5x vrij op de boerenbuiten

de pierlapont
5 minuten leestijd

Boerderijvakanties? De provincie West-Vlaanderen spant de kroon. Op een echte vakantieboerderij kan je op adem komen. Bijvoorbeeld Kijkboerderij De Pierlapont in Loppem: hier  worden Hereford runderen gefokt, een oersterk Engels ras. Boer Sam teelt ook maïs, aardappelen, tarwe, erwtjes en boontjes. Via BoerenBed is daar nu ook glamping bijgekomen.

reportage
  • Kamperen

Bij boer Sam logeren al twee Nederlandse families, die er op het ritme van de kinderen en de boerderij hun vakantie beleven. ‘Wij komen amper de boerderij af’, zegt Eveline. Ze komt hier al voor de vierde keer op rij met haar gezin de batterijen opladen. Zoon Gijs (6) speelt met zijn tractors en dochter Niene (8) maakt een ritje met de pony. Haar man Robert bakt het vlees op de barbecue. 

De droom van boerin Els

In de luxe tenten is plaats voor maximaal zes personen. Je hebt er een leefruimte en keuken met daarachter de slaapkamers. Het lijken wel alkoven, mooi ingewerkt in een nis. Het terras vooraan is overdekt. Naast de tent staat de douche met warm water. Het hout voor de barbecue en de kachel is gratis. 

‘Het was altijd al onze droom om ook gezinnen te kunnen ontvangen’, vertelt Els Verhegge, de moeder van boer Sam. ‘Dankzij BoerenBed kunnen wij die droom waarmaken. We bieden de gasten een verblijf aan zoals wij het hier als kind zelf mocht meemaken: de vrijheid van het leven ‘op de buiten’!’ 

Gijs, de zoon van Eveline, is er als de kippen bij om Sam te assisteren met het voederen van de dieren. Alle dieren op de boerderij mogen vrij benaderd worden. ‘Kinderen zijn hier vrij om te gaan en staan waar ze willen’, benadrukt Els. In dit paradijs ravotten de kinderen op een stro-piramide met schommels of spelen ze met de tractor in de zandbak. Verder is er ook het Pierlapad, een 1,5 kilometer lange belevingswandeling door de boerderij. In de honesty bar staat het vol sapjes en zuivelproducten.

Vriendjes maken

Marlies en Peter, hun dochters Dore (4) en Ize (5) en hun hond Roxy komen al voor het tweede jaar op rij naar De Pierlapont, helemaal vanuit Nijmegen. ‘Zo leuk dat de kinderen het hier zo naar hun zin hebben. Dat vrijheidsgevoel is onbetaalbaar. Als gezin komen we herboren thuis en nemen we een pak mooie herinneringen mee.’ Voor hun tent staat een peuterzwembad die ze mee hebben van thuis, vooral om Roxy wat afkoeling te bezorgen. ‘Gisteren zaten ze daar met acht kleuters te watertrappelen, allemaal vriendjes die ze hier op de boerderij leerden kennen.’

De zes glampingtenten worden verhuurd vanaf maart tot het einde van de herfstvakantie.

Kijkboerderij De Pierlapont, Zeedijkweg 23, Loppem (Zedelgem). 


pierlapont.be 

1. De pionier: Hoeve Maedelstede

Camping Maedelstede

Kinderen hebben er de tijd van hun leven! Hoeve Maedelstede was één van de eerste boerderijen om op het actieve landbouwbedrijf vakanties aan te bieden. Je bent er welkom met je eigen tent, caravan of camper of je huurt er een retrocaravan voor 2 à 4 personen. Rondom strekt zich de stille Westhoek uit. Elke staanplek is 80 tot 100 m2 groot en heeft een aansluiting van 4 ampère. Er is een overdekte zandbak en een originele speelstal. Kinderen crossen er op gocarts en tractortjes. Dagelijks rijdt de boerin op de Maedelstedemobiel door het domein, een tractor met een reeks aanhangwagens voor de kinderen. Je kan er de cavia’s en konijnen knuffelen of op stap gaan met de minipaardjes, ze afborstelen, aaien en versieren. 

maedelstede.be

2. Oase van rust: Ferme Dôrloû

grf

Midden in de zacht glooiingen van Pays des Collines ligt de boerderij Dôrloû. Hier wordt al sinds 1990 gewerkt volgens bioprincipes. In deze groene oase worden groenten geteeld en vleeskoeien, varkens, schapen, lammeren en legkippen gehouden. Van de appels uit de boomgaard wordt in de herfst heerlijk geperst. De binnenkoer is als een dorpsplein met een bakkerij, beenhouwerij, kruidenwinkel, ontvangstzaal en gîte. De minicamping achter de hoeve telt twaalf plaatsen, waarvan acht met elektriciteit. Er is een sanitair blok met douches met warm water. Zowel tenten als caravans en campers zijn er welkom tussen 15 maart en 15 oktober.

fermedorlou.be

3. Perfecte uitvalsbasis: Biej Bôkke

biej bokke

In het meest noordoostelijke punt van ons land ligt het dorpje Kessenich in de Maasvallei. Thijs en Martine van de hoeve Biej Bôkke telen verschillende soorten kolen en rapen er dagelijks honderden vrije uitloop eieren van hun kippen. De boerderijcamping biedt plaats aan veertien staanplaatsen met elektriciteit voor tenten, caravans of campers. Het sanitaire blok bevat ook douches met warm water. In de hoeveautomaat kan je terecht voor kakelverse eieren, fruit en groenten. Kinderen kunnen een handje helpen om in de grote grasweide eieren te rapen en af en toe mogen ze er ook mee op de tractor. Rondom strekken zich de grote Maasplassen uit. Het witte stadje Thorn ligt op een boogscheut, perfect te voet of met de fiets te bereiken via het fietsroutenetwerk dat voor de deur passeert.

biejbokke.be

4. Prachtig panorama: Ferme Klein Rost

Ferme Rost

Beho, een deelgemeente van Gouvy, ligt in de Hautes Ardennes. De wandel- en fietsmogelijkheden zijn hier eindeloos. De camping van boerderij Klein Rost ligt op een helling op zo’n 500 meter hoogte en heeft prachtige vergezichten op de vallei. Je vindt er een twintigtal schaduwrijke plekken voor de tent, camper of caravan. Verwacht geen speelplein of extra activiteiten voor kinderen... Hier zijn zowel kinderen als volwassenen welkom om back to basics op vakantie te komen. Boerin Valérie onderhoudt er honderden vrije uitloop kippen. In de weide grazen schapen. In de nogal groot uitgevallen moestuin worden het hele jaar door groenten gekweekt.

kleinrost.be

5. De sfeer van de boerenbuiten: Camping ’t Houtland

camping houtland

Het krekengebied in het Meetjesland is de ideale plek om op adem te komen. Minicamping ’t Houtland in Assenede verrijst er elk jaar als pop-up op het gemengde landbouwbedrijf van Günther en Hilde en Geert en Sarah, twee gezinnen die het samen ouderlijke bedrijf verderzetten. Vanaf mei tot eind augustus biedt het grasgroene gazon plaats voor acht ruime staanplaatsen voor een tent, mobilhome, camper of caravan. Er is ook een sanitair blok met douches. Je kan er fietsen huren en op aanvraag leidt de boer je graag rond op zijn boerderij. 

campingthoutlandassenede.weebly.com.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer