Kris Kras door Vosselaar

Deze fietsroute is in de week van de vrije tijd beschikbaar op RouteYou

We sluiten de week van de Vrije Tijd af met een een aangename fietstocht kris kras in en rond Vosselaar. 
We fietsen langs een aantal bekende plaatsen zoals de Looypaal, de Konijnenberg, Giels Bos, Janssen Pharmaceutica, Lilse Bergen, Molen van Gierle, enz...... 

Vosselaar
Er is voor het eerst sprake van Vosselaer in 1356. Later werd het Vosselaer (1356), Vorsterlaer (1383), Voirsselaar (1447), Vosselaer (1560) tot het in 1930 zijn huidige naam Vosselaar kreeg. De naam zou verwijzen naar een open plaats in het bos (= laar) waar vossen leven.  Een andere mogelijke verklaring is dat de “Vorsel”-namen afgeleid zouden zijn van “vork”, een oude benaming voor de den.  Dit zou een verwijzing betekenen naar het naaldbos, het meest geplante bostype in de streek.

Konijnenberg
Midden in het centrum van Vosselaar ligt een opmerkelijke groene zone: de Konijnenberg.
Deze sikkelvormige landduin ligt 36,33 meter boven de zeespiegel, wat hem tot de hoogste stuifduin van de Antwerpse Kempen maakt.  De Konijnenberg ligt uitgespreid over een lengte van 700 meter en een breedte van 70 tot 120 meter.  De hoogte van deze stuifduin van donkergele zavel wordt aangeduid met een hoogtepaal.
De berg en zijn groene omgeving (18 ha) werden door “Monumenten en Landschappen” beschermd en behoren grotendeels toe aan de gemeente.  De toegang tot het domein is dan ook vrij.
De Konijnenberg is zowel ’s zomers als in de winter een speelterrein voor groot en klein.
Af en toe worden er ook activiteiten georganiseerd. De berg is dan ook niet voor niets hét uithangbord van Vosselaar!

De vos in Vos-selaar
Iets minder hoog (30 meter) is de Looypaal of Vossepaal, de scheidingspaal tussen drie gemeenten.  Deze eeuwenoude grenspaal heeft als aanduidingen een T (Turnhout) en B (Beerse) en voor Vosselaar zelf ligt er een sierlijke vossenstaart bovenop.  De vos is dan ook een mascotte voor de gemeente: zo kan men bij het onthaal van het gemeentehuis ‘chocoladen voskes’ kopen.  Dit zijn chocolaatjes met het embleem van een vos.

‘Messentrekkers’
De inwoners van Vosselaar zijn ook gekend als ‘messentrekkers’.  De oorsprong van deze bijnaam ligt op de Heieindekermis: iedere Vosselarenaar had wel ‘ne frank’ bij en een mes.
Een van die messentrekkers was bosbeheerder (‘boshuer’) Adriaen Ghys die in de eerste helft van de 17de eeuw dennen zaaide om verdere bestuiving van de zandige bodem tegen te gaan en ervoor te zorgen dat de dorpskom van Vosselaar gevrijwaard bleef.  Daarmee was de man een echte pionier, want het was pas in de tweede helft van de 18de de Overheid werd geadviseerd om de heide te herbossen.  Het bos waarin hij de mastbomen zaaide, het Grotenhoutbos, bestaat nog steeds en is sinds 2000 eigendom van het Vlaams Gewest.

bron

Praktisch

Wanneer vindt de activiteit plaats
zondag 9 mei 2021 - 13:30
Praktische info

42 km

Je kan deze fietsroute in de week van de Vrije Tijd (2-9 mei 2021) individueel fietsen. Klik hiervoor op de routebeschrijving op RouteYou
Je kan ook deelnemen aan de groepstour op 9 mei.
We fietsen in groepjes van maximum 25  personen, overeenkomstig de nieuwe coronamaatregelen vanaf 8 mei 2021. 
vertrek: parking Hertoginnedal - Brugstraat 25 - Turnhout 
gps startplaats: 51°19'34.6"N     4°55'41.5"E
vertrekuur: 13.30u 

routekaart   roadbook  gpx   gids

Waar vindt de activiteit plaats
België
Lokaal of vertrekplaats
Hertoginnedal
Brugstraat
2300 Turnhout

Deelname-informatie

Deelnameprijs leden
€0.00
Deelnameprijs niet-leden
€ 0.00

Contactpersoon

Contactpersoon
R Broeckx
pasarturnhout@gmail.com
0476548815
Georganiseerd door

Word Pasar-vrijwilliger

Zoek je een nieuwe uitdaging in je vrije tijd? Dan is vrijwilliger worden bij Pasar iets voor jou.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor jouw gepersonaliseerde nieuwsbrief

Word Pasar lid

Word nu lid en geniet van alle ledenvoordelen

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!