Kris Kras door Vosselaar

Vanaf 8 mei worden de corona-maatregelen versoepeld en kunnen we weer in groepjes van maximaal 25 personen gaan fietsen. 
Deze fietstocht is de afsluiter van de week van de Vrije Tijd (2-9 mei).
Om deel te nemen moet je akkoord gaan met het draaiboek ivm corona-maatregelen. 
We fietsen kris kras in en rond Vosselaar langs en onderweg houden we op enkele plaatsen halt en geven meer uitleg over o.a. 

  • Looypaal en de Vos van Vos-selaar
  • Ontstaan van Vosselaar
  • De Vosselaarse messentrekkers
  • Konijnenberg
  • Giels Bos
  • Lilse Bergen
  • In Stormen Sterk (graanwindmolen)
  • Grotenhoutbos

Je kan met ons mee fietsen op 9 mei of je kan ook individueel gaan fietsen. 
Deze fietsroute is in de week van de vrije tijd beschikbaar op RouteYou

De vos in Vos-selaar - Looypaal
Iets minder hoog (30 meter) is de Looypaal of Vossepaal, de scheidingspaal tussen drie gemeenten.  Deze eeuwenoude grenspaal heeft als aanduidingen een T (Turnhout) en B (Beerse) en voor Vosselaar zelf ligt er een sierlijke vossenstaart bovenop.  De vos is dan ook een mascotte voor de gemeente: zo kan men bij het onthaal van het gemeentehuis ‘chocoladen voskes’ kopen.  Dit zijn chocolaatjes met het embleem van een vos.

Vosselaar
Er is voor het eerst sprake van Vosselaer in 1356. Later werd het Vosselaer (1356), Vorsterlaer (1383), Voirsselaar (1447), Vosselaer (1560) tot het in 1930 zijn huidige naam Vosselaar kreeg. De naam zou verwijzen naar een open plaats in het bos (= laar) waar vossen leven.  Een andere mogelijke verklaring is dat de “Vorsel”-namen afgeleid zouden zijn van “vork”, een oude benaming voor de den.  Dit zou een verwijzing betekenen naar het naaldbos, het meest geplante bostype in de streek.

‘Messentrekkers’
De inwoners van Vosselaar zijn ook gekend als ‘messentrekkers’.  De oorsprong van deze bijnaam ligt op de Heieindekermis: iedere Vosselarenaar had wel ‘ne frank’ bij en een mes.
Een van die messentrekkers was bosbeheerder (‘boshuer’) Adriaen Ghys die in de eerste helft van de 17de eeuw dennen zaaide om verdere bestuiving van de zandige bodem tegen te gaan en ervoor te zorgen dat de dorpskom van Vosselaar gevrijwaard bleef.  Daarmee was de man een echte pionier, want het was pas in de tweede helft van de 18de de Overheid werd geadviseerd om de heide te herbossen.  Het bos waarin hij de mastbomen zaaide, het Grotenhoutbos, bestaat nog steeds en is sinds 2000 eigendom van het Vlaams Gewest.
bron

Konijnenberg
Iedereen die in Vosselaar woont of in één van de buurgemeenten, kent de Konijnenberg. Die staat zowat symbool voor de gemeente. Met een hoogte van 36 meter, is het de hoogste stuifduin van de Antwerpse Kempen. De heuvel zelf ligt uitgestrekt over een lengte van 700 meter en een breedte tot 120 meter.
Eindelijk weten de inwoners van Vosselaar hoe oud hun Konijnenberg nu werkelijk is. Volgens een nieuw wetenschappelijk onderzoek van de universiteit Gent zou de duin dateren van 1400. Dat is niet zo oud als sommigen hadden verwacht. 
Het stukje natuur in het centrum van de gemeente heeft nochtans een rijke geschiedenis. Die is niet zo voor de hand liggend als de meesten denken. "Dit is geen duin uit de ijstijd, zoals er wel andere in de Kempen liggen". In de laatste ijstijd ontstonden in deze regio duinen door zand dat ophoopte, maar dit is iets anders. Het is een randwalduin. Dat is een verhoogde houtkant die aangelegd werd tussen de akkers en de heide, om het zand van de heide tegen te houden. Bij hevige wind kon het zand op de akkers waaien. Om dat tegen te gaan, begonnen de boeren in 1400 met de aanleg van de Konijnenberg. Tot begin 19de eeuw bleef de konijnenberg daarvoor bedoeld. Toen later de akkers verdwenen, is het een recreatiezone geworden en een toeristische trekpleister.
In 1980 werden de 18 hectare stuifduin als beschermd landschap opgenomen en sindsdien doet de Konijnenberg dienst als speelruimte voor kinderen en als wandel- en fietszone.

Giels Bos
Het Giels Bos is een instelling die kinderen en volwassenen met een beperking een veilige en geborgen thuis wil bezorgen. Zo stellen ze hen in staat een eigen leven uit te bouwen en hun dromen na te jagen. 
Het GielsBos biedt de mogelijkheid om langdurig of voor een korte periode te verblijven in één van dewoningen. Dit kan voltijds of enkele dagen per week.
Gespreid over 5 verschillende locaties, vind je in Het GielsBos 36 woningen met elk een eigen karakter, waar ze wonen in kleine groepjes van 6 tot 10 personen. 
Meer info

Lilse Bergen
De Lilse Bergen is een recreatiedomein, gelegen in Gierle, een deelgemeente van Lille. De zwemvijver, ligweide en een mega grote speeltuin garanderen je een avontuurlijk dagje uit, waar kinderen naar hartelust kunnen ravotten.
De Lilse Bergen is tevens een 4-sterren camping waar je met een je tent, caravan of camper terecht kan. Of geniet van je vakantie in een huuraccomedatie, zoals stacaravan, tipi-of safaritent, foorwagen, kampeerhut, watertent of boomhut. 

In Stormen Sterk
De graanwindmolen 'In stormen sterk' staat in Gierle. Het is een stenen grondzeiler, type buitenkruier. De wieken worden van op de begane grond opgezeild en langs buiten door middel van een kruihaspel naar de wind gezet. Met een spanwijdte van 26,5 meter is het één van de grootste molens in het land.
De molen draaide voor het eerst op kerstdag 1500. De molen werd 2x door brand vernield en eenmaal door een orkaan omver geblazen. Telkens werd de molen heropgebouwd. 
De molen is elke laatste zondag van de maand open. 
meer info

Grotenhoutbos
Het Grotenhoutbos was een jachtgebied voor de hertogen van Brabant, later heren van Turnhout. Dit bosdomein - een groot, aaneengesloten, bosrijk gebied in een gaaf, open landbouwgebied - is het enige oud boscomplex van die grootte in de Kempen dat minstens sinds de middeleeuwen aanwezig is gebleven. In het bos komen kwetsbare oude vegetaties voor met zeldzame planten gebonden aan een bosmilieu.
meer info

 

Praktisch

Wanneer vindt de activiteit plaats
zondag 9 mei 2021 - 13:30
Praktische info

42 km
Je kan deze fietsroute in de week van de Vrije Tijd (2-9 mei 2021) individueel fietsen. Klik hiervoor op de routebeschrijving op RouteYou
Je kan ook deelnemen aan de groepstour op 9 mei.
We fietsen in groepjes van maximum 25  personen, overeenkomstig de nieuwe coronamaatregelen vanaf 8 mei 2021. 
vertrek: parking Hertoginnedal - Brugstraat 25 - Turnhout 
gps startplaats: 51°19'34.6"N     4°55'41.5"E
vertrekuur: 13.30u 

routekaart   roadbook  gpx   gids

Om alle in goede banen te leiden, vragen wij wel om vooraf in te schrijven.
Inschrijvingsformulier

Waar vindt de activiteit plaats
België
Lokaal of vertrekplaats
Hertoginnedal
Brugstraat
2300 Turnhout

Deelname-informatie

Deelnameprijs leden
€0.00
Deelnameprijs niet-leden
€ 0.00

Contactpersoon

Contactpersoon
R Broeckx
pasarturnhout@gmail.com
0476548815
Georganiseerd door

 

 

 

Word Pasar-vrijwilliger

Zoek je een nieuwe uitdaging in je vrije tijd? Dan is vrijwilliger worden bij Pasar iets voor jou.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor jouw gepersonaliseerde nieuwsbrief

Word Pasar lid

Word nu lid en geniet van alle ledenvoordelen

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!