Mag ik met mijn auto met toegelaten trekgewicht van 1650 kg een caravan met hoogst toegelaten massa (HTM) van 1700 kg trekken?

Mag ik met mijn auto met toegelaten trekgewicht van 1650 kg een caravan met hoogst toegelaten massa (HTM) van 1700 kg trekken?
2 minuten leestijd

Belangrijk gegeven in deze vraag is de maximale toelaatbare sleepbare massa van het trekkende voertuig. Dit vind je normaal terug op het proces-verbaal van goedkeuring van de auto. Indien dit niet het geval is, zal deze waarde door de automobielinspectie op het schouwingsbewijs vermeld worden.

praktisch
  • Kamperen met de caravan

Voor de verdere behandeling van de vraag veronderstellen we dan ook dat wat de vraagsteller omschrijft als “een trekkracht van 1650 kg”, op het PV van goedkeuring vertaald wordt als “een maximale toegelaten sleepbare massa van 1650 kg”.

Artikel 21 §2. b) van het KB 15 maart 1968, zegt:

 1° De massa van een aanhangwagen in beladen toestand mag de maximale toegelaten sleepbare massa van het trekkende voertuig niet overschrijden.

 Op grond van deze bepaling zou een auto “met een trekkracht van 1650 kg” de caravan van 1700 kg mogen trekken, mits deze niet zwaarder dan 1650 kg wordt beladen. Het gaat immers over de “massa in beladen toestand” en niet over de “MTM of Maximaal Toegelaten Massa”.

 2° Dit punt van artikel 21 §2. b) heeft betrekking op een aanhangwagen zonder remmen. Dus allicht niet van toepassing op huidige vraag.

 3° Onder deze rubriek van hetzelfde artikel gaat het over aanhangwagens uitgerust met een “oplooprem”. Dit is meestal het geval bij een caravan.
 In dergelijk geval wordt bepaald dat de maximale toegelaten sleepbare massa niet meer bedragen dan de maximale toegelaten massa van het trekkend voertuig.

Besluit:

Met de auto mag een caravan getrokken worden die niet zwaarder dan tot 1650 kg wordt beladen, MITS de MTM van de auto ook ten minste 1650 kg bedraagt.

Voor een trekkend voertuig uitgerust met een 4X4 en een onderstel, los van het koetswerk, geldt een afwijkende regeling!

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer