Wandelen in de Eifel

3 minuten leestijd

Het Duits-Luxemburgse NaturWanderPark delux verbindt de Duitse Eifel met de Luxemburgse regio's Éislek en Mullerthal. Het prachtige landschap verdient het om te worden ontdekt. Naast grillige rotslandschappen en diepe ravijnen vind je er idyllische riviervalleien, uitgestrekte bossen en leuke dorpjes. Hier hebben zeldzame dieren en planten nog voldoende ruimte. De verschillende landschapstypes kun je het beste ontdekken tijdens een wandeling op een van de premiumwandelroutes die dit jaar hun 10-jarig jubileum vieren. Ook voor gezinnen heeft deze streek verrassend veel te bieden. 

reportage
  • Wandelen

NaturWanderpark delux 

De naam NaturWanderPark delux staat zowel voor de uitstekende wandelmogelijkheden als voor DEutschland en LUXemburg. Tien jaar geleden werd het startsein gegeven voor dit grensoverschrijdende wandelparadijs. Inmiddels zijn er 24 premiumrondwandelingen uitgezet in de Südeifel, de Luxemburgse Ardennen en de streek Müllerthal – Kleine Luxemburger Schweiz. De routes zijn tussen de 9 en 30,2 kilometer lang. Er zijn gemakkelijke routes voor het hele gezin en pittige tochten met behoorlijke hoogteverschillen voor de geoefende wandelaar. 

Grillige rotsformaties en kronkelende riviertjes 

De rotsformaties op de 17,4 kilometer lange Felsenweg 6 – Teufelsschlucht zijn indrukwekkend. Het hoogtepunt is de reusachtige, met mos begroeide rotsspleet waaraan de route haar naam dankt. Uniek is ook de Felsenweiher, een vijver die wordt omringd door rotswanden met nissen en grotten. Vanaf het weidse Ferschweiler Plateau kun je tot aan Echternach in Luxemburg kijken. Deze wandeling behaalde in 2021 de tweede plek bij de verkiezing van de mooiste wandelroute van Duitsland. 

Het Irsendal is bijzonder idyllisch. In het voorjaar worden de hellingen bedekt met bloeiende brem. Ontelbare insecten en vlinders komen op dit ‘Eifelgold’ af. Er zijn bijvoorbeeld 544 verschillende soorten vlinders geteld. De insecten trekken veel vogels, muizen, vossen en egels aan. Het 19,6 km lange wandelpad Eifelgold-Route volgt de wandelaar smalle veldwegen en bospaden dwars door dit natuurparadijs. 

Wandelen bij het drielandenpunt van Duitsland, Luxemburg en België

Op de 13 kilometer lange Muße-Pfad Nat‘Our Route 1 loop je eerst langs de Duitse oever van de Our naar Tintesmühle en vervolgens langs de Luxemburgse oever weer terug naar het startpunt in Ouren. Hier staat het Europamonument, dat herinnert aan de ondertekening van het Verdrag van Rome in 1957. Het Ourdal is hier smal en steil; de meanderende rivier heeft zich met moeite een weg gebaand door het leisteengebergte. De enige klim in deze gemakkelijke wandelroute is naar de Königslei. Hier heb je een prachtig uitzicht over de bossen en de riviervallei. 

Perfect voor een vakantie met het hele gezin 

De Südeifel heeft een heleboel in petto voor gezinnen met kinderen. De enorme Tyrannosaurus Rex is slechts een van de 160 dinosauriërs die je in het Dinosaurierpark Teufelsschlucht kunt bewonderen. De replica’s van deze oerdieren zijn zo bedrieglijk echt dat je ze bijna hoort brullen. Het is geen toeval dat het park juist hier is aangelegd, want zo´n 400 miljoen jaar geleden, toen hier een tropische zee lag, leefden de giganten uit de oertijd in deze contreien. Op het Sprookjespad in Bollendorf kunnen kinderen vanaf 4 jaar op zoek gaan naar koning Bollybur en prinses Bollonia. Bij oudere kinderen is een kanotocht op de Sûre populair. Eifelpark Gondorf is een coole mix van attractie- en dierenpark. Na een ritje in de achtbaan of de wildwaterbaan, sta je oog in oog met beren en wolven. 

Een toffe overnachtingsplek in de buurt van al deze attracties vind je in het prijswinnende destinature Dorf Südeifel. Midden in de natuur ligt een klein dorpje met hippe en slim ingerichte houten blokhutten met een eigen terras. Er is een bistro met lekker biologisch eten en drinken. Voor de kids zijn er speeltoestellen; voor de ouders een outdoor-sauna en hot tubs. 

Meer informatie: eifel.info/nl en naturwanderpark.eu/nl 

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer