Fietsen in de ruime omgeving van Beerzel

Deze fietstocht van ongeveer 45 km vertrekt in Beerzel en we fietsen door de gemeentes Heist-Goor, Begijnendijk, Houtvenne, Hulshout, Booischot, Heist o/d Berg en Berlaar-Heikant. We fietsen over autoluwe en autovrije wegen, af en toe eens onverhard.

We komen de volgende bezienswaardigheden en natuurgebieden tegen:

Het Pelgrimhof is een middeleeuws leengoed met een deels omgracht bosrijk park, gelegen nabij de grens met Beerzel.  De benaming Pelgrimhof gaat terug tot begin 14de eeuw, toen het goed in leen werd gehouden door Pelgrim Tucbake. Deze benaming komt voor het eerst voor in akten van 1412. Het complex werd vermoedelijk gebouwd als hof van plaisantie rond het midden van de 17de eeuw.

De Herebossen behoorden vroeger toe aan de familie de Merode van Westerlo, en zijn gelegen tussen Hulshout en Booischot. Het landschap werd van oudsher gedomineerd door beemden langsheen de Grote Nete en de Steenkensbeek en een langgerekte bosstructuur net ten noorden van de Nete. Vandaag herkennen we in dit landschap nog steeds deze mooi bewaarde beemden, de langgerekte bosstructuur en de sterk kronkelende loop van de Steenkensbeek. In 1985 werd het Vlaamse gewest eigenaar van bijna 61 ha. Door de aankoop nam de oppervlakte openbaar bos in deze regio aanzienlijk toe. Het merendeel van het bos bestaat uit loofhout. Naast inlandse eik komt veel Amerikaanse eik en populier voor. Er wordt gestreefd naar een grotere  verscheidenheid in het loofhout. De populier zal grotendeels vervangen worden.

Hof Ter Laken is een kasteel in neorenaissancestijl, dat in zijn huidige vorm gebouwd werd in 1870. In het park van 30 hectare pronken ook een remise, een boswachterswoning, de vroegere ijskelder en een deels ommuurde moestuin en boomgaard. Het domein wordt doorkruist door de Molenbeek en verschillende andere “laken” of kleinere waterlopen waaraan het landgoed haar naam dankt. Het geheel is omgeven door bossen en graslanden. De statige toegangsdreef en de ligging langs de mooi meanderende Grote Nete maken het plaatje compleet.

Praktisch

Wanneer vindt de activiteit plaats
zondag 9 mei 2021 - 14:00 tem 17:30
Waar vindt de activiteit plaats
Provincie Antwerpen
Lokaal of vertrekplaats
Sint-Remigiuskerk
Beerzelplein
2580 Beerzel (Putte)

Deelname-informatie

Deelnameprijs leden
€0.00
Deelnameprijs niet-leden
€ 1.00
Deelnameinformatie
  • Leden van Pasar Nationaal zijn automatisch verzekerd via hun lidmaatschap.
  • Niet-leden betalen een kleine bijdrage voor de verzekering. 
  • Graag vooraf inschrijven met een mailtje naar PasarSKW@gmail.com

Contactpersonen

Contactpersoon
Rudy Liekens
PasarSKW@gmail.com
0476 342 825
Georganiseerd door

 

 

Extra contactpersonen
Contactpersoon:
Simonne Geens

0474 528 989

 

Word Pasar-vrijwilliger

Zoek je een nieuwe uitdaging in je vrije tijd? Dan is vrijwilliger worden bij Pasar iets voor jou.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor jouw gepersonaliseerde nieuwsbrief

Word Pasar lid

Word nu lid en geniet van alle ledenvoordelen

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!