Kris kras door Turnhout naar brouwerij Het Nest

We maken kennis met ’n Kempisch Bier en z’n brouwerij. Op onze weg naar Brouwerij Het Nest leren we Turnhout kennen, de hoofdstad van de Kempen (of is dit Herentals?). Een bruisende provinciestad met interessante musea, een indrukwekkende waterburcht, een overvolle evenementenagenda, gezellige winkelstraten en talrijke cafés en restaurants. Turnhout geniet bovendien internationale bekendheid als wereldcentrum van de speelkaart.

De brouwerij had oorspronkelijk als naam Hobbybrouwerij Het Nest en ontstond uit een groep vrienden uit de omgeving van Turnhout die in 2000 de bierproefclub Orde van de Zatte Mus oprichtten. Enkelen volgden een cursus bier brouwen en een kleine brouwinstallatie werd aangekocht. Eind 2006 werd een eerste proefbrouwsel gemaakt. Sindsdien wordt regelmatig geëxperimenteerd. In 2007 werd een eerste blijver geproduceerd, dat later de naam Schuppenboer zou krijgen. Omdat het zo succesvol was, werd besloten het elders grootschaliger te laten brouwen. Dit is het systeem dat Het Nest lange tijd bleef hanteren: er werd geëxperimenteerd tot een recept op punt stond. Dan werd een brouwopdracht gegeven aan een grotere brouwerij. In 2015 verhuisde de brouwerij van Turnhout naar Oud-Turnhout, waar een grote brouwinstallatie werd geïnstalleerd.

Omdat de thuisbasis van Het Nest Turnhout is, de stad van de speelkaarten, werd gekozen om de naam van de bieren daar direct aan te verbinden. Het doel is om een grote straat in bieren op de markt te brengen: 10, boer, dame, heer en aas. De bieren worden verkocht in verschillende landen en continenten. Sinds 2017 worden de bieren ook verkocht in Brazilië, waar ze gebrouwen worden door een plaatselijke brouwerij. In augustus 2018 lanceerde Brouwerij Het Nest voor het eerst bieren in blikjes. Het betreft de Pokerface en het Kelderbier, twee bieren met een laag alcoholpercentage. Omdat de brouwerij geen eigen installatie heeft om bier in blik te bottelen, werd een mobiele bottelinstallatie uit Luxemburg gehuurd.

Praktisch

Wanneer vindt de activiteit plaats
zaterdag 22 februari 2020 - 13:00
Praktische info

We vertrekken met de trein van 13h10 in Lier. Met de auto kan ook. Dan moet je om 13h45 vooraan aan het station van Turnhout staan. Na aankomst in Turnhout hebben we een wandeling van een 5 km, kris kras door Turnhout en met een woordje uitleg over de bezienswaardigheden.

Om 15h30 beginnen we met een 90 minuten durend brouwerijbezoek waar we worden ondergedompeld in de wondere wereld van het bier. Er wordt begonnen met het schenken van een bier waarna men het kort heeft over het ontstaan van de brouwerij. Daarna een voorstelling van de gebruikte ingrediënten en een uitgebreide toelichting van het productieproces in de brouwzaal.

Uiteraard zullen wij na de rondleiding proeven hoe zij de theorie in de praktijk hebben omgezet. Dit doen we met een proeverij van 3 bieren naar keuze (15cl). Er is ook de mogelijkheid om bieren aan te kopen.

Vervolgens terug naar het station, met wat ommetjes door Turnhout (3,5 km) waar we de trein hopen te halen van 18h17 wat ons even voor 19h00 terug in Lier doet belanden.

Waar vindt de activiteit plaats
Provincie Antwerpen
Lokaal of vertrekplaats
NMBS-station Lier
Leopoldplein, 32
2500 Lier

Deelname-informatie

Deelnemers
15 - 45
Deelnameprijs leden
€10.00
Deelnameprijs niet-leden
€ 10.00
Deelnameinformatie
  • Zaterdag 22 februari – afspraak 13h00 – Perron 4 van het station van Lier
  • Inschrijven vóór 15 februari 2020 dmv overschrijving van 10 € pp met vermelding van ‘het Nest’ + namen deelnemers + mailtje naar PasarSKW .
  • Men zorgt zelf voor z’n treinticket.
  • Iedereen is van harte welkom, maar enkel de leden van Pasar Nationaal zijn verzekerd.

Contactpersoon

Contactpersoon
Jan Kersemans
PasarSKW@gmail.com
0473 636 023
Georganiseerd door

 

 

 

Word Pasar-vrijwilliger

Zoek je een nieuwe uitdaging in je vrije tijd? Dan is vrijwilliger worden bij Pasar iets voor jou.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor jouw gepersonaliseerde nieuwsbrief

Word Pasar lid

Word nu lid en geniet van alle ledenvoordelen

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!