Kortoren fietsroute - GEANNULEERD (corona)(Geannuleerd)

Vandaag fietsen we in en rond Retie, ook wel het Kortoren dorp genoemd. 

Vanwaar de spotnaam Kortoren voor de inwoners van Retie? Is dan iedere Retienaar voorzien van een exemplaar van bescheiden tot zeer bescheiden afmetingen? De praktijk wijst toch uit dat er heel wat uitzonderingen zijn op die algemene regel. Folklorist Pieter Jozef Cornelissen (1866-1942) schrijft daaromtrent: ‘Volgens den rechtsgeleerde Damhouder, die voor meer dan driehonderd jaar schreef, was het eertijds in geheel de uitgestrektheid van Vlaanderen en Brabant het gebruik het oor af te snijden of te korten van diegenen, welke de tweede maal voor diefstal veroordeeld werden.’ Een vrij drastische manier lijkt het ons om ‘onverbeterlijken’ tot inkeer te brengen. Alhoewel, dreigen ‘goedmenenden’ soms niet de kinderen ‘de oren af te snijden’ om hen tot betere gedachten te brengen?

Naast die verklaring zijn er ook andere in omloop. Ze variëren van het inkorten van de oren van tegenstrevers uit de buurgemeenten wanneer het tot rellen kwam, tot het inkorten van de eigen oren uit hoogmoed om niet op een ezel te lijken. De folklorist J. Th. De Raedt koos voor de laatste optie, want hij merkt terecht op dat, in geval het zou gaan om het inkorten van de oren van de tegenstrevers, het eerder deze laatsten zouden zijn waarop de spotnaam van toepassing zou zijn. Hij schrijft in Les Sobriquets des Communes belges (De bijnamen van de Belgische gemeenten). Wij vertalen: ‘De folkloristen verschillen van mening over de vraag waarom de inwoners van Retie met de zeer suggestieve naam van kortoren (‘courtes oreilles’) bestempeld worden. Sommigen onder hen veronderstellen dat het hier gaat om een barbaars gebruik, dat eertijds van toepassing was in deze keurige Kempense gemeente. Zij zouden de gewoonte gehad hebben de oren van hun rivalen uit de buurgemeenten in te korten bij ruzies die, in de goede oude tijd, traditioneel zouden geweest zijn bij feestelijkheden.’

Anderen huldigen een minder onaangename uitleg. Men zou de Retienaren Kortoren noemen omdat ze geen “ezels” waren, maar eerder zeer intelligente mensen. Die flatterende uitleg lijkt ons een oud gezegde in de Kempen te bevestigen: Er is maar één Retie.’

bron

Praktisch

Wanneer vindt de activiteit plaats
zondag 7 juni 2020 - 13:30
Praktische info

40 km

gps: 51°18'35.3"N 5°00'09.5"E

geen voorafgaande inschrijving

Waar vindt de activiteit plaats
Provincie Antwerpen
Lokaal of vertrekplaats
Kerk Zwaneven
Steenweg op Mol
2360 Oud-Turnhout

Deelname-informatie

Deelnameprijs leden
€0.00
Deelnameprijs niet-leden
€ 0.00

Contactpersoon

Contactpersoon
Rudy Cnaeps
rudy.cnaeps@scarlet.be
0494 57 08 90
Georganiseerd door

 

 

 

Word Pasar-vrijwilliger

Zoek je een nieuwe uitdaging in je vrije tijd? Dan is vrijwilliger worden bij Pasar iets voor jou.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor jouw gepersonaliseerde nieuwsbrief

Word Pasar lid

Word nu lid en geniet van alle ledenvoordelen

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!