Fietsen door het Dijleland : Bertem - Heverlee - Tervuren - Bertem

Regionaal Landschap Dijleland is een landschap in de Belgische provincie Vlaams-Brabant en maakt deel uit van de Groene Gordel. Het is gelegen tussen Brussel en Leuven. We fietsen  hoofdzakelijk langs verkeersarme wegen, dreven en paden.

Op deze tocht passeren we verschillende bezienswaardigheden:

 • Het kasteel van Arenberg is een kasteel in Heverlee, deelgemeente van Leuven. Het gebouw dat er nu staat werd opgetrokken in de 16de eeuw, maar onderging wijzigingen in alle daaropvolgende eeuwen (tot en met de 21ste eeuw). De architectuur is grotendeels Vlaams-traditioneel met een combinatie van baksteen en zandstenen raamkozijnen. Daarnaast heeft het gebouw ook elementen uit de late gotiek, renaissance en neo-gotiek (19de eeuw).
 • Duisburg is gelegen aan de rand van het Zoniënwoud. Het opvallendste kenmerk van de Sint-Katharinakerk is de getrapte vorm van koor, kruisbeuk en schip, een gevolg van de opeenvolgende bouwactiviteiten. Zoals alle kerken uit de Voervallei heeft deze Sint-Katharinakerk een Romaanse onderbouw (12de eeuw). Het gotische koor werd toegevoegd in 1263 en is hoger dan het romaanse schip. De kruisbeuk werd aangebouwd tussen 1350 en 1400 terwijl de torenspits dateert uit 1626-1628. Opvallend zijn de 14de eeuwse muurschilderingen.
 • Op een boogscheut van het drukke Brusselse Gewest vind je het Park van Tervuren – ook wel Warande genoemd. Het is één van de Vlaamse toegangspoorten tot het Zoniënwoud. De monumentale overblijfselen van een rijk verleden geven extra flair aan deze groene oase. Een wandeling tussen majestueuze eiken en beuken, langs elegante Franse tuinen, vijvers en bloemperken, is een verademing na een dag in het drukke Brussel.
 • In de 16de eeuw kreeg ook Bertem te kampen met godsdiensttwisten. De pastorij werd geplunderd en was onbewoonbaar. In 1631 werd er uiteindelijk een nieuwe pastorij opgetrokken in de Vossenstraat. Om het gebouw te beschermen werd er 10 jaar later een gracht omheen gegraven. Het mocht niet baten, want in 1691 werd de schuur toch nog platgebrand door Franse troepen. De pastorij werd verbouwd. De werken waren voltooid in 1770 zoals de datum boven de deur getuigt. Het resultaat was een fraai Lodewijk XVI-gebouw. Dankzij de mooie tuin had de pastorij de allures van een landhuis. Het is dan ook meer dan terecht dat het hele complex (met wagenhuis, poortgebouw, muur en gracht) sinds 1993 beschermd is.

Praktisch

Wanneer vindt de activiteit plaats
zondag 5 mei 2019 - 14:00
Praktische info
 • Lengte fietstocht : 41 km.Opgelet, af en toe is het klimmen geblazen!
 • Vertrek : Parking Gemeenteplein, Gemeenteplein, 3060 Bertem   -   Gps coördinaten : N 50°51’48” - O 04°37’45”

 

 

Waar vindt de activiteit plaats
Provincie Vlaams-Brabant
Lokaal of vertrekplaats
Parking Gemeenteplein
Gemeenteplein 1
3060 Bertem

Deelname-informatie

Deelnemers
3 - 999
Deelnameprijs leden
€0.00
Deelnameprijs niet-leden
€ 1.00
Deelnameinformatie
 • Iedereen is van harte welkom, zowel leden als niet leden.
 • Leden Pasar Nationaal zijn automatisch verzekerd.
 • Voor de fietstochten sluiten we een ook een verzekeing af voor de niet-leden. Hiervoor vragen we aan de niet-leden een financiële tegemoetkoming van 1 € pp.

Contactpersoon

Contactpersoon
Rudy Liekens
Rudy.liekens@gmail.com
0476 342 825
Georganiseerd door

 

 

 

Word Pasar-vrijwilliger

Zoek je een nieuwe uitdaging in je vrije tijd? Dan is vrijwilliger worden bij Pasar iets voor jou.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor jouw gepersonaliseerde nieuwsbrief

Word Pasar lid

Word nu lid en geniet van alle ledenvoordelen

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

 • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
 • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
 • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
 • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
 • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!