Met de Spoorfiets naar het Militair Vliegveld van Brasschaat.

Mag niet doorgaan wegens Brandgevaar : Code Rood

1. Kapellen -> Brasschaat duur: ongeveer 60 min

Klaar voor vertrek? Neem plaats op een spoorfiets en trap zo’n 5 km van het vertrekpunt naar het militair vliegveld van Brasschaat. De spoorlijn - die zelf door het leger werd aangelegd en gebruikt - loodst je langs verschillende militaire restanten in het landschap. Zo ligt het vertrekpunt van de spoorfietsen vlakbij het fort van Kapellen, een militair bouwwerk die de spoorlijn tussen Antwerpen - Roosendaal moest verdedigen. Onderweg fiets je tussen het groen langsheen historische bunkers. Zo zie je ook een Duitse bunker uit 1917 die deel uitmaakt van een lange bunkerlinie van aan de kust tot in Turnhout. Deze bunkers moesten tijdens de Eerste Wereldoorlog een mogelijke inval van het neutrale Nederland verhinderen.  De spoorweg kruist ook de Antitankgracht, een diepe gracht die in het interbellum (de periode tussen WOI en WOII) werd aangelegd tussen de Schelde en het Albertkanaal om tanks tegen te houden. De spoorlijn loopt door het natuurgebied ‘De Uitlegger’: een domein waar je afwisselend gemengd bos, weide en vennen terugvindt. Deze afwisseling vormt de ideale biotoop voor veel flora- en faunasoorten. Zo vindt een ree er genoeg dekking en voedsel en hebben ook spechten voldoende keuze om er een juiste boom voor hun nest te kiezen. Vennen en natte weide zijn dan weer uitstekende plekken voor zowel de groene- als bruine kikker om hun kikkerdril af te zetten. Wie geluk heeft spot onderweg misschien een ree, of wordt vergezeld door vlinders die de spoorfiets gebruiken als rustplaats. Genieten en plezier maken is de boodschap!

2. Pauze aan het militair vliegveld met café “Perron Noord” duur: ongeveer 60 min

Aangekomen bij de pauzehalte in Kamp Noord in Brasschaat ben je helemaal omgeven door militaire geschiedenis.  Hier neem je even afscheid van de spoorfiets voor een welverdiende pauze. Aan het militair vliegveld kan je in één van de oude militaire gebouwen van Kamp Noord – waar de soldaten vroeger vliegopleiding kregen - terecht in het gezellige “café Perron Noord” voor een drankje of hapje. Op het terras heb je een mooi uitzicht op het vliegveld, waar tijdens het weekend nog actief gevlogen wordt. De allerkleinsten kunnen zich uitleven in het speeltuintje. Je kan ook steeds je eigen picknick meenemen en opeten op de daarvoor voorziene picknickweide. Je kan ook gedurende een uurtje verder op ontdekking gaan in de omgeving naar de militaire geschiedenis. Het oefenterrein - ook het Klein Schietveld genoemd - werd achtereenvolgens gebruikt voor schietoefeningen, waarnemingsballons en tenslotte als vliegveld. De verkeerstoren herinnert nog aan dit verleden.

3. Brasschaat -> Kapellen Duur: ongeveer 50 min

Na een pauze keer je per spoorfiets in omgekeerde richting terug naar het vertrekpunt in Kapellen. Onderweg moet je twee keer afstappen om barelen open te maken om veilig een weg over te steken. Op twee plaatsen moet je ook even afstappen om de spoorfiets te keren op een draaiplatform.  

Praktisch

Wanneer vindt de activiteit plaats
zondag 8 juli 2018 - 12:00
Praktische info

Samen met de trein :

We vertrekken in Sint-Katelijne-Waver met de trein van 12h11 spoor 2 om aan te komen in Kapellen met de trein om 13h07. Je kan ons ook vervoegen in het station van Mechelen op de trein naar Antwerpen van 12h25 op spoor 8. Want opgelet : Bij vertrek in Katelijne heb je twee treintickets nodig !

Terug is normaal gesproken met de trein van 17h54 in Kapellen met aankomst in Mechelen om 18h35. Vandaar kan het met de trein terug naar Katelijne met aankomst om 18h45. Opgelet: ook hiervoor heb je twee treintickets nodig !

Ga je liever zelf met de auto ?

Afspraak om 13h45 op de parking aan Fortsteenweg 37 te 2950 Kapellen.

Waar vindt de activiteit plaats
Provincie Antwerpen
Lokaal of vertrekplaats
Station Sint-Katelijne-Waver
Stationsplein 1
2860 Sint-Katelijne-Waver

Deelname-informatie

Deelnemers
5 - 17
Deelnameprijs leden
€10.00
Deelnameprijs niet-leden
€ 10.00
Deelnameinformatie

De deelnameprijs is enkel voor het gebruik van de spoorfiets. De vervoersbewijzen zijn niet inbegrepen en hiervoor dient men zelf te zorgen !

Inschrijven vóór 30 juni is voor deze activiteit is verplicht via een mail en door overschrijving van 10 € pp op rekening BE32  7885 3279 7902 met vermelding van naam en aantal deelnemers. Wacht niet met inschrijven ! Zo kunnen we bij grote interesse nog spoorfietsen bij reserveren.

Iedereen mag deelnemen, zowel leden als niet leden maar allen leden van Pasar Nationaal zijn verzekerd.

Contactpersoon

Contactpersoon
Jan Kersemans
PasarSKW@gmail.com
04 73 63 60 23
Georganiseerd door

 

 

 

Word Pasar-vrijwilliger

Zoek je een nieuwe uitdaging in je vrije tijd? Dan is vrijwilliger worden bij Pasar iets voor jou.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor jouw gepersonaliseerde nieuwsbrief

Word Pasar lid

Word nu lid en geniet van alle ledenvoordelen

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!