroomonderbreker en een mechanische vergrendeling. Als je de drager niet gebruikt, vouw je het platform eenvoudig en snel dicht. De fietshouders zelf zijn verstelbaar van links naar rechts en van boven naar beneden.

Sommige campers vereisen een hogere bevestiging op de achterwand. Dat kan met de Bike Lift, aan­gezien je het platform automatisch kan verlagen.

www.br-systems.com

De Carry Bike Lift 77 E-Bike van Fiamma

De Carry Bike Lift 77 E-Bike is ideaal voor 2 e-fietsen, dankzij zijn extra stevige buizenstel van gegalvaniseerd aluminium (diameter: 35 mm) en zijn rvs schroeven. Dit maakt hem nog sterker en veiliger. Standaard wordt deze fietsdrager geleverd met wielgoten (Rail Premium E-Bike) en fietshouders (Bike Block Pro S1 en Pro S D1).

Het platform kan maar liefst 77 centi­meter zakken om de fietsen makkelijk te laden. Door de praktische werkpo­sitie en een magnetische opening voor de slinger is de Carry Bike Lift handig in gebruik. De slinger kan je inkorten. Met zijn exclusieve draagframe en XL-veiligheidsriemen kan deze drager tot 60 kilo aan. Een veiligheidssysteem houdt alles stevig vergrendeld tijdens het rijden.

www.fiamma.com

1 fietsdrager voor aan de trekhaak

Fietsers die al een standaard fietsdrager hebben voor hun auto, kunnen die ook gebruiken op hun camper. Als je op een reis geen fietsen meeneemt of er is ruimte in de campergarage, dan laat je het rek netjes in de garage thuis. Handig is dat je camper niet langer wordt, op die paar centimeters van de kogel na.

Van ’n Bike, de fietsdrager voor camperbussen

De hele Van ’n Bike-constructie weegt slechts 22 kilo en kan tot 80 kilo aan! Geknipt voor e-fietsen dus. Omdat veel mensen al een fietsdrager voor de auto hebben, werd dit systeem voorzien van een kogelbout met stekker, die je makkelijk hierop bevestigt. Zo blijven de productiekosten beperkt en kan de gebruiker zijn fietsdrager blijven gebruiken, op de camperbus én de auto. De gebruiker kiest zelf of hij een drager met 2, 3 of 4 fietsgoten beves- tigt. De constructie kan wegdraaien en hindert de achterdeuren dus niet.

www.van-n-bike.be