Skiën, wandelen & citytrippen in één camperreis

Skiën, wandelen & citytrippen in één camperreis
13 minuten leestijd

Skiën en volop genieten van Kerstkitsch in een camper. Waar kan je dat beter dan in Oostenrijk? Kerstkitsh wordt er met een nationale eer overal tentoongesteld, evenzeer op de campings. De zekerheid van een witte weihnachten is er alleszins groter dan in ons grijs Vlaanderen. Sneeuwkettingen aan, verwarming op antivriesstand, slingers aan de muur en je bent klaar voor een onvergetelijke kerst. De dames in ons gezelschap eisen een compromis. Die vinden we door een citytrip Wenen te breien aan vier dagen ski -en wandelgenot.

reportage
  • Wandelen
  • Uitstappen en vakanties

Dag 1 en 2

De route

We kiezen een prima start om door Oostenrijk te camperen. De Zugspitz Arena op de grens van Duitsland en Oostenrijk is makkelijk te bereiken op zo’n 800 kilometer van Brussel. Het eerste deel brengt je via de E40 naar Luik en Aken. Voorbij Aken neem je de A4 tot de A61 richting Koblenz/Stuttgart. Volg de A61 gedurende 255 kilometer. Bij knooppunt 31 verlaat je de A61 voor de A5 naar Karlsruhe. Even voorbij Karlsruhe de A8 richting Munchen/Stuttgart/Pforzheim gedurende 143 kilometer. Bij afslag 62 Ulm-West verlaat je de snelweg en volg je de B10 richting Ulm. Na 7,5 kilometer ga je over naar de B28 tot aan de A7. Volg de A7 110 kilometer en ga de grens met Oostenrijk over. Je bent nu vlakbij, want de Zugspitze ligt op de grens van Oostenrijk en Duitsland. De A7 wordt de B179 die je 29 kilometer slingerend volgt. Neem uitrit Lermoos. Je bent nu in het gebied dat tot de Zugspitz Arena behoort.Vanaf Lermoos tot aan Camping Zugspitze-Resort in Obermoos is het nog ongeveer 10 kilometer via de B187 en de Zugspitzstrasse.

Bezienswaardigheden

Dag 1: We komen op de dag van kerstavond aan op de prachtige camping die – weinig origineel – Zugspitze-Resort heet. Die naam heeft de camping niet gestolen: het zicht op de hoogste berg van Duitsland, 2962 meter, is vanaf hier werkelijk adembenemend. Ook de benaming “resort” mag je letterlijk nemen: zelden hebben we op een camping zulke mooie badkamers gezien, die ook nog privé zijn. De steile weg naar onze overnachtingsplaats is gelukkig sneeuwvrij gemaakt. Zwaardere campers kunnen het bij hevige sneeuwval wat moeilijker hebben om boven te geraken: dan zorgt het vriendelijke campingpersoneel wel voor een oplossing. De bulldozer die meestal de baan sneeuwvrij maakt, kan desgewenst ook nukkige doorslippende campers tot boven slepen. Maar dit is nu helemaal niet nodig.

Kerstinkopen hebben we om praktische redenen thuis gedaan, zowel het eten als de pakjes. Dat had echter evengoed hier gekund: kerstdag wordt hier immers nog zeer traditioneel gevierd. De winkels hebben rond deze periode delicatessen in overvloed. De camper wordt alvast in kerstsfeer gebracht voordat we de skilatten en snowboards aanbinden: we hangen kerstslingers, een hert en wat lichtjes op. Zo kunnen we bij terugkomst direct aan de feesttafel en, nog belangrijker, de cadeautjes uitdelen!

Het is moeilijk kiezen waar we onze twee dagen zullen spenderen. Er zijn zeven deelskigebieden die niet onderling verbonden zijn door liften, maar makkelijk met bus en auto te overbruggen zijn. Een grote camper leent zich daar iets moeilijker voor in de sneeuw. We nemen het zekere voor het onzekere en gaan waar de zon schijnt. De Ehrwalder Almbahn brengt ons naar de Ehrwalder Alm, een familiaal skigebied met veel blauwe pistes. Ideaal om de stramme spieren weer te laten wennen aan het zwevende gevoel van de lange latten. We hebben maar een halve dag, maar dat volstaat om dit kleine deelgebied te verkennen. We kunnen niet vlug genoeg de bus terug naar de camping nemen: de cadeautjes wachten. We maken het gezellig met een niet al te ingewikkelde maaltijd, trekken onze kitschkersttruien aan en delen de cadeaus uit. Ik heb op kerstavond nog nooit zo vroeg maar tevreden in mijn alkoofbed gelegen.

Dag 2: De volgende ochtend slapen we uit, het is tenslotte Kerstmis. Het wordt een grijze kerstdag. Niet getreurd: we gaan toch naar boven met die latten. Het is uitzonderlijk kalm op de piste. Daar zal deze feestdag wel voor iets tussen zitten. Vandaag kozen we voor de overkant van gisteren, het skigebied Grubigstein, even mooi en makkelijk skibaar als Ehrwalder Alm. Het begint te sneeuwen. Een echte witte kerst, die mooi afgesloten wordt in de warme gezelligheid van de camper.

Halte voor de nacht

Dag 1 en dag 2: We verblijven in Camping Zugspitze-Resort, een top-wintercamping, voorzien van alle comfort voor wintergasten. De badkamers, waarvan sommige privé, zijn goed verwarmd en zeer net. Je kan er als campinggast de prima sauna en spa gebruiken. Ook aanschuiven voor het traditionele kerstmenu in het restaurant, dat ook op gewone dagen prima eten serveert, is een geweldig idee. Het zicht op de Zugspitze is er bovendien bij goed weer adembenemend. De skilift naar de top van de Zugspitze en het skigebied Zugspitzplatt ligt op wandelafstand; voor de andere deelskigebieden moet je de bus nemen.

www.zugspitz-resort.at & Obermoos 1, 6632 Ehrwald, Oostenrijk

Dag 3, 4 en 5

Bestemming

Op de latten in het Salzburgse Lungau

De route

We vertrekken vanuit Obermoos richting Wenen. Belofte maakt schuld: de dames krijgen hun citytrip. Maar eerst moet er nog genoten worden van de sneeuw. Op de kaart van Oostenrijk leek het skigebied Lungau in Salzburgerland een prima keuze om een paar dagen te skiën en te wandelen in de sneeuw. Het gebied ligt halfweg tussen de Zugspitze en Wenen: dat betekent ongeveer vier uur rijden; althans, op de kaart. De weg van Camping Zugspitze-Resort naar onze volgende bestemming – Camping Mauterndorf – leidt ons terug naar Duitsland.

Neem beneden aan het dorp de B187 richting Duitsland die aan de grens, zo’n 7,5 kilometer verder, overgaat in de B23. Volg die 17 kilometer tot die overgaat in de B2. Na 10 kilometer de A95 volgen voor 21 kilometer tot de A8. De A8 84 kilometer volgen: hier rij je opnieuw Oostenrijk binnen. De A1 volgen en laten overgaan in de 10 richting Salzburg. De A10 60 kilometer volgen. Het dorp is makkelijk te bereiken vanaf de snelweg.

De voorziene vier uur rijden wordt door hevige plaatselijke sneeuwval een dikke zeven uur. We hebben sneeuw gevraagd, en sneeuw zullen we krijgen! De wegen kunnen niet op tijd ontdaan worden van hun witte deken. Laat je niet opjagen: rijden in verse sneeuw is gevaarlijk, maar zorgt ook voor een heel speciale sfeer in het landschap en in de camper… Radio Salzburg, speelt nieuwjaars-en kerstliederen die we uit volle borst meezingen. Sfeer verzekerd. Het is gestopt met sneeuwen, en de dag loopt op zijn einde als we de camping bereiken. Ook hier zijn ze gelukkig voorzien op de sneeuw die de camping vannacht zal onderdekken met een wit donsdeken.

Bezienswaardigheden

Dag 4: De volgende morgen is het hele landschap omgetoverd... Alles is wit. We besluiten ervan te profiteren en trekken de wandelschoenen aan. De regio verkoopt zichzelf als een prima bestemming voor wandelaars, ook in de winter. Het zonnige plateau ligt beschermd achter het Tauern-gebergte. Van Camping Mauterndorf naar de skilift is het nog geen 100 meter. We nemen de lift Grosseckbahn, die ons tot aan de Panorama Alm op 2000 meter brengt. Het zicht op het omliggende gebergte maakt de trek naar boven zeker de moeite waard. Van de bescherming door het Tauern-gebergte merken we niet veel: een snijdende wind maakt onze nochtans zonnige wandeling langs de Sonnenhang-weg koud. Diep ingeduffeld genieten we van het kraken onder onze schoenen. We korten de wandeling door de snijdende wind wat in en dalen weer af. Beneden wacht het dorp Mauterndorf en zijn gelijknamige kasteel. Dit uitermate goed bewaarde kasteel kan je in het winterseizoen niet bezoeken, maar wat is het fraai! Eén van zijn laatste bewoners was minder fraai: topnazi Hermann Göring woonde er begin twintigste eeuw en verborg zich er aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, voordat hij zich overgaf aan de Amerikanen. Dit treurige stuk geschiedenis vergeten we snel als we door het mooie Salzburger Land wandelen. De kleine gemeenschap is echt knus. Brood koop je nog bij een echte bakker: grote supermarkten ontbreken hier. Een Italiaans restaurant blijkt een betaalbaar topadres.

Dag 5: De laatste dag vóór onze citytrip binden we de skilatten weer aan. Het Lungau-skigebied omvat Katschberg-Aineck, Grosseck-Speiereck, Fanningberg en Obertauern – allemaal kleine skigebieden voor gezinnen – en zit gebundeld in één skipas. Durvers hebben hier niets te zoeken.

Halte voor de nacht

Nog zo’n juweeltje wat betreft wintercamperen is Camping Mauterndorf. Skigebied op wandelafstand, après-ski aan de campervoordeur, sauna ter beschikking en ga zo maar door! Reserveer steeds goed op voorhand voor een wintercamping. Zeker tijdens de kerst en nieuwjaarsweken zitten ze goed vol.

www.camping-mauterndorf.at & Markt 416 A-5570 Mauterndorf

Dag 6 en 7

De route

We laten het hogere Oostenrijk voor wat het is en zakken af naar de stad van de worsten en de nieuwjaarsconcerten. De zon is sterker van de partij dan in het eerste deel van de week. De sneeuw smelt sneller dan dat wij vorderen. Over de B-95-97-96 naar de S36 in Judenburg. Volg de S36 naar de S6 richting Wenen.

Wij kozen voor Camping Wien West, een van de vier campings in Wenen. De meeste campings zijn ’s winters geopend in deze prachtige stad. Tot onze grote verbazing staan er vooral Italianen op de camping, die naarmate oudejaar dichterbij komt voller en voller loopt. Om de stad te bezoeken laat je de camper staan op de camping. Het openbaar vervoer is goed en correct georganiseerd. Als je langer dan een dag blijft, is de Viennacard een prima oplossing. Daarmee kan je 24, 48 of 72 uur lang gebruikmaken van alle openbaar vervoer, en krijg je korting in heel wat musea. Niet twijfelen: neem de tram, bus en metro.

Bezienswaardigheden

Dag 6: De gesmolten sneeuw heeft de kerstsfeer in de straten van de stad grijzer gemaakt. Het lijkt alsof de kerstman er geen zin in heeft. Maar Wenen bruist en verjaagt deze kleurloosheid met haar grootsheid. Wat een indrukwekkende stad! De parken en paleizen tonen het belang van deze plek in de geschiedenis aan: niet alleen op het gebied van muziek, ook in de wereldpolitiek. Het is al laat op de dag, de avond valt, de honger roept. Tijd om een Weense klassieker te proeven. Eéntje waar ook de kinderen niet moeilijk over doen, dus geen koffiehuizen  – de naam alleen al doet de pubers verveeld kijken –, maar worst, Weense worst. We nemen vanaf de camping eerst bus 52 en dan de metrobaan U4, tot in het hart van de stad.

We stappen af aan de Karlsplatz en wandelen een tiental minuten tot aan het worstenheiligdom aan de Albertinaplatz. Onderweg naar het plein komen we langs de – voor de Weners Wereldbelangrijke! – Staatsopera, een van de beste opera’s van de wereld. Het gebouw aan de Ringstrasse is in neorenaissancestijl opgetrokken. Je kan vanaf daar de worst van onze bestemming al ruiken. Eerst maken we nog een snelle stop in het bureau voor toerisme aan hetzelfde plein, dat open is tot zeven uur ’s avonds. Wenen is een stad die steeds beweegt, en zeer veel te bieden heeft. Altijd zijn er nieuwe tentoonstellingen en uitvoeringen. We komen buiten met twee fijne tips: het Museum van de Illusie blijkt een aanrader voor de kinderen, en naast de worst moeten we ook zeker de schnitzel proberen. Aan de toeristische dienst steken we over naar onze hoofdbestemming vanavond, Würstelstände Bitzinger. Een bezoek aan Wenen kan niet zonder een bezoek aan deze worstenstandjes. Een snelle hap die de late honger stilt, met natuurlijk wat brood en mosterd.

We slenteren verder door Wenen. Zo ervaar je de stad ook op haar mooist: wandelen en je ogen de kost geven. We genieten van de mooi onderhouden pleinen en straten. We wandelen door de oude stad tot aan het MuseumsQuartier. Door het Burggarten Park, een voormalige paleistuin waar Mozart staat te pronken, langs het kunsthistorisch museum dat op zich een dagbezoek waard is, naar het Museumsquartier. Dit afgesloten plein is een mooie eindbestemming voor vanavond. De worst is verteerd. De camper roept.

Dag 7: De tweede dag vullen we met windowshopping en kerstmarkten. Wenen heeft een aantal van die markten, verspreid over de stad, en ondertussen kan je mooi een paar belangrijke plaatsen meepikken. De meeste echte kerstmarkten houden echter vlak voor kerstdag op. Niet getreurd, er zijn nog standjes genoeg met gluhwein, kaarsen en kerstspulletjes op de pleinen en parken. Een aanrader is een stop aan de Michaelerplatz, waar je op een van de paardenkoetsen kan springen. Liever nog nemen wij een gluhwein voor we tot aan de Spaanse School wandelen. (Geef wel je beker terug, want de waarborg is even duur als de drank die erin zit.) Na de Spaanse School keren we om en volgen we de weg van de nieuwjaarsroute. Die loopt dwars door de oude stad en wordt op nieuwjaarsnacht door duizenden feestende mensen afgestapt. De stad verandert dan in één groot openluchtfeest. Achthonderdduizend à een miljoen mensen vieren dan feest in de kou. Voorlopig is het rustiger. De Kohlmarkt, die je in loopt als je de Michaelerplatz in je rug laat, is de chique winkelstraat van Oostenrijk. Blijf even plakken bij de chocoladevitrine van Demel, tussen de chique boetieks van Gucci, Louis Vuitton en Chanel. Deze chocolatier annex topbakker overstijgt met de kerstdagen steevast de kitsch: hier geen schreeuwerig rood en groen, maar verfijnde chocoladekunst. Te mooi om op te eten. Letterlijk.

Je loopt vervolgens rechtdoor tot je aan de hoofdstraat rechts komt en volgt die tot je aan de majustueuze Stephansdom komt. Je zal versteld staan van het aantal broers die Mozart heeft! De meeste van deze verklede gidsen hebben echter niet de genialiteit van de achttiende-eeuwse meester. Laat ze links liggen, geniet van de kerk en de sfeer errond, mede dankzij de overal aanwezige kerstverlichting. De volgende stap is ook links. Maar dan letterlijk. De kinderen hebben genoeg kerken gezien – nochtans was dit pas de eerste! Ze willen naar het Museum van de Illusie. We doen er zonder dat ze het weten nog snel een extra kerk bij: loop via de Goldschmiedgasse rechtdoor tot je automatisch op de Sint-Petruskerk of Peterskirche botst. Ook wit zoals die in Rome, al is dit achttiende-eeuwse barokgebouw iets minder imposant.

Linksaf kom je weer op het pad dat de nieuwjaarsvierders op 31 december volgen. Nog eenmaal rechts, links, rechts en je bent in de Wallnerstrasse waar het Museum van de Illusie zich bevindt. Er staat een massa volk aan de ingang van dit kleine museum. Binnen begrijpen we waarom: dit is een aanrader voor wie met kinderen Wenen bezoekt. Het is lachen en tegelijkertijd iets bijleren. De dag gaat langzaam over in de avond. Nog een laatste wens van de kinderen – of is het een bevel? – wordt uitgevoerd: er moet geschaatst worden. De grootste schaatspiste en kerstmarkt liggen aan het stadhuis, op een kwartiertje wandelen van het museum. De mooiste route heb je als je even op je stappen terugkeert, langs de Kohlmarkt, de Schauflergrasse en het Volksgartenpark om zo in het in kerstlicht badende Rathauspark te komen. Gezelligheid troef hier. Opnieuw gluhwein, schnaps, bier en een ijsschaatsbaan.

Wenen is een topbestemming om de kerst en de nieuwjaarsdagen door te brengen. Slenteren langs de straten, shoppen, eten, drinken en opgaan in de kerstsfeer is het leukste. Natuurlijk kan je van museum naar museum gaan, maar het échte genieten… Dat doe je op straat.

Halte voor de nacht

Campings in grootsteden doen meestal iets minder hun best om topkwaliteit te bieden. Ook met Camping Wien West is het zo. Al is er niets wat niet in orde is: het sanitair is proper, het personeel vriendelijk. Je komt hier om de stad te bezoeken, niet om van de camping te genieten, en dat kan prima met deze camping als uitvalsbasis.

www.campingwien.at & Hüttelbergstraße 80, 1140 Wien

4x voor niet-skiërs

Zowel de Zugspitz Arena als het Langau-skigebied bieden activiteiten aan voor niet-skiërs.

1. Het meest voor de hand liggend én leuk voor jong en oud is sleeën. Beide skigebieden hebben daarvoor aparte ‘Rodelbahnen’. Onderschat de spanning en de snelheid van de verhuurde sleeën niet! Wacht tot na de tocht om aan de après-ski te beginnen.

2. In de Zugspitz Arena kan je ook aan Pistenbully rijden doen. Tenminste, ze zoeken steeds een co-piloot. Trefpunt is de gondel Grubig 2 en Mariabergbahn 1. Voor een volwassene betaal je € 40, voor een kind € 25. En vraag de piloot maar uit! Hoe steil is deze helling? Hoeveel sneeuw verplaats je? Hoeveel pk heeft zo’n bully en is dat meer dan een Formule 1?

www.zugspitzarena.com (Vakantiethema – Meer winter)

3. Op de Katschberg, in skiregio Lungau, kan je je ogen uitkijken aan de mooiste advent-wandelweg van Oostenrijk. Er zijn verschillende stops die telkens een ander kerstthema belichten. Op deze stops wordt er muziek gespeeld, worden artisanale producten getoond... Hier absoluut geen kerstkitsch! Je kan te voet of met de paardenkoets naar de start van de wandeling. Duffel je warm in: de rondgang bezoek je ’s avonds, en dan is het koud. Het is een flinke maar mooie wandeling.

www.katschberger-adventweg.at

4. “Feiern am Berg”: op maandagavonden kan je in restaurant PanoramaAlm reserveren voor de “feesten op de berg”. Neem de gondala voor Camping Mauterndorf tot de top en geniet van een avond met gegrild varken of een kaasfondue. De muzikanten maken met hun vrolijke gezang de maaltijd makkelijker verteerbaar.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer